• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Predlog za DSLR?

Started by doca989, February 17, 2024, 09:25:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doca989

Potrebna je preporuka za dslr,koristio bih ga za svaki dan sto se kaze,kao a i za astrofoto...
Neko telo,sa kit objektivom do 250e...a sto se tice astrofot koristio bih za pocetak taj kit objektiv,zenit 58 f2.8 kao i pentacon 135mm f2.8....
Hvala unapred svima na pomoci  :)

Astro_fun_times

Da li si mozda razmisljao da kupis neki DSLR za 100-200 evra pa da ga modifikujes za astrofotografiju?
Da ti bude samo za to?
Kada se modifikuje (odstrani se LPF2, jedan od dva stock filtera ispred senzora) onda DSLR dobije svoj pun potencijal.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Yagodinac

Da, ali upotreba modifikovanog aparata u svakodnevnoj fotografiji je sve samo ne laka, zavisno od tipa modifikacije. Ima tu zezanja oko WB, hromatske aberacije, a ako poskidaš sve i napraviš ful spektrum onda gubiš i AF i merenje. U principu može ali je svojevrstan harkor.
Moj predlog je da Pavle bira između dva sveta: 18mpx Canon senzora i 24mpx. Prvi košta next_to_nothing sa 550D pa na ovamo, ili 7D ili 60D; a takve su mu i performanse  ;D a drugi, uprkos većoj rezoluciji naprosto ima bolju dinamiku, šum i sveukupne performanse.
Objašnjenje je prosto: piksel na senzoru kao detektor ima neki svoj kapacitet fotona koji pretvara u elektrone. 18mpx u 7D ima kapacitet od oko 24-25 000 elektrona a ostali 18mpx jedva preko 20 i onda AD konverter koji ima 17000 boja po kanalu ima jedan ipo elektron fore da odluči koja je nijansa snimljena - jako težak zadatak. To se vidi kad nategneš 18mpx senzor u Photoshop-u, naprosto malo brže kapitulira nego ostali senzori. E, a 24mpx ima kapacitet od 30 hiljada elektrona zahvaljujući back_side_iluminated tehnologiji. Nije mnogo bolji ali ako radiš malo tvrđu obradu ili astrofotografiju - bolji je, pitanje je samo da li se uklapa u cenu a ja mislim da trenutno ne.
Ima i treća verzija: stari 5d2 čije telo košta toliko otprilike. Prednosti: najbolji mogući senzor za te pare. Mane: optika za njega je malo skuplja nego za krop, sve ostale mane se brišu kad taj fajl uvezeš u Photoshop.
Nikon i Sony nesum školovala, to možda da preporuči neko ko ima. Ali oni su generalno noviji i skuplji i pitanje je koliko se uklapaju u cenu. Što se tiče dinamike bolji su od starijih C, tu nema dileme, ali verovatno manje od razlike u ceni. A s druge strane, ako jednog dana pređeš na tamnu stranu i počneš sa astrofotografijom, Canon ti ostaje kao odlična baza za upotrebu i modifikaciju. Imaj u vidu da sav softver za astrofoto na svetu radi sa kanonima, sve periferije i budževine imaš na tržištu, ponuda polovnih objektiva je najveća u svetu i Srbiji za C; e a za ostale (N, S) može da se desi da ponegde nema kompatibilnosti, objektiva, gripova za baterije i sl da se kupi. Postoji još teža egzotika tipa Fuji, odličan krop sistem i sve, ali realno preskup za performanse koje nudi. Sličan je i Olympus, samo malo manje odličan, i tako ukrug, dok ne osediš od razmišljanja... A realno, svejedno je šta da kupiš, meni a verujem i većini da daš bilo koji aparat naše bi fotke bile više ili manje iste.

doca989

Imam u ponudi d5500 za 250e sa 18-55 i d3400 za 28.000din takodje sa kit objektivom....
E sad,sta od Canon-a je bolje od toga...u tom rangu za te pare? Ili je ovo sasvim ok...?

Yagodinac

Evo ga 600d za sto evra  ;D Za te pare nema apsolutno ništa bolje. Naleti tako ponekad...
Ovi Nikoni nisu ništa lošiji, čak imaju i bolje (Sonijeve) senzore, mada nije to neka velika razlika. Razlika je u ergonomiji, korišćenju, nekim sitnim finesama, uglavnom ništa bitno što bi tebe zanimalo. Ali bitno je ako svi tvoji drugari imaju Kanone - onda nećeš moći od njih da pozajmljuješ objektive ili slično. Ovde na našem forumu, a i svim astrofotografskim u svetu daleko dominira C. Imaj u vidu i da jeftiniji Nikoni ne fokusiraju sa starim objektivima iz doba filma, dok C fokusira sa svim od 1987. ali to je potpuno nebitna stvar, jedino ako ti deda/ćale imaju neke matore Nikorre  na tavanu može biti presudno. S druge strane, jeftini M42 manuelci nemaju fokus na beskonačno kod N, dok kod C velika većina ima - opet ta matora stakla koštaju par desetina evra, ne vidim kome bi to bilo odlučujuće ako se dvoumi oko sistema.
Ekvivalentni C bi bili 80D i 750/760D.

Astro_fun_times

Ja imam Canon 600D.
Super me je sluzio mada nisam ga dugo koristio. Ja sam ga sam astro modifilovao. "Brzo" sam presao na astrokameru pa mozda nisam izvlacio maksimum od njega.
Prednost 600D je sto ima rotirajuci ekran. Meni je to puno znacilo.
Nekome mozda ne igra ulogu ali topla preporuka za 600D.

Posto se Yagodinac razume a jako dugo je u hobiju, treba ga slusati.
(Daj predlog za neki objektiv za moj DSLR. A da je do 100-njak evrica?
Ne mislim da cu ga u slorije vreme vracati na teleskop, a necu da ga prodajem, pa reko da uzmem neki objektiv da ide uz njega pa da vidim sta moze sa tim da se odradi.)
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

doca989

E sad pitanje je da li 750d ili 760d 😂....pa ako moze neko da mi kaze u cemu je razlika....ne mogu da provalim 😊

vlaiv

Mislim da nema fizičke razlike u senzoru i samom foto aparatu.

Razlika je u firmware-u i načinu na koji se povezuju sa računarom. 760d ima malo ozbiljnije mogućnosti za wireless povezivanje. 750d može preko wifi-ja da pošalje sliku na štampu i tako neke fore, ali mislim da je 760d malo ozbiljniji - tipa može da se radi daljinsko okidanje preko wifi-ja i da se gleda live view na kompjuteru.

Nisam 100% siguran za to gore, ali tako se nešto prisećam jer imam 750d i hteo sam da radim remote shutter i live view preko wifi-ja i nije moglo, a mislim da je za 760d moglo, al kažem, nisam 100% siguran.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Razlika je u onom malom gornjem monohromatskom displeju koji glumi skuplju klasu DSLR-a  ;D Ako radiš svadbe ili si reporter onda moraš brzo da gvirneš u parametre i koriguješ, a to jeftiniji nemaju, moraš ili veliki displej da pališ (i da ti on troši struju) ili u tražilo da gledaš, mada nema tu svega što ti treba. Svakako brže se radi sa pomoćnim displejem, ali je veliko pitanje koliko to treba nekome ko nije zapeo da aparat koristi satima svakog dana, da ne kažem profesionalno (lepše zvuči egzistencijalno).
E sad, ima jedna interesantna stvar kod 600d ili 650d, nikako ne mogu sad da izguglam koji od ta dva: kad si u video modu uvećaš sliku kao u livewiev 10x i onda snimaš tako uvećan video. Najprostije rečeno staviš aparat na teleskop i snimiš video Meseca ili planeta u rezoluciji 100%, faktički imaš i planetarnu kamericu. To drugi ne mogu, piše da Magiclantern podržava za 7D ali truba, ja to imam instalirano ali nema tu opciju.

CyberianIce

February 19, 2024, 11:29:14 am #9 Last Edit: February 19, 2024, 11:43:15 am by CyberianIce
ML radi na 600D odlično ali je beskorisan. Većina stvari koje nudi su za video snimanje ili za napredno autofokusiranje ali kada je ML uključen potrošnja baterije i temperatura kamere je nenormalno velika, za astrofoto se uopšte ne isplati koristiti ML.

Također 600D ima taj 1:1 video recording sa središnjih 1024x680 piksela što je poprilično malo a 4.3um pikseli su prilično veliki za planetarno. Ne može da se poredi sa planetarnim kamerama.

Ne znam koliko su ove informacije korisne, samo prenosim svoje iskustvo.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

doca989

Ipak je pala odluka na Canon 5d mark II....jeste malo stariji model,ali sam nasao sa oko 15.000 okidanja,sto je nista...ocuvan ful,nema tackicu nijednu....mislim da ce sluziti kako za astrofoto tako i za svakodnevno fotkanje 😊

CyberianIce

Uopste mi nije jasno kako smo dosli do FF formata kada je u prvoj poruci navedeno da planiras da koristis M42 objektive ali ok... Nadam se da ti je jasno koje su implikacije. Puno srece sa tim.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

doca989

Pozdrav Cyberianlce...😊
Zasto ne bih mogao da koristim stare m42 objektive na ovom telu sa m42 adapterom?
Mozes malo vise da pojasnis,sto zbog mene,sto zbog drugih 😊

vlaiv

Mislim da može biti zbog dva razloga:

1. Pitanje je da li će M42 objektiv da osvetli ful frejm senzor (google kaže da bi trebalo jer je m42 pravljen da osvetli 24x36mm)

2. Pitanje adaptera i samog objektiva - ispostavlja se da neki modeli m42 objektiva udare u ogledalo na 5D modelu kada se fokusiraju na beskonačno.

Ne znam nikakve druge detalje - to je samo ono što sam našao na internetu.

(recimo ovde https://www.talkphotography.co.uk/threads/m42-on-full-frame.277392/)
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Osvetljava, jer je M42 zapravo napravljen za filmski tzv lajka format koji je ništa drugo nego današnji fulfrejm.
Evo liste šta kači a šta ne. Velika većina nama dostupnih, tipa raznorazni heliosi, istočnonemačka i ruska stakla u principu su bezbedni. Japanski takumari su recimo rizični i traže prepravke ali to je em skupo staklo, em retko. Treba imati u vidu takođe da je ovo samo orijentaciona lista, svaki primerak objektiva ima neke svoje male razlike koje se tolerišu u proizvodnji. Može da se desi da imaš dva primerka od kojih jedan kači a drugi ne. I ako kači, najčešće kači na beskonačno - ali nama baš to u astrofoto treba...  >:(

Čestitke na izboru, petarda je mercedes.