• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

ПРОВЕРА КВАЛИТЕТА ДВОГЛЕДА

Started by DraganTesic, September 25, 2020, 12:11:59 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

Jeste ali to je nebitno i svakako prevazilazi okvire ove teme baš kao i naše prethodno palamuđenje oko terminologije tako da se ja isključujem odavde a moderator ako želi može malo da uključi metlu i napravi reda od ove teme. Žao mi je što sam se i ubacivao jer ničim suštinski konstruktivnim nisam doprineo.
Meade Instruments DS2090 90/800 | Celestron CG-5 | AstroEQ + INDI Server | Canon EOS 4000D
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

AstroShomy

EdgeHD 11
EQ8
Celestron Off-Axis Guider for EdgeHD, SX Lodestar X2
Moravian Instruments G4-9000
Astrodon Filters LGRB, Ha, OIII, SII 5nm

AD Aristarh Kragujevac

vlaiv

Mislim da nema potrebe da se preterano bilo šta sređuje u ovoj temi, ali bih skrenuo pažnju članovima da smo ovde da podelimo svoja iskustva, diskutujemo u prijatnom tonu i naučimo i po nešto novo od drugih članova.

U skladu sa tim nije zgoreg voditi računa o tonu i načinu izražavanja. Nije uvek lako prepoznati kada se neko šali u pisanoj formi jer nedostaje gestikulacija i mimika lica, i često ono što je napisano može povrediti nekog ako nedostaje kontekst.

Zato i postoje emotikoni kako bi mogli dodati osmeh, namigivanje ili nešto treće.

Naravno, treba se suzdržavati od potencijalno uvredljivih komentara, čak i ako je u pitanju žustrija diskusija sa više žara. Moguće je vatreno zastupati svoj stav bez omalovažavanja tuđeg stava ili osobe koja ga zastupa.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

DraganTesic

Прецизно (тачно) утврђивање квалитета колимације двогледа.

Нема потребе дочекати главобољу, замор и слично да би схватили да је нашем двогледу потребно поравнање. Постоји бољи начин, ево који. Двоглед је фокусиран, пронађемо Полару ( или неко удаљено светло или на даљини намештену вештачку звезду ...) и поставимо је у центар видног поља. Лево око затворимо, а десни окулар разфокусирамо, све док десним оком, уместо звезде, не видимо круг. Затим погледамо са оба ока и требало би да је звезда у центру круга. Ако није, имамо проблем.

Управо сам проверио на далекој сијалици и метод ради.

Претпостављам да се метод може користити и при подешавању поравнања.