• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Novi setup na testu

Started by CyberianIce, April 25, 2021, 01:49:55 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

Pre neke tri nedelje sam kupio Celestron CG-5 glavu za ekvatorijalnu mehaniku od člana sa ovog foruma i malopre napokon stigao da je testiram. Ne znam koliko su je arčili jer je imala lufta u obe ose pa sam odlučio da je malo doteram pre upotrebe i sada sam uradio sledeće:

Prvo sam zamenio sve vijke sa A2 baznootpornim inox vijcima. Stari vijci su bili kao novi ali ipak sam to uradio iz nekog svog personalnog hira, nije skupo a pošto je svakako rastavljam u parčiće nije mi bilo teško.

Zatim sam je uglavio u aluminijumski tripod od stare EQ-2 mehanike. Pier ima dosta veći dijametar pa sam za sada samo zavrnuo M10 vijak kroz postojeću rupu a naknadno planiram da ostružem kućučte na njemu na odgovarajući dimenziju kako bi bolje legla i kako bi mogao koristiti vijke za AZ pomeraj prilikom useveravanja.

Po netu sam čtao dosta o tzv hipertunitanju ovih mehanika, i odlučio da implementiram samo neke stvari jer tu se pominje sve i svašta a pomalo i koješta. Jedna takva koještarija je zamena masti na pužnim kolima. Ljudi se žale da je originalna mast premasna i pregusta i da više sliči lepku te da otežava neometan rad pužnih kola, i menjaju je sa kojekakvim super grease mazivima o kojima niti znaju dovoljno niti znaju dovoljno o mehanici prenosnih mehanizama. Stvar je u tome da celestron/vixen/sky watcher inženjeri jako dobro znaju svoj posao (kontrola kvaliteta je drugo pitanje) i postoji razlog zašto se koristi to mazivo koje se koristi i nikako ga ne treba menjati bilo kakvim mazivima na bazi PTFE-a ili još gore litijuma. Mazivo na bazi grafita je za ove potrebe ok rešenje ako već mora da se menja a ne može da se nađe originalno pa sam tako i uradio. U poslednje vreme sve više se koriste i silikonska maziva, ali budući da radimo sa veoma sporim pužnim kolom, nije vredno truda jer se pokazalo da ga je malo teže nabaviti, to možda bude u nekoj budućoj iteraciji.

Sledeća stvar koju sam takođe odbacio je zamena poliamidnih kliznih podloški teflonskim (PTFE). Istina je da bolje klize ali su mekše i kraćeg radnog veka, a osim toga u stalnom kontaktu sa metalom i trpe jak aksijalni pritisak pa sam i tu ideju proglasio sumanutom, jer mi ne pada na pamet da svake godine menjam te gluposti.

Ležajeve na pužnim kolima sam zamenio, ali ne keramičkim ležajevima koji se prodaju u hipertuning kitu već običnim čeličnim. Razlog za to je vrlo prost: keramički ležajevi se koriste na visokoobrtnim osovinama (~20 000 rpm), a puž se okreće samo 0.1 rpm na sidereal brzini, dakle niti se vrti brzo, niti se greje. Mnogo bitnije je da ovi ležajevi nemaju luta nego da su visokoturažni keramički. Da bi se izbegao taj luf oni se poprilično zatežu a zbog tog zatezanja trpe velik aksijalni pritisak i mnogo vremena provedu stojeći u mestu i radeći ništa što je za ležaj baš loše. Dakle za sada sam stavio če ležajeve ali izrađene u okviru ABEC7 specifikacije pa videćemo kako će se pokazati.

Pužna kola sam naštelovao blagim dotezanjem. Običaj je da se puž izrađuje npr od čelika a kolo od mekšeg materijala i da se nakon zatezanja puž samourezuje u kolo u toku upotrebe do određene mere, i da je to tako, što duže je u upotrebi PE kriva pužnog kola bi bila sve pravilnija, ali avaj, ovde je obrnuto, puž je od mesinga a kolo od neke tvrđe legure i iz tog razloga treba biti izuzetno oprezan da se ne pretegne jer puž čak nije ni ukalupljenog tipa pa može doći do deformacije njegove osovine jer nije u stalnom pokretu. Na ovakvim detaljima se vidi razlika između mehanika od par stotina i par hiljada eura, šta ćeš.

