• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Neželjene refleksije ili Flocking a Telescope

Started by POSEYDON, September 29, 2021, 11:23:53 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Ako kao možeš da ga fokusiraš i ako ga nisi kolimirao posle sklapanja - onda je do kolimacije, jednostavno moraš da ga kolimiraš da bi radio kako treba.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

POSEYDON

Pa biće da je to... ja sam ona tri velika inbusa dobrooo zategao jer ispada ona guma tanka.... a nisam znao da su oni u stvari za kolimaciju pored ona tri manja što ima sa zadnje strane.

Boka76

Zdravo napravi zvezdanukontrolu. Uzmi severnjacu posto ona se ne pomera brzo. Stavi neki okular da imas bar 200x uvecanje ili vise. Polako fokusiraj severnjacu i pogledaj slike  unutar i van fokusa kad ti se pojavljalju prstenovi ,prstenovi bi trebali biti okrugli i simetricni a u centar jedna tacka ako prstenovi beze u jednu stranu onda treba da ga kolimiras,malo zeznuto ali moze kad nisi zivcan. Treba da i van i unutar fokusa da su ti koncetricni krugovi sa zvezdom u sredini ,onda je dobra kolimacija. A pre ovoga jos jednom proveri dal si sve dobro vratio na mesto i dal sve lezi na mestu ,ja sam korektor uspeo da stavim malo uhero i onda mi se desevalo ovakvo nesto o cemu pises. A druga stvar jeste ima noci kad je seing jako los i turbulentan je vazduh pa nikako nemozes da dobijes fokus ,pogotovo iznad 120x.

Boka76

I jos nesto, za maksutova treba bar 2 sata da stoji napolju da bi se ohladila kako treba, onda daje najbolju sliku i ostrinu u zavisnosti od turbulencije. Ja i okulare iznesem ,ne skidam im poklopce ,ali sa teleskopa skinem poklopac i ostavim napolju 1,5-2sata  posle stavim rosnik i ubacujem okulare, maksutov pogotovo ako nije ohladjen zna da degradira sliku samo tako,

POSEYDON

Da.... moguće da je korektor otišao minimum u stranu, prvo ću to pogledati, pa onda redom.... hvala na savetima momci, ovo je nauk da ne tražim hleba preko pogače :)

POSEYDON

Quote from: Boka76 on October 18, 2021, 12:54:56 pmI jos nesto, za maksutova treba bar 2 sata da stoji napolju da bi se ohladila kako treba, onda daje najbolju sliku i ostrinu u zavisnosti od turbulencije. Ja i okulare iznesem ,ne skidam im poklopce ,ali sa teleskopa skinem poklopac i ostavim napolju 1,5-2sata  posle stavim rosnik i ubacujem okulare, maksutov pogotovo ako nije ohladjen zna da degradira sliku samo tako,

Nisam ga iznosio napolje.... probao sam iz sobe na veneri koja mi je bila taman u videokrugu, naravno na montaži i ništa mi nije kvarilo vidno polje.

vlaiv

Quote from: POSEYDON on October 18, 2021, 01:03:34 pmNisam ga iznosio napolje.... probao sam iz sobe na veneri koja mi je bila taman u videokrugu, naravno na montaži i ništa mi nije kvarilo vidno polje.

Onako kroz prozor? To neće da valja iz više razloga.

Prvi je prozorsko staklo, drugi je termalne struje (napolju hladno, unutra toplo ...).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

POSEYDON

Ne, naravno :).... otvoreni prozori, kažem... ništa ne smeta pogledu na nebo, e sad moguće temp. razlika.... al ću probati ovuh dana sa terase odakle i uvek posmatram, ostaviću ga da se prilagodi spoljnoj temp. pa ću onda videti šta dalje.

Magelan118

Tu si napravio veliku gresku.
Ja sam posmatrao par veceri kroz prozor, sa dva stakla. Tacno mi gleda na Jupiter i Saturn. I naravno nije savrseno ali sam mogao solidno da vidim Jupiter.
Kada sam otvorio prozor, reko da ne smeta staklo, slika je bila ne losa, nego uzasna, nemoguca za gledati. Nikad toliko losu sliku i turbolencije nisam imao.
Znaci busi siguran da sako si to uradio, turpobelnica toplog vazduha sobe i hladnog napolju je krivac za izuzetno losu sliku.

Bolje je i kroz prozor nego sa tek otvorenim prozorom.

Probaj neku od sledecih novi da aklimatizujes teleskop pa tek ona da gledas.
Ovako nikad neces dobiti nikakve rezultate.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR

Boka76

Mana skoro svih teleskopa je sto objektiv ili ogledalo nije isto debljine u sredini i na krajevima, pa ni hladjenje nije isto zato najbolje da je teleskop negde recimo napolje na fixnom mestu i kad se ne koristi zatvoriti krov ili vec sta. Ili da teleskop ima ogledalo od suprax-a navodno nema nikakvig sirenja ili skupljanja.

Yagodinac

Ne znam za vas ali za mene je kolimacija svojevrsno uživanje.

POSEYDON

Quote from: Boka76 on October 18, 2021, 08:28:52 pmMana skoro svih teleskopa je sto objektiv ili ogledalo nije isto debljine u sredini i na krajevima, pa ni hladjenje nije isto zato najbolje da je teleskop negde recimo napolje na fixnom mestu i kad se ne koristi zatvoriti krov ili vec sta. Ili da teleskop ima ogledalo od suprax-a navodno nema nikakvig sirenja ili skupljanja.

Ništa... eno ga "hladi" se napolju, probaću večeras pa ću podneti izveštaj dal je do kolimacije ili sam nešto pogrešno vratio.

POSEYDON

Rezultata je sledeći sa obzirom da uslovi i nisu sjajni trenutno za posmatranje iz Bg, probao na planetama prvo... na Jupiteru se vide pojasevi ali ne oštro kako je bilo (možda ima veze sa lošim uslovima napolju) .... probao na Altairu, manje više dobro ali ne kako je bilo pre....probao malo kolimaciju ali samo ide na lošije ili ja to ne radim kako treba.... videću kad budu bolji uslovi i ako ima neki kolega iz Bg da mi pomogne oko toga na licu mesta :)

Yagodinac

Kakav je rezultat star testa? Ono kad defokusiraš sjajnu zvezdu na najvećem uvećanju, pa u oba pravca (napred i nazad)? Trebalo bi da dobiješ centralnu svetlu tačkicu sa koncentričnim prstenovima. Naravno, teleskop treba što hladniji da bude.
Detalji na planetama su za procenu kolimacije nebitni pošto imaš možda topao teleskop, beogradsku uličnu turbulenciju ili džet-strim, a možda i više od tih stvari zajedno. Jedini merodavan je star test.

POSEYDON

Nisam je tako probao kako si rekao, šta ćeš.... neiskustvo, mora probam kad bude prilike.