Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Astronomija => Topic started by: bakkii on January 04, 2016, 02:11:22 pm

Title: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: bakkii on January 04, 2016, 02:11:22 pm
Pozdrav,
pratim ovaj forum i astronomiju vec nekoliko godina, i to zelim da studiram. Nisam vidio nigdje ovu temu na forumu, a i nigdje nisam mogao da nadjem neke detaljnije informacije o ovim studijima pa sam odlucio da pitam ovdje.
Ja ne zelim da se provlacim kroz fakultet i stvarno zelim da naucim sto vise mogu o ovome, pa me prvo interesuje da li su profesori dobri(pod dobri mislim da li znaju i zele da rade sa nama mladima), takodje bi mi bilo od pomoci ako neko moze da mi kaze razliku izmedju stuidranja astronomije i astrofizike u Novom Sadu i astrofizike u Beogradu. Vidio sam da se studijski programi malo razlikuju pa sta mislite gdje bi mi bilo bolje ?
Izvinite ako sam postavio ovo pitanje na mjestu koje nije za to predvidjeno, ali stvarno nisam znao gdje da postavim topik.
Title: Re: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: kruska on January 04, 2016, 07:42:17 pm
mislim da je isto jos od snimanja "tesne koze"--student astronomije , samo sto sad postoji internet.
Pitanje je kako naci zaposlenje od ove skole, mozda napolju lakse.
Zato je najveci deo krenuo drugim putem ali smo eto na forumu.
Title: Re: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: Yagodinac on January 05, 2016, 03:01:42 pm
Koliko sam ukapirao uvek možeš nakon faksa da predaješ recimo fiziku u nekoj gimnaziji.
Title: Re: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: Predrag on January 05, 2016, 04:16:34 pm
Upisati to samo ukoliko želiš ili imaš mogućnosti da odeš u neku razvijeniju zemlju.

Kad kažem razvijenije mislim na one sa viškom novca, jer te zemlje recimo brinu o životnoj sredini, o radnoj sredini, zatim imaju novca da finansiraju astronome, fizičare, pa onda naučnike itd.
Tužne zemlje kao što je naša jedva krpe kraj sa krajem, a kamo li da ima potražnje za astronome ili da brinu o životnoj sredini. Zakoni su samo na papiru.

Pogledaj trenutno kako stvari stoje sa tim poslovima za koje želiš da se školuješ, nema potrebe da čekaš da završiš.

Title: Re: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: bakkii on January 06, 2016, 06:55:11 pm
Svjestan sam ja da ovdje nema skoro nikakvog posla sto se tice astronomije, ali ja ne planiram da ovdje ostanem do kraja zivota. Ovdje planiram zavrsiti osnovne studije, pa master ganjati negdje na strani. Inace mene interesuje ako ima bilo ko da studira astrofiziku u Novom Sadu ili Beogradu, da ako moze da mi objasni koja je razlika izmedju studija astrofizike u Novom Sadu i Beogradu(jer se razlikuju neki predmeti po godinama), i da vidim kakva iskustva imaju sto se tice ovih studija.
Title: Re: Studiranje astronomije i astrofizike
Post by: JovanDamaskin on March 17, 2016, 01:55:49 pm
Quote from: bakkii on January 06, 2016, 06:55:11 pm
Inace mene interesuje ako ima bilo ko da studira astrofiziku u Novom Sadu ili Beogradu, da ako moze da mi objasni koja je razlika izmedju studija astrofizike u Novom Sadu i Beogradu(jer se razlikuju neki predmeti po godinama),


Ne znam za NS, ali u Beogradu je 95% verovatnoce da neces stici do diplomskog. ;D C smer, AF i opsta fizika su spojeni, imas ispite koje apsolventi polazu po 10 godina (statisticka kod Knezevica, nuklearna kod M. Dimitrijevic, elektrodinamika se navodno prepisuje na usmenom ali profesor uskoro ide u penziju...)
Nema lakih ispita, i na onima koji su laki espb bodove moras krvavo da zaradis (vezbe sa pisanjem izvestaja traju po ceo dan).
Ne znam kako je na astronomskim predmetima, mozda je malo veca prolaznost, ali ono sto se radi na Fizickom fakultetu ce ti biti nepremostiva prepreka (60% upisanih se razbezi vec nakon prvog semestra kada mehaniku i matematiku koje nemaju nikakvih slicnosti sa onim sto se radi u skoli).

Kako si inace stajao sa matematikom u srednjoj? Ako si isao npr. u Matematicku gimnaziju to ti je svakako prednost, ali ne i garancija da ces diplomirati.