Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Astronomija => Topic started by: bratislav on April 08, 2016, 09:23:11 am

Title: Roddier test optike
Post by: bratislav on April 08, 2016, 09:23:11 am
Quote from: vlaiv
Nego kad smo vec kod toga, mali off topic, sta ste skontali za Roddier-a? jel daje pozudane rezultate? Meni se cini da kao ideja - moze sasvim dobro da radi (cak mi je pala na pamet slicna ideja, samo malo drugacije bez, furijea - monte karlo pristup), sa druge strane, kad sam se ja igrao sa time - puno parametara i daju vrlo razlicite rezultate - tako da nisam znao kojim rezultatima da verujem i od cega zavise.


<off topic, mozda bi trebalo otvoriti novu temu>

Roddier je danas univerzalno prihvacen metod za testiranje optike i mehanike cak i vrlo velikih teleskopa.
Evo primera gde su vrlo veliki zemaljski teleskopi (4m meter class) - sto ce reci sa sve uticajem atmosfere - uspesno testirani putem Roddier analize.
Nekoliko teleskopa su korisceni npr. Canada-France-Hawaii Telescope CFHT on Mauna Kea, Cerro-Tololo Interamerican Observatory (CTIO) kao i NTT at the European Southern Observatory (ESO) in Chile

JOSA Vol. 10, No. 11/November 1993

http://www.soft.belastro.net/files/tmp/Wave-front_reconstruction_from_defocused_images_and_the_testing_of_ground-based_optical_telescopes.pdf

U mom (visegodisnjem) iskustvu Roddier se pokazao kao vrlo pouzdan i konzistentan. Sta moramo da konstantno imamo u vidu je da test meri SVE sto je na, u i oko teleskopa (optika, alignment, kolimacija, deformacije usled supporta, deformacije usled neravnomernog zagrevanja/hladjenja, tube currents, local (dome) seeing, atmosferske turbulencije iznad teleskopa, jetstream, lista ide u nedogled). Sto ce reci, moramo da biramo idealne uslove, ili barem sto blize idealnim, da bi test imao smisla i kazao nam o greskama u optici i mehanici teleskopa, a ne i sve ono drugo sto ne zavisi od nas.
Uzgred budi receno, te noci smo radili test 4 puta i svi rezultati su bili u okviru +/- 2% Strehl-a. Najbolji rezultat je ukazivao na Strehl od 0.88, a licno mislim da je u stvarnosti jos i bolji jer jos uvek smo imali izrazene lokalne turbulencije usled toplog primarnog (negde oko 1 stepen iznad okoline).
Title: Re: Roddier test optike
Post by: VaskoGM on April 11, 2016, 03:31:34 pm
Pretpostavljam da je i neki hardver potreban za Roddier test?
Sta sacinjava njega i koliko je to uopste dostupno za licnu izvedbu?
Title: Re: Roddier test optike
Post by: vlaiv on April 11, 2016, 04:23:07 pm
Ja sam radio sa WinRoddier 3.0

Od hardware-a treba samo planetarna kamera - treba snimiti zvezdu (pri sto boljem seeing-u) u in/out fokusu
(slicno kao planetarno snimanje, kratka ekspozicija, stacking posle) - i program zavrsi svu analizu.

Meni je najveci problem bio sto nisam bas preterano razumeo podesavanja algoritama u samom programu (original je francuska verzija, al postoji i sa engleskim prevodom, mada nije idealan), i u zavisnosti od podesavanja razlicitih opcija (broj iteracija za algoritam, odredjene margine u racunicama) - dobiju se razliciti rezultati.
Title: Re: Roddier test optike
Post by: bratislav on April 12, 2016, 09:15:09 am
U nacelu to sto je Vlaiv napisao stoji. Jedino treba kamera koja moze da postigne solidan fps (bilo koja planetarna), pozeljno B&W (debayering moze da stvara nepotrebne probleme) i neki softveri koji su inace besplatni. I naravno puno prakse ;)

Za neko uputstvo na engleskom (za one koji ne mogu da citaju francuski) vidi

http://www.compubuild.com/astro/download/New_WinRoddier_User_Manual.pdf

Roddier je (nazalost ili na srecu) francuski proizvod, sa svim vrlinama i manama koje to donose. Svakako preporucujem uclanjenje u Roddier yahoo grupu

https://groups.yahoo.com/neo/groups/roddier/conversations/messages

Title: Re: Roddier test optike
Post by: VaskoGM on April 14, 2016, 03:16:24 pm
Hvala na korisnim informacijama!
Sigurno cu probