• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

StarLink...

Started by NShappy, April 26, 2020, 10:57:01 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NShappy

April 26, 2020, 10:57:01 pm Last Edit: April 26, 2020, 11:36:38 pm by NShappy
...ili kako je Musk od velikog vizionara astronautike, pokretača nove ere letova u svemir, postao jedan veliki zlotvor astronomije.

:P

Dakle, gledaćemo sve češće voziće satelita na nebu. Za koju godinu, biće ih 12000, a ako ovaj projekat uspe, biće još takvih mreža, u više slojeva.

Da preskočimo teorije zavera o kontroli uma, otkrivanju nuklearnih raketa, zračenju antena, apsolutnoj špijunaži i slično što će da prati StarLink mrežu, i da probamo u ovoj temi realno da vidimo čemu to može da služi.

Ono što je i mene zbunjivalo na početku, a vidim i druge, jeste šta će to nekome pored sadašnje IT infrastrukture?!? I ko to finansira?!?

SpaceX priča da će prve godine kada mreža proradi, čist godišnji profit biti 10 milijardi $. Zvuči ogromno, verovatno dovoljno da otplati mrežu za par godina, a onda i da krene da ostvaruje profit.

Ali iz čega taj profit?

Priča "služiće da obezbedi internet u delovima sveta gde ga inače nema..." pa onda fotografije koliba u Africi, sa mršavom i polugolom decom koja trčkaju ispred je naravno bzvz. Možda im neko hoće dati free net s' neba, ali nit' to njima treba, niti ima smisla da se StarLink finansira zbog njihovih potreba. A vidim da te kolibe u Africi uglavnom potenciraju protivnici projekta.

Što se tiče novca, teško je poverovati da se 12000 satelita (više nego što je do sada ukupno lansirano od Sputnjika do danas), finansira iz samo jedne High Tech kompanije kakva je SpaceX.

Ono što se dojmi, (sada špekulišem) jeste da USA gubi tehnološku nadmoć koju ima još od WW2. Trku u mobilnim komunikacijama je izgubila. Nokia, Ericsson, i što je Americi najgore Huawei, dominiraju u razvoju IT infrastrukture. Cisco je bleda senka onog lidera koji je bio. StarLink mreža je potencijalno najznačajniji novi faktor u svetskom prenosu podataka. Musk verovatno nema mnogo problema da ubedi Belu Kuću, Kongres, berzu, Pentagon, ili koga već treba, da USA više ne može biti po strani kada su informacije u pitanju.

...

E sada, što se upotrebe tiče, malo sam dublje proučio problematiku iz dostupnih izvora, i stvari su mi jasnije. Bar za čega bi StarLink mogao zaista da se koristi (sem koliba u Africi). I deluje da je upotreba daleko šira nego što se sada čini. Iako je SpaceX jako štur što se informacija tiče.

Kao prvo, to najviše spominju, niske latencije na velikim udaljenostima. Sadašnje veze kroz prekookeanske optičke provodnike ili preko geostacionarnih satelita, imaju relativno visoke latencije. Postoji potreba za mnogo nižim latencijama na velikim rastojanjima, oni kojima su potrebne ne pitaju za cenu, a njih će obezbediti StarLink. I nema izgleda da su te niže latencije moguće nekom drugom tehnologijom, osim low orbit satelita.

Zatim, staviti po jednu StarLink antenu na svaku baznu stanicu mobilne telefonije, što obezbeđuje kao prvo redudantu vezu za njih, a zatim i drastično proširuje bandwidth. A moguće je i postavljanje baznih stanica bez potrebe da se dovodi bilo koja kablovska infrastruktura (ok, to može i sada, ali bandwidht je skroman).

Dakle, svaki operater nekog interneta na svetu i korisnik nekog prenosa informacija, pozdraviće novi put za prenos, i svaki će rado prihvatiti još jedan redudantni put, plus proširenje opsega.

Avio kompanije već dugo žele da obezbede broadband internet na letovima. U špicevima, nekoliko miliona avio sedišta leti širom sveta. Sadašnje veze koje postoje u avionima (ja već telefonirao mobilnim i surfovao netom iznad Atlantika), jako su skromne, i nema mogućnosti da se proširuju. A potrebe postoje.

Avio kompanije, takođe, već dugo žele real-time telemetriju sa svojih aviona. Izgledno je da će crne kutije u avionima biti samo backUP, a real-time telemetrija će sve te iste podatke odmah slati na servere.

Brodovlasnici takođe žele ozbiljniju telemetriju sa svojih teretnih brodova, a putnici na kruzerima žele internet kao u skupim hotelima.

Još jedna jako jako ozbiljna opcija, a to je konkurencija komunikacijama preko geostacionarnih satelita. StarLink mreža zaista može da oduva geostacionarne satelite u istoriju.

Naravno, tu su i one "zle stvari"... Vožnja drona u bilo kojoj tački sveta iz bilo koje tačke sveta, kamera bilo gde koja šalje podatke vlasniku u bilo koju tačku sveta... USA će moći da komunicira sa svojim, pa, bilo čime, bez da nešto od te komunikacije ide kroz (zle) Huawei rutere. Pa zatim, obezbeđenje interneta van nacionalne kontrole u pojedinim zemljama, kontrola i uvid sa jednog mesta svih tih informacija koje putuju kroz StarLink mrežu i bla.bla.bla... Možemo smisliti još zlih namera, ali veliki deo toga može već i sadašnji internet. Jel?

...

Uglavnom, slično brojnim drugim dosadašnjim tehnologijama, prava upotreba će tek da se osmišljava, kako se tehnologija pusti u promet. Nikome tamo krajem 80-ih nije padalo na pamet u čega će da se razvije mobilna telefonija npr, pa tako može biti i sa StarLink-om. I nije čudo da će USA pokušati prvi da budu u tome, bez obzira na početnu cenu.

...

Dakle, bez obzira na ideju koja stoji iza svega, pretpostavljam da će ovo biti kao i GPS koji jeste vojni, jeste praktično neka vrsta oružja, ali ga svi koristimo u sreći i veselju, do nekog momenta, daleko bilo... StarLink, slično tome, koristićemo svi za sve i svašta, a ako bude u nekom momentu neko s'anje u svetu, neko tamo će da ga switch-uje da radi samo u njegovu korist. (Nadam se da mi tada nećemo biti na pogrešnijoj strani).

Do tada, pa evo i GPS u osnovi ima neku namenu, da se između ostalog, vozi i krstareća raketa. Ali i da lako nađemo ulicu u Čurugu npr.

...

Što se tiče tehnologije, StarLink sateliti su čak i za današnje pojmove, tehnološko čudo. Veza prema zemlji će ići radio vezom, usmeravanjem uzanog radio linka, i to antenama sa elektronskim skeniranjem. U principu, tehnologija sa vojnih radara, koja se tek sada polako pojavljuje za civilne namene. Antena može u milisekundi da menja usmerenje, svaki paketić podataka da pošalje ili primi sa druge strane, bez fizičkog pomeranja same antene.

Međusobno, sateliti će komunicirati laserima, uz neprekidnu real time promenu koji satelit komunicira sa kojim. Praktično, najveći deo saobraćaja će ići laserski od satelita do satelita.

Jedino ograničenje, prijemnik na Zemlji će morati da ima antenu slobodno usmerenu ka nebu. Neće moći da se koristi iz sobe npr.

Sateliti će moći da se deorbitiraju. Imaće ksenonske motore za korekciju putanje, a kada gorivo bude na minimumu, ta poslednja rezerva će se potrošiti za deorbitiranje. Svakako bi bilo besmisleno da se toliki otpad ostavi gore.

...

Tako da eto, bla.bla.bla... Obećanih 1010$ je nekih 3-4$ godišnje po korisniku interneta. I nije toliko puno, ako se StarLink uvuče kao rezerva/zamena/nadopuna za sve optičke i satelitske veze međ' svetom. Jel? Možemo smisliti i još koju zlu teoriju, nije teško. Ali to već ima ko da radi po netu. Ne moramo i mi ovde.

Postoji i priča da će svako buduće lansiranje bilo čega, Musk morati da odobri.
Ne preterujmo. Neće SpaceX moći da zabrani nekome da nešto lansira. Svako lansiranje će morati da se uskladi sa kretanjem StarLink satelita da ne dođe do sudara, normalno. Mora to i sada sa sadašnjim satelitima. Ali daleko od toga da će neko pitati Musk-a da li sme nešto da lansira. Na kraju krajeva, svako ko zna da lansira raketu, zna i da promaši satelit predvidljive putanje.

