• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranje 24. Novembra + Skice

Started by Sinisa, December 11, 2019, 01:05:42 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sinisa

  Vece je bilo prelepo,a planirao sam sa drugarima da odemo jednom van naselja prema Tisi,i da im pokazem po svemiru  :) Poneo sam i svesku,da na brzinu nacrtam neku skicu pa da kod kuce to polako digitalizujem.Unapred se izvinjavam za poduzi post,ali verujem da nije mrsko procitati,sa obzirom na kolicinu postova na forumu dnevno.
  Vece lepo transparentno,ali malko hladno. Cim se smrklo,drugar je pokupio ostalo drustvo,dosao do mene,strpali smo teleskop u auto i krenuli da trazimo lepo mesto.
Nasli smo lepu livadicu na oko 1-2km od Tise. Lightpollutionmap.com govori da je Bortle 4 u pitanju,i toj informaciji cu da verujem. Na horizontu na jugu deo neba prekriva beograd,na malom delu zapada na horizontu bljesti Novi Sad,a dobar deo istoka prekriva Zrenjanin. Ali nase mete su bile dosta visoko u tom trenutku.
Pokazivao sam im otvorena jata,jer su bila svetla i zanimljiva. Dobar nacin da ih malko priviknem na sve tamnije objekte.
Prvo M39,jer je bio visoko i golim okom video kao mrljica izmedju dve zvezde 73 i 81 Cyg. Potom,interesantni double cluster (Koji je davao lepe reakcije) ,i na kraju M29 i M103 kao odskocna daska za Globularna Jata.
M13 je bio nisko u tom trenutku,tako da sam krenuo sa M15. Tek se po koja zvezdica jedva moze izdvojiti sa Hyperionom 17mm. Dalje globularne mrljice su bile M56,i M71,ali publici je vise bilo interesantno koliko je ustvari zvezda u vidnom polju nego te mrljice koje sam trazio  ;D Tako da je vreme za neke magline.
Navrnuo sam UHC filter. Iako je bio utopljen u beogradu,probao sam da nadjem helix. Nasao sam ga,bleda krofna,ali toliko je bilo svetla da UHC nije uspeo da prosece kroz Beograd,tako da to publici nisam pokazivao.
Prva maglina koja mi pada na pamet sa dobrom povrsinskom magnitudom je M57. Hyperion,UHC i barlow lepo pokazuju oblik ove krofnice.

-
-

Publici je bio ovo lep i jeziv prizor,jer nije prijatno kad shvatis da te svemirsko "oko" posmatra.  :D
Gledao se i M27,koji lepo odudara od pozadine,oblika kao kora od jabuke,kako publika to naziva. Videla su se i krilca sa strane,medjutim to je bilo dosta tamno za neistrenirano oko. Bilo je pokusaja da vide,ali samo su nazirali. (Nisam stigao da skiciram).
-
Odlucio sam da probamo da vidimo neke tamnije,a lepe objekte. Veil nebula je bila na tanjiru.
Krenuo sam sa NGC6992,istocnom veil. (Bez skice) U prvih par sekundi,ne vidi se nista.Posle par sekundi maglina dobija na sjaju,i polako na obliku. Rekao sam im da joj daju malo vremena da se pokaze,i objasnio sta treba da vide,i sta je to ustvari. Mission successful,svi su je lepo videli i bio je lep prizor. "Kao luk koji se proteze". Ispod je odmah bila i West veil,koja je bila malko teza za videti za neistrenirano oko,jer 52 Cyg ume malo da zaslepljuje.Ali meni i publici je ova mnogo lepsa,jer ima lep oblik,"kao glista izgleda". Samo jedna osoba osim mene je uspela da primeti racvanje magline desno od 52 Cyg,dok je leva strana bila dovoljno sjajna za sve.


-
-
Ohrabren,hteo sam da vidim kako ce se Crescent prikazati. Posle minut gledanja,uspeo sam primetiti dobar deo oblika same magline,i nazirati tamniju stranu. Nakon sto sam im objasnio gde da gledaju,reakcija je bila vecinom "Hm...mozda vidim,nisam siguran". Ali za oko je zapala jarko crvenkasta zvezda RS Cyg.

.

Tu smo se malko smrzli,i odlucili da nastavimo malko kasnije.
Vratili smo se na lokaciju posle ponoci.Orion je izasao,andromeda prosla zenit. Odlicna kolicina novih objekata.
Opet navikavanje na mrak. Laser pointerom je bilo interesantno pokazati publici M31 galaksiju golim okom. "WOW  :o " Iako je mrljica na nebu,i dalje je "Wow"  ;D
Bacili smo pogled kroz teleskop,odusevio sam se sto sam uspeo primetiti prvi dust lane u andromedi,sto iz dvorista ne mogu. Publika nije uspela da ga primeti,ali definitivno ih je odusevila velicina same galaksije u okularu. Ohrabren,bacio sam se na M33. Definitivno bolja nego iz dvorista,spiralni kraci se ne vide,ali ne mogu reci da je imala mrljavi elipticni oblik. Primetilo se da je ipak na uglovima galaksije nesto iskace. Publici je bilo interesantno samo po sebi da je to ipak galaksija u pitanju.

Sledeca na meniju je bila T2 PANSTARRS,koju nisam uspeo nahvatati iz dvorista. To vece je bila smestena jako blizu linije Capella-Almaaz,malo ispod i blize Almaazu,tako da je bilo lako pronaci. Dosta je pomoglo sto je Auriga bila tacno u zenitu,nebo u okularu je bilo maltene crno,sama capella baca poneki flare.Nakon par minuta,uspeo sam da je pronadjem. Sedi kao jasna,lepa mrljica u vidnom polju.

Onda smo malko gledali plejade,koje su bile interesantne,pa sam im pokazao M1 Krabu i njenu insteresantnu skorasnju istoriju.Ali bio sam nestrpljiv za M42. Nadao sam se da cu ponoviti iskustvo iz 2011,kada sam prvi put kroz teleskop,sa mladim zdravim ocima pogledao u orionovu maglinu i video jasno rozikastu,bledu nijansu unutar magline. Sama maglina je davala lepe reakcije publike. Stvarno je bila predivna,jasno su se videli Running man i spoljni gasovi koji okruzuju samu M42. Mozda je do UHC-a,ali jezgro je bilo zelenkasto,dok je drugar primetio bledo rozikastu nijansu na rubovima magline.Pogledao sam opet,ali ne mogu tvrditi sa sigurnoscu da sam primetio. Ne mogu ni tvrditi da je bila cisto siva,ali nesto izmedju je sigurno tu.Gledali smo i rozetu (Koliko smo mogli,ogromna je),i malko smo improvizovali. Sama maglina se jedva primeti u okularu teleskopa,ali kad sam ispred oka stavio UHC i pogledao kroz Finderscope,bez greske,maglina je tu,tako sam narodu i pokazao. (Tako sam ranije eksperimentisao i sa NGC7000,definitivo bolja maglina za mala uvelicanja).

I na kraju,hteo sam da vidim da li mogu primetiti IC434. Iz dvorista sam uspeo hvatati NGC2024 povremeno,ali nista vise. Hteo sam proveriti gde je granica moga oka i teleskopa. Flame nebula je jasno vidljiva,i pokusavam setati pogled po okularu,ne bi li primetio IC434. Sa vremena na vreme,kao da povremeno uspevam da vidim bledunjavu liniju od Alnitaka prema jugu.(Nije u pitanju diffraction spike,spajkovi su se veoma jasno videli,zato sto Alnitak sija kao nenormalan  ;D )  Probao sam i sa 10mm da maksimizujem kontrast,ali vidno polje je bilo previse sitno da bi uspeo nesto da primetim sa sigurnoscu.
Na skici se veeeoma bledo vidi,sto je i poenta.Smrzli opet,strpali smo opremu u auto,i pobegli na caj.Prijatelji i ja smo zadovoljni posmatranjem,ali meni se javlja samo jos veca glad za aperturom,ili tamnijim nebom,sto u svaku ruku istanjuje novcanik....  ;D Nije zdravo ovo nikako.


P.S. Postoji mogucnost da mi Gamma na monitoru nije dobro kalibrisana,ako se nista na skicama ne vidi,sredicu monitor i posvetliti skice.150/750 EQ3

Yagodinac

Ako nemaš nikog u blizini da ti kalibriše monitor spajderom, imaš za prvo vreme ovo:

https://quickgamma.de/indexen.html

Svaka čast za trud i lep opis. Mene iznova fascinira 150/750 šta sve prikazuje, tačnije koliko toga (i kako) tek u većim teleskopima može da se vidi.

Sinisa

Quote from: Yagodinac on December 11, 2019, 01:27:27 pmAko nemaš nikog u blizini da ti kalibriše monitor spajderom, imaš za prvo vreme ovo:

https://quickgamma.de/indexen.html

Svaka čast za trud i lep opis. Mene iznova fascinira 150/750 šta sve prikazuje, tačnije koliko toga (i kako) tek u većim teleskopima može da se vidi.
Hvala lepo :)
Izgleda da je vreme za novi monitor. Podesavam ga vec neko vreme bez uspeha. Probam sa ćaletovim monitorom,radi..ali kapiram da skice nisu mnogo tamne
150/750 EQ3

Predrag

Prelepo.
Krivo mi je što sam ono baš netalentovan da skiciram bilo šta pa mi se iz tog razloga još više dopadaju ove tvoje skice.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Sinisa

Quote from: Predrag on December 11, 2019, 04:27:25 pmPrelepo.
Krivo mi je što sam ono baš netalentovan da skiciram bilo šta pa mi se iz tog razloga još više dopadaju ove tvoje skice.
Hvala :) Same magline nisu mnogo teške. Fizičku skicu ja crtam stranom olovke (ne vrhom),blagim potezima,slabim pritiskom,da bude jedva tamnija od papira,posle to u negativ,pa precrtam na računaru. "Sva sreća" pa meni magline u teleskopu nisu jako izražene,pretapaju se u nebo pa ne moram toliko ciljati na preciznost detalja.
Najveće mučenje su mi zvezde iznad sedme,osme,devete magnitude. Ima ih toliko mnogo,da većinu preskočim.
150/750 EQ3