Večeras sam uvrnuo polarni tražioc i centrirao ga grubo preko ona tri vijka. Otišao na livadu, bilo je vedro ali Mezec otprilike 80% i visoko. Stavim refraktor, nisam mogao da izbalansiram, prelagan je za ovoliki kontrateg, malo teg vuče dole. Grubo useverim (pogledao na aplikaciji trenutni ugao za polarni tražilac i otprilike okrenuo RA osu, pa ubacio severnjaču u mali kružić). Stavim okular MA25mm, okrenem ručno na Mesec, uključim praćenje, sve izgleda normalno. Odmotam na Mizar da ocenim seeing, sve se lepo vidi. Okrenem na M81, fino se vidi bez obzira na Mesec. Stavim adapter i kameru i okinem jedan snimak 30 sekundi ISO3200 bez fokusa. Zavrnem malo fokuser napamet i okinem još jedan i gle čudua, fokus skoro pa savršen. M81 i M82 u vidnom polju, vide se spiralni kraci M81 i lepo se vide detalji na M82! Ja sam prosto oduševljen! Jedan jedini kadar od 30 sekundi uz skoro pun Mesec, bez vođenja na 800mm, za mene je to ogroman korak i nisam očekivao takav rezultat. Okrenem na ring nebulu i okinem još jedan, i vidi se ring nebula, prosto da ne poveruješ, jako je nisko u pravcu grada još su tu i neki oblačci! Još neko vreme sam stajao i smejao se ko lud, došlo mi da skačem od sreće. Zbog mesečine nisam očekivao ništa, nemam ni tražilac ne znam ni kako sam našao to što sam našao ni kako sam isfokusirao, bukvalno mi došlo da skakčem od sreće... Onda je prišao čopor šakala i počeli su da zavijaju baš jezivo. Nisam hteo dalje da im kvarim lov jer njima baš ova mesečina odgovara pa sam se pokupio opremu i uputio se kući...

To je to što je za sada urađeno. Posle svih intervencija CG5 glava više nije imala lufta ni u jednoj osi i ponašala se kao nova. Međutim u samim motorima ima malo lufta pošto su na njoj steperi od 7.5° sa reduktorima, nije strašno možda sekund-dva pri sidereal brzini, ali kad mi stignu NEMA17 0.9° ovo skidam i stavljam njih preko GT2 ozubljenih remenica. Njih ću povezati na AstroEQ a njega na raspberry sa INDI serverom na koji sam povezao i GPS i drajvere i RTC modul i WiFi. To sve sam još zimus sprogramirao i testirao sa malo većim steperima, sve radi i direktno u ASCOM-u (EQMOD) i preko INDI-a. o tome ću pisati kad bude aktuelno. Takođe i tripod možda budem neki budžio jer aluminijumski nije najstabilniji. Biće to komplet WiFi GoTo setup jer to je dosta dobro za komarace i hladne zimske noći.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

CyberianIce

Nisam pravio ni fletove ni darkove jer mi kamera nije bila podešena kako treba (ni wifi ni auto noise reduction) pa ove fotke neću ni obrađivati ni prebacivati na računar, evo samo skrintoši kako je to izgledalo na licu mesta:Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

mitja

Cyber pretekao si me. 🙂 Ja se spremio da pazarim tu montažu. Srećno.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Boki Aristarh

Cyber,
sada kada si generalno sredio moju bivšu montažu, predomislio sam se... Ajde mi vrati...
 ;D  ;D  ;D  ;D
Drago mi je da je sve ispalo dobro, baš zaslužuješ uspeh!

CyberianIce

@mitja
Polovne ekvatorijalne montaze tipa EQ3 i bolje su dosta trazena roba na ovim prostorima. Pratio sam ovaj forum i zvjezdarnicu jako dugo i primetio da se retko i pojavljuju a i kada se pojave brzo se prodaju. Zelim ti da i ti sto pre nadjes sebi odgovarajucu montazu.

Boki tebi mogu da vratim samo vreću koju sam slučajno zdipio (u kojoj su bili baterija i kontroler) i kako običaji nalažu da se vreća ne vraća prazna, tuiću u nju i flajku rakije. Ali montažu zaboravi, taknutno-maknuto :D :D :D
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

POSEYDON

I ja sam prvo nameravao da prodam moju maletene novu EQ3 i jurim neku polovnu jednostavnu go-to varijantu ali sad se premišljam da je ipak nekako prepravim u tu varijantu... pošto mi ne ide neka uradi sam varijanta, juriću po netu neku jeftiniju kompletnu varijantu motora i kontrolera.

mitja

Samo jedno pitanje. Ukoliko pazarim eq3 i kupim set nema motora za ra i dec koje su opcije da se uradi goto na takvoj montaži? raspbbery tu pomaže?
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

vlaiv

Quote from: mitja on April 26, 2021, 04:44:03 pmSamo jedno pitanje. Ukoliko pazarim eq3 i kupim set nema motora za ra i dec koje su opcije da se uradi goto na takvoj montaži? raspbbery tu pomaže?

Verovatno najjednostavnija varijanta je AstroEQ:

https://github.com/TCWORLD/AstroEQ#readme

Treba ti arduino mega i par DRV8825 steper drajvera. Ova varijanta se kači na kompjuter i povezuje se sa EQMod software-om (isti fazon kako ja koristim Heq5 - bez ručnog kontrolera i nakačen na laptop).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

CyberianIce

Tačno. To ja i radim, osim što umesto računara koristim raspberry sa INDI serverom, tako da ne moram imati računar već telefon kačim preko WiFi-a pa iz aplikacije telescope.touch upravljam teleskopom. Takođe sam ostavio serijski otvoren preko duplog preklopnika da po potrebebi mogu direktno na USB od laptopa da ga kačim ako hoću EQMOD na laptopu (dupli prekidač koji diskonektuje serijski interfejs između Arduina i raspberry-a, pa onda USB direktno u Arduono i računar).

Što se drajvera za stepere tiče, dva DRV8825 rade posao ali može se koristiti i RAMPS 1.4 pa onda nema nikakvog lemljenja.

Drugo rešenje je OnStep i u neku ruku potpuno je isto kao i AstroEQ, jedina suštinska razlika je u tome što za komunikaciju sa računarom AstroEQ koristi Synta a OnStep Meade LX200 protokol. Oba protokola su vendorska i LX200 je po meni bolji jer uz dodatak bluetooth modula na arduinov serijski interfejs (HC-05) može direktno da se poveže na stelarium aplikaciju na mobilnim, samo se upari telefon i OnStep preko bluetooth-a, ali sam se ja ipak odlučio za AstroEQ (jer jbg Celestron :D) jer je manje bagobit. OnStep može da se napravi na mnogo različitih načina, može da koristi i proste STEP/DIR drajvere kao i napredne serijske dravere za stepere, može na RAMPS ili druge šildove za 3D printere ili CNC pa je zbog tolikog diverziteta komponenti kvalitet softvera znatno propatio. Za njega treba minimum BluePill ili jači ESP32 mikrokontroler pa se tu stvari dosta komplikuju...

Napraviću detaljan tutorijal šta je sve potrebno i šta se kako povezuje i konfiguriše AstroEQ i INDI server kada dođem do vremena...

Samo još da pomenem da postoji još jedno rešenje, rDUINOScope, ali on zahteva egzotične komponente (Arduino Due, touchscreen za njega, GPS modul, bluetooth modul, joystick modul i gomilu senzora) i dosta je skuplje, ne zahteva nikakav računar - sve se radi preko touchscreen-a ali se ne može koristiti za guiding niti i za kakve naprednije stvari osim pukog GoTo i trekinga, pa na to ne vredi trošiti vreme a komponente za izgradnju toga se kod nas jako teško mogu naći.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

POSEYDON

Quote from: CyberianIce on April 26, 2021, 05:49:57 pmNapraviću detaljan tutorijal šta je sve potrebno i šta se kako povezuje i konfiguriše AstroEQ i INDI server kada dođem do vremena...

To bi bilo sjajno, ima dosta tekstova na tu temu, al nigde nisam našao tipa (Kupite to i to, povezuje se tako i tako, korak po korak...programiranje arduina su mi već španska sela :) :)

CyberianIce

Haha super jer AstroEQ se uopšte ne programira (u klasičnom smislu) već se prekompajlirani firmwer snimi na njega preko windows konfiguratora u čijem interfejsu se unosu parametri mehanike (broj zuba na lužnim orenosima, remenicama, broj koraka stepera itd) , tako da nikakvo programiranje nije potrebno, svideće ti se to
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

mitja

Ja iskreno jedva čekam tutorijal. Sa skywatcherom sam nedavno pričao o opremi i došao do zaključka da ću da pazarim montažu. E sad ja bih voleo EQ5 i to je neki cilj. Vidim  da je kod nas 45000 din.
https://mehatron.rs/step-motori-nema-17#/noFilterApplied
Da bih znao okvirno dodatme troškove koji nema motor odgovara? I naravno koji raspbbery je neophodan?
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

CyberianIce

Evo posto si nestrpljiv, gruba inventarska lista (napamet, iz glave):

Za AstroEQ:

Sto se tice motora, tesko je reci tacno jer gotovo bilo sta ce raditi posao. Ja sam se odlucio za NEMA17 stepere jer ima prostora za njihovu ugradnju, radim na 12V i do sada sam koristio samo jedan (za RA osu) i to ovaj:

https://mehatron.rs/step-motor-nema17-42x48-1684

Ima 200 koraka po revoluciji i dobro je radio posao, cak je malo bio overkill sto se kaze. Izuzetno je snazan i ima velik holding torque ali je i velik potrosac (1.68A). Video sam da ljudi stavljaju i manje steppere poput NEMA14 i rade im posao ali ja sam se ipak odlucio da za svoj sledeci build narucim ova dva:

https://mehatron.rs/step-motor-nema-17-42x48-168a-44kgcm-09-stepeni

U principu su isti kao i onaj prvi ali imaju 400 koraka po revoluciji, sto mi omogucava ili da koristim veci mikrokorak ili da uz isti mikorkorak imam duplo vecu rezoluciju (ako ne bude preskakanja koraka, to trebam tek testirati). To je 2 x 2200 RSD

Dalje treba ti dva drajvera za stepere. Preporucujem dva komada DRV8825 iz dva razloga: prvi jer moze da podnese do 2A (sa aktivnim hladjenjem) ili negde oko 1.5A sa pasivnim koje je sasvim dovoljno za nocni outdoor, a druga stvar je sto podrzava mikrokorak do 1/32. Kompatibilni substitut za njega je A4988 koji je malo slabiji ali podrzava mikrokorak samo do 1/16 pa ga ne savetujem. Svi ostali su jos vece smece po raznim pitanjima. To je 2 x 250 RSD

Treca stvar koja ti treba je jedan komad Arduino Mega. Osim ovoga, treba ti dva elektrolitska kondenzatora od od oko 50V 100uF i mozda koji otpornik, nisam siguran. To je negde oko 2000 RSD.

Sto se napajanja tice, ja koristim akumulator od automobila i stepere napajam direktno iz njega, a stepdwon konverterom DC-DC (ne znam tacno koji ali znacu kada pogledam) spustam napon na 5V kojim napajam Arduino i Raspberry. Jedan bolji stepdown konverter kosta oko 500 RSD.

Onda ti treba cetiri GT2 remenice i dva GT2 zatvorena remena od 6mm. E sad, na motore idu remenice od 16 zuba a na puz sto veci budes mogao uglaviti, ja mislim da moze stati onaj od 48 zuba a mozda cak i od 60 zuba. Nemam pojma koliko moze kostati komplet svega toga, zavisi od velicine remenica i duzine remena ali grubo maksimalno 2000 RSD.

I treba dve vinkle koje se izbuse i u koje se usrafe motori (nosaci za stepere). ja sam kupio u "uradi sam" dve uglovnice od po 50 dinara pa sam ih brusilicom stanjio izbusio rupe na jednom kraju za stepere a na drugom kraju jednu rupu i zavario maticu M5 da moze da se zasarafi na mehaniku.

Tebi za pocetak Raspberry ni ne treba. Samo spojis AstroEQ preko USB-a sa laptopom, podesis da ga ASCOM vidi kao EQMOD/EQDIR. Onda u stelarijumu dodas teleskop preko stelarijuma koristis GoTo. Posle ces moci i guiding kameru da povezes i da koristis MetaGuide ili PHD2 za guiding. Na Arduino moze da se nakaci i RJ11 konektor i da sluzi kao ST4 autoguiding port ako imas guiding kameru za to ali nije neophodno. Kada povezes laptop i AstroEQ preko EQMOD-a, mozes u laptop da ubodes i USB gamepad i da mapiras dugmice da preko njih upravljas mehanikom...

To bi bilo sve sto ti treba da bi povezao mehaniku sa racunarom i odatle upravljao njome dal preko Stellarium-a, dal preko KStars-a, EQDIR-a, nebitno... Dakle to nije standalone GoTo resenje koje mozes nositi sa sobom jer zahteva laptop i ogranicen si trajanjem baterije na laptopu. Zato sam ja u pricu uveo INDI server na RaspberryPi-u...


Za INDI Server:

Za pocetak zaboravi INDI server. Raspberry i INDI server jako komplikuju stvari. Za to bi ti trebala pomoc nekog ko ima iskustva sa POSIX sistemima. Bilo koji raspberry moze da se koristi (ja cak ni ne koristim raspberry vec BananaPI) ali gledaj da ima WiFi da ne budes morao da dodajes i WiFi dongle preko USB-a kao sto to ja sada radim, jer to je patnja namestiti da bude Access Point (vendorski moduli za kernel, DHCP server i trista cuda). Najbolje mozda Raspberry PI model 3+... Takodje bilo koji ARM linux moze da se koristi, Armbian ili Raspbian, kako god... Za pocetak prvo napravi samo AstroEQ.

AstroEQ se povezuje na INDI server fizicki jednostavno, preko USB porta raspberry<>arduino ili preko SPI pinova na raspberry-u i arduinu. Softverski preko EQMOD modula za INDI server. Ja pored toga koristim i GPS USB dongle ali nije neophodno, mozes rucno da unosis lokaciju preko GPS simulator modula za INDI server. Povezivanje GPS modula je isto velika zezancija i takodje treba poseban udev rule da bi uvek bio mapiran na isti serijski interfejs. Raspberry nema pojma koliko je sati jednom kada ga resetujes, tako da treba ili RTC modul ili da svaki put kada ga upalis rucno namestis sat. Teoretski i preko GPS modula moze da sam podesi vreme ali u mom slucaju to nije moguce jer imam neki prastari GPS dongle... Dalje, moras da napravis udev rule da bi ti raspberry svaki put skontao AstroEQ na istom serijskom portu ili tako ili ces povezati Arduino i raspberry preko njegovih pinova za serijski ali onda treba i logic level konverter jer raspberry radi na 3.3V a Arduino Mega na 5V. Kosta samo 100 dinara ali komplikuje zivot za lemljenjem i podesavanjem, jer opet trebaju staticki moduli za kernel za SPI i I2C. Ja sam to morao raditi jer mi trebaju svi USB portovi na raspberry-u da bi mogao i WiFi i GPS i Gamepad da ubodem u njih. Sve to otom potom, jer konfiguracija INDI servera je proces koji zahteva planiranje i dosta vremena.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

CyberianIce

Update:

Sinoć sam pokušao da testiram ovo sve što sam pravio, samo na terenu, napokon je sve gotovo... Nebo je bilo super ali se od komaraca nije moglo ništa apsolutno ništa, nisam mogao verovati koliko ih ima, pa sam svratio do mojih i iz dvorišta obavio ostatak testiranja...

Zakačio sam teleskop, nivelisao, useverio. Baterija 12V 45Ah 440A radi posao. Štipaljke, kablovi, osigurači, terminali, sve radi kako treba. Kontroler radi i kao EQMOD i preko INDI servera. Preko INDI-a radi i mobilna aplikacija i Stellarium na laptopu simultano (da mogu da nadgledam). GoTo radi, ali sam imao malo patnje dok nisam skontao kako se to koristi. U sv.sl ručno sam motao na Saturn, uradio Sync i posle je odmotao na Jupiter sam, bez ikakvih problema direktno u centar okulara od 25mm. Takođe i na M51, M101, M81 i M31. Dakle steperi i prenos rade. Praćenje radi iako sam probao samo jako kratke ekspozicije (15 sekundi na 800mm), čini se da prati bez greške.

E sad jedini problem sam imao oko meridian flipa i limita. Što se tiče limita, nešto nisam dobro uneo pa mi nije hteo motati na neke stvari dok nisam namestio da ignoriše limite, time ću se još pozabaviti, fajl sa limitima mi je ostao od prethodne montaže, to treba da se ažurira. A što se tiče meridian flipa, kad sam probao GoTo na Vegu koja je bila u zenitu, morao sam skramovati mehaniku jer je skoro došlo do sudara teleskopa i nogara. Automatski meridijan flip za sada uopšte ne radi, barem ne u ovom setupu.

Suma utisaka je da GoTo radi solidno, brzine i preciznosti uopšte ne manjka. Ostalo mi je da malo uđem u štos sa tim sinhronizacijama i da skontam kako da ne polomi postolje dok odmotava sa jedne strane na drugu, ali ovako uz nadzor je skroz upotrebljivo.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

mitja

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.