Ostaje problem light show-a na nebu. :(

Yagodinac

Mislim da si dao dosta dobar opis šta je pozadina projekta, ali si preskočio možda i glavni motiv.
Vojska.
Generalno sad sa po par hiljada vojnih satelita i jedni i drugi i treći bi mogli hipotetički jedni drugima da poskidaju bitnije satelite u nekom relativno kratkom roku. Ali ako ti imaš nekoliko desetina hiljada, to obaranje se onda malo usložnjava... Vi obarate, mi lansiramo nove i tako u krug.
A s druge strane ako vojska ima internet, pa to je praktično revolucija u ratovanju. Do sad je to bilo skupo, nepraktično i neefiksano u slučaju ometanja, osim toga bazne stanice GSM će prve nastradati u slučaju nekog rata, ali ako imaš internet u niskoj orbiti - ti si car na bojištu. Podsetiću vas da je metodologija veze zapravo najbitnija karika u ratovanju - odmah posle logistike. Te dve stvari ako nemaš ti si već izgubio rat, od lokalnih šerifskih ratova do globalnih sukoba, ishod je obavezno isti. Oružje, taktika, brojnost, to je sve u drugom planu.

I ovo oko profita apsolutno stoji. Jeste profit oko prekookeanskih letova (ko se seća nije bilo tako davno da prava avionavigacija preko okeana nije u suštini postojala, ni GPS, samo inercijalna/TACAN), ali Afrika je tržište koje će da raste enormno naredne decenije, tu ko pobode zastavicu prvi taj je u velikoj prednosti. Drugo, neko verovatno razmišlja i ovako: špijuniranje nije nikad ni prestajalo, što sad da neki Hjundai, Hjuavei, kako god, dođe i odnese primat tamo gde smo tradicionalno najjači?

Da ne bude da navodim vodu na vodenicu teorija zabune, pardon, zavere, ali Starlink će meni lično iskomplikovati astrofotografiju i to je dovoljan razlog da ih mrzim.

BranislavF

latency, koga zanima moze da pogleda film The Hummingbird Project (2018).

Kizza

I ja sam razočaran ovim postupkom Ilona, ako je njegova ideja. Možda izgleda atraktivno i praktično ali ako se i ostale raketne zemlje pridruže, nećemo imati onako lepi i moćni pogled na svemir. Ako Rusija oboji (reflektuje) svoje satelite u crveno a Kina u žuto, joj, našta će da liči nebo?
 Šta će se desiti ako nas potkači Solarna oluja?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Musk će sledeće generacije satelita da boji u mat crno. Pa će biti slabije vidljivi.

Takođe, da li da dobro razumem, sateliti (ne samo StarLink) su vidljivi samo dok su osvetljni Suncem, dakle posle sumraka, i pred svitanje. Kada orbita na kojoj su uđe u senku Zemlje, postaju nevidljivi, jer ne oslobađaju nikakvo svoje svetlo.

NShappy

Quote from: Yagodinac on April 27, 2020, 08:10:26 pmMislim da si dao dosta dobar opis šta je pozadina projekta, ali si preskočio možda i glavni motiv.
Vojska.
Generalno sad sa po par hiljada vojnih satelita i jedni i drugi i treći bi mogli hipotetički jedni drugima da poskidaju bitnije satelite u nekom relativno kratkom roku. Ali ako ti imaš nekoliko desetina hiljada, to obaranje se onda malo usložnjava... Vi obarate, mi lansiramo nove i tako u krug.
A s druge strane ako vojska ima internet, pa to je praktično revolucija u ratovanju. Do sad je to bilo skupo, nepraktično i neefiksano u slučaju ometanja, osim toga bazne stanice GSM će prve nastradati u slučaju nekog rata, ali ako imaš internet u niskoj orbiti - ti si car na bojištu. Podsetiću vas da je metodologija veze zapravo najbitnija karika u ratovanju - odmah posle logistike. Te dve stvari ako nemaš ti si već izgubio rat, od lokalnih šerifskih ratova do globalnih sukoba, ishod je obavezno isti. Oružje, taktika, brojnost, to je sve u drugom planu.
Što se vojske tiče, naravno da će mreža biti "nacionalizovana" u slučaju velikog sukoba. I potencijalna vojna primena jeste jedan veliki boost-up celoj ideji iz USA, ono što Musk-u daje dovoljnu podršku da se upusti u projekat. Kako će vojska da koristi mrežu kada dođe do onog što sam napisao "...ako bude u nekom momentu neko s'anje u svetu, neko tamo će da ga switch-uje da radi samo u njegovu korist", ideje za upotebu od strane samo jedne strane u sukobu su brojne.

Ali verujte, mene se to ne tiče, i ne bih da razmišljam o tome. Sve velike sile su u jednom složne. Obaranje satelita se smatra objavom opšteg rata (eto, bar oko nečega se slažu :P ). Ako i kada dođe do toga da jedni drugima obaraju satelite, svakako ode sve u peršun, pa i mi sa njime. Nadam se da ćemo tada biti na uspešnijoj strani. Možda bih i voleo da me pogodi prva nuklearka, a ne neka posle godinu dana. :(


Quote from: Yagodinac on April 27, 2020, 08:10:26 pmI ovo oko profita apsolutno stoji. Jeste profit oko prekookeanskih letova (ko se seća nije bilo tako davno da prava avionavigacija preko okeana nije u suštini postojala, ni GPS, samo inercijalna/TACAN), ali Afrika je tržište koje će da raste enormno naredne decenije, tu ko pobode zastavicu prvi taj je u velikoj prednosti. Drugo, neko verovatno razmišlja i ovako: špijuniranje nije nikad ni prestajalo, što sad da neki Hjundai, Hjuavei, kako god, dođe i odnese primat tamo gde smo tradicionalno najjači?
I u Afriku, u urbane regione, internet je već stigao. Svi energetski vodovi, i svi putevi, praćeni su i optikom. A znate li ko je glavni izvođać većine velikih radova u Africi? Pa, uglavnom Kineske kompanije.

Ali daleko od toga da operateri u Africi neće pozdraviti StarLink, ali i dalje kao "...samo još jedna opcija prenosa podataka..." Pare su tamo, ali StarLink nikako ne može živeti samo od Afričkog kontinenta.

DraganTesic


Корпорације, војску и осталу светску силу баш брига за астрономе. Радио астрономи се од самог почетка боре са сметњама и ником ништа. Две врсте сметњи од умрежених сателита ја сматрам могућим. Прво је заклањање сигнала геостационарних сателита, а друго је провлачење сателита који иду даље од 600км у космос кроз густу, покретну мрежу. Сателити у космосу нису баш нешто покретни и све време штеде гориво, вероватноћа судара се повећава.

Маскови сателити немају 5G ниво, заправо још увек немају, можда ће имати. Уопште сателитски интернет се по квалитету не може поредити са кабловским. Овај други је по сваком својству бољи, осим по свеприсутношћу.

Профит је осигуран, војска је увек ту да припомогне.

Када сам код војске, рат супер сила не треба ни разматрати, а да ће војска користити Маскову мрежу сателита је сигурно. Задњи амерички напад на Дамаск је извршен десетинама крстарећих ракета које су летеле у колони, једна за другом, заобилазећи опасна места. Летеле су у пратњи авиона који су их организовали. Са мрежом сателита отпада потреба за авионима у пратњи. Моћи ће, без губитака, да бомбардују све технолошки инфериорне земље.

Шта нас очекује у будућности? Још много, много више сателита исте намене. Тренутно се релизују руски, француски, корејански...

NShappy

April 28, 2020, 05:17:35 pm #7 Last Edit: April 28, 2020, 05:32:01 pm by NShappy
Quote from: DraganTesic on April 28, 2020, 03:33:57 pmКорпорације, војску и осталу светску силу баш брига за астрономе. Радио астрономи се од самог почетка боре са сметњама и ником ништа. Две врсте сметњи од умрежених сателита ја сматрам могућим. Прво је заклањање сигнала геостационарних сателита, а друго је провлачење сателита који иду даље од 600км у космос кроз густу, покретну мрежу. Сателити у космосу нису баш нешто покретни и све време штеде гориво, вероватноћа судара се повећава.

Маскови сателити немају 5G ниво, заправо још увек немају, можда ће имати. Уопште сателитски интернет се по квалитету не може поредити са кабловским. Овај други је по сваком својству бољи, осим по свеприсутношћу.

StarLink sateliti i nemaju ideju da rade kao 5G. 5G je za mobilne, ručne uređaje. StarLink neće ni moći da se "hvata" sa ručnih mobilnih uređaja, ili laptopa. Mora ipak ozbiljna i relativno nepokretna fazno skenirajuća antena i ozbiljan receiver. Moći će da radi sa vozila u pokretu, ali sa ka nebu usmerenom pečurka antenom na krovu, bez zaklanjanja bilo čime. Dakle, nije to konkurencija ni 5G-i ni WiFi-ju. Više je (između ostalog) obezbeđenje signala za 5G bazne stanice.

StarLink je pre zamena za optičke kablove i geostacionarne satelite. Nije zamena za bazne stanice mobilne telefonije niti za mobilnu mrežu.

Što se tiče sudara pri lansiranjima, putanje StarLink-a su jasne i predvidive, i nije nikakav problem promašiti ga prilikom lansiranja. Ipak će pojedini StarLink sateliti biti udaljeni stotinama km jedan od drugog. Tim pre što štede gorivo i ne manevrišu, putanje su im jasne i opšte poznate.

Signali ka geostac satelitima nisu ugroženi, jer, već rečeno, StarLink koristi phase array antene, koje vrlo precizno i u uskom snopu usmeravaju i prijem i predaju, te je lako da ignorišu signal ako prođu kroz snop usmeren ka gaostac. satelitu, a takođe, njihov signal će izbegavati primopredajne stanice za aktuelne satelita u orbiti. Bez phase array antena, StarLink ne bi ni mogao da radi. Cirkus u radio etru bi bio nemerljiv.

Sistem je stvarno dobro zamišljen.
Ali eto, ostaje problem astronomima.
I eventualna (zlo)upotreba protiv svih protivnika USA.

NShappy

Evo jedan lep video gde su objasnili još neke aspekte StarLink-a:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=giQ8xEWjnBs&feature=emb_logo

Nema tu ništa novo, ali ima veoma smislenih zaključaka, iz inače šturih informacija SpaceX-a.
Musk, kol'ko je lajav kada priča o Tesli i SpaceX, toliko je ćutljiv o StarLink-u.

Ispravio bih i neke informacije sto sam pisao gore...
Konačna orbita prve mreže će biti na 550km
Jonski motori nisu na xenon, već na kripton
Za početnu funkcionalnost, biće potrebno malo manje od 1500 satelita

Sada je još jasnije da namena StarLink-a nije da obezbedi masovnu pokrivenost za milione pojedinačnih klijenata (dakle, nije za mobilne telefone i laptope pojedinca), već za veze između velikih komunikacionih čvorišta kao backUP, kao dodatni bandwidth i kao low latency veza, zatim za npr. naseljena ostrva gde još nije stigla podmorska optika, i dalje za pojedinčne klijente koji su udaljeni od drugih vidova komunikacije (avioni, brodovi...)

Uzgred, SpaceX priča o preko 55000 satelita u konačici.
Rusi i Kinezi već rade projektne zadatke za slične mreže.

...

A astronomija ode u peršun. I amaterska i profesionalna.
A tek radio astronomija?!? Tek će njima smetati desetine hiljada radio releja u orbiti.

:(

Yagodinac

Malo offtopičarimo, ali dobro, vratiću se na temu...

Quote from: NShappy on April 28, 2020, 01:55:27 pmAli verujte, mene se to ne tiče, i ne bih da razmišljam o tome. Sve velike sile su u jednom složne. Obaranje satelita se smatra objavom opšteg rata (eto, bar oko nečega se slažu :P ).

Pa da, obaranje satelita bi verovatno prethodilo nuklearnom udaru, a tome bi verovatno prethodio konvencionalni rat u kome je jedna strana prevagnula, pa druga nema izbora nego da pošalje sve u peršun. Čisto nagađam, ali istorija civilizacije je prepuna ratova i sukoba, tako da se sa sigurnošću može predvideti jedino da će biti ratova  ???

Quote from: DraganTesic on April 28, 2020, 03:33:57 pmКада сам код војске, рат супер сила не треба ни разматрати...

Mislim da grešiš. S vremena na vreme se na vlast popne poneki pavijan i slično, kao onaj filipinski, koji ne samo što liči već je i lično streljao protivnike heklerom po gradu pre nego što je postao predsednik. Ili njegov komšija Pol Pot koji je pobio četvrtinu svojih sunarodnika čisto onako eksperimentalno, da vidi efekte na svoju marksističko-lenjinističku doktrinu. Ili mali bucko što mu narod gladuje a on zamalo da umre od infarkta izazvanog krkanlukom... Primera budala na čelu je isuviše, imaš Tamerlana, Napoleona, austrijskog molera, Sadama ljubitelja bojnih otrova, Gadafija koji obara avione itd. Svima njima da je dato nuklearno oružje, da vidiš da li bi u trenutku svog nervnog rastrojstva odoleli da ga upotrebe.
Jedini mehanizam koji sprečava supersile da se ne spale međusobno je činjenica da će to biti, kao što rekoh, međusobno. Oni generalno paze da im se pavijani ne domognu crvenog dugmeta. Uostalom, zato je i Hruščov pao s vlasti. Procena u Moskvi je bila da se ponašao prilično agresivno i nepotrebno rizično u kubanskoj krizi.

Quote from: DraganTesic on April 28, 2020, 03:33:57 pmЗадњи амерички напад на Дамаск је извршен десетинама крстарећих ракета које су летеле у колони, једна за другом, заобилазећи опасна места. Летеле су у пратњи авиона који су их организовали. Са мрежом сателита отпада потреба за авионима у пратњи. Моћи ће, без губитака, да бомбардују све технолошки инфериорне земље.

Ja koliko znam, njima GPS i inercijalni sistem na krstarećim raketama obezbeđuju dovoljnu preciznost od nekoliko metara, zapravo i manje - bar je tako bilo 99-e. Dakle, bilo kakvi avioni otpadaju, poenta krstareće rakete je da u potpunosti zamenjuje avion. Odnosno tamo gde je PVO jaka šalje se raketa od 2 miliona a ne avion od 20 miliona.

Ali sve je to nebitno, mene brine činjenica da će ovih satelita biti deset puta više nego sad i da ću morati debelo da planiram onaj sektor neba koji te večeri dolazi u obzir za snimanje. Ne znam, doduše, da li će oni paradirati u neprekindnoj koloni ili će tih kolona biti na svim stranama, ali ako se priključe i wanna_be supersile imaćemo priličnu katastrofu. Pozdravljam bojenje u crno samo ne znam da li će to doprineti (ne)vidljivosti istih.

DraganTesic

Мислим да не грешим. Као што и сам кажеш: "Jedini mehanizam koji sprečava supersile da se ne spale međusobno je činjenica da će to biti, kao što rekoh, međusobno.". Управо сам због тога и рекао да о сукобу суперсила не треба размишљати. Домоћи се потпуне власти (постоји ли то данас?), а истовремено бити павијан или будала, то ми баш не иде једно са другим. Ако се не варам, својевремено су СССР и САД потписале договор да заједнички нападну било кога трећег ко се усуди да, без њихове дозволе, употреби нуклеарно оружје. Провери. Дакле не треба се плашити ни трећих, ти трећи су иначе њихови пиони, поставе их, склоне их.

Тачно је да крстареће ракете могу да, уз употребу џипиеса, прецизно погоде циљ, али не могу да у реалном времену мењају планирану путању, да је тренутно прилагоде новој ситуацији на терену. Не могу деловати скупа, као јато. То могу нове крстареће. Зато су оне милисекунде одзива тако важне.  Били су авиони у пратњи, нису били, то се лако може проверити. Те податке нико није скривао. Провери.

NShappy

Quote from: Yagodinac on May 05, 2020, 08:22:42 pmJa koliko znam, njima GPS i inercijalni sistem na krstarećim raketama obezbeđuju dovoljnu preciznost od nekoliko metara, zapravo i manje - bar je tako bilo 99-e. Dakle, bilo kakvi avioni otpadaju, poenta krstareće rakete je da u potpunosti zamenjuje avion. Odnosno tamo gde je PVO jaka šalje se raketa od 2 miliona a ne avion od 20 miliona.

Sadašne krstareće rakete lete napamet, po unapred zadatoj putanji.


Ali Nove generacije su daljinski upravljane, predstavljaju u principu drona, i tokom leta mogu da menjaju putanje i ciljeve. Takođe, USA i njima slični već odavno rade na avionima, pa i tenkovima bez posade. Ok, imaju oni svoje metode daljinskog upravljanja, ali podrazumeva satelite na određenom mestu i u određeno vreme, ili relejne stanice na avionima. StarLink može biti veliko unapređenje mreže za daljinsko upravljanje raznim oružjima, pa još npr. i centralizovano sa jednog mesta negde u USA. Ovo pre vidim u slučajevima sukoba sa tehnički inferiornim protivnicima ('99, i razni ostali moderni sukobi :( ), nego kao deo globalnog svetkog rata gde nam ne gine nuklearni sukob.

Da ne pretvorimo temu u nagađanjima vojne upotrebe StarLink-a. Tu bi mogli u beskonačnost sa smišljmo ideje za moguću upotrebu. Jasno je da je ona potencijalno ogromna, nama ostaje samo da se nadamo da nećemo doživeti da se sve to isproba na nama.

:(

I civilna upotreba je potencijalno veoma velika.

Ko bi se '95 setio da mobilni telefon može da samo sasluša muziku i napiše naziv i izvođača, u realnom vremenu crta mapu kako se po njoj krećemo, ili prikazuje astronomske elemente onako kako usmeravamo telefon u njih?!? Nezamislivi SF pre samo 15-ak godina.

...

Quote from: Yagodinac on May 05, 2020, 08:22:42 pmAli sve je to nebitno, mene brine činjenica da će ovih satelita biti deset puta više nego sad i da ću morati debelo da planiram onaj sektor neba koji te večeri dolazi u obzir za snimanje. Ne znam, doduše, da li će oni paradirati u neprekindnoj koloni ili će tih kolona biti na svim stranama, ali ako se priključe i wanna_be supersile imaćemo priličnu katastrofu. Pozdravljam bojenje u crno samo ne znam da li će to doprineti (ne)vidljivosti istih.

Samo 10x više nego sada?!? Biće sreća ako ih bude manje od 55000 (pedeset pet hiljada). :(
Da li si video kako izgleda konačna mreža?!?Dakle, uvek i svuda. Baš baš mreža. :(

Ok, Musk kaže da će se sledeći primerci farbati u mat crno. Takođe, kada zađu u senku Zemlje, biće opet nevidljivi jer ne oslobađaju svoje svetlo.

Yagodinac

May 06, 2020, 10:08:48 am #12 Last Edit: May 06, 2020, 10:14:20 am by Yagodinac
Quote from: DraganTesic on May 05, 2020, 10:01:00 pmТачно је да крстареће ракете могу да, уз употребу џипиеса, прецизно погоде циљ, али не могу да у реалном времену мењају планирану путању, да је тренутно прилагоде новој ситуацији на терену. Не могу деловати скупа, као јато. То могу нове крстареће. Зато су оне милисекунде одзива тако важне.  Били су авиони у пратњи, нису били, то се лако може проверити. Те податке нико није скривао. Провери.

Ovo recimo može da menja cilj tj putanju u toku leta. Isprobano skoro, a gde bi drugo nego u Siriji. I nije nikakav problem da se to uradi jer imaju datalink u svakom momentu sa raketom, na kojoj frekvenciji i kako se to ometa - e to nećeš nigde na netu saznati, jelte...
Da li su bili avioni u pratnji, pa treba neko da radi evaluaciju verovatno. Poenta krstareće je da joj ne treba pratnja.

@NSHappy: jeste to tačno za senku, ali leti ta senka nad nama tako stoji da su sateliti najveći deo noći, ako ne i celu noć vidljivi. Zapravo celu noć jer su na 500km, ovi na 200km se vide skoro celu noć. Zimi je druga priča, tu se sateliti vide nekoliko sati posle zalaska Sunca i to je to. Samo se nadam u tu mat crnu boju, inače harakiri, menjam hobi.

Mada čekaj; Iris ima algoritam da izbacije satelite?! Juhuuu...

vlaiv

Quote from: Yagodinac on May 06, 2020, 10:08:48 amMada čekaj; Iris ima algoritam da izbacije satelite?! Juhuuu...

Ima algoritam, mislim da ga imaju manje više svi ozbiljniji programi - sigma clip i derivati.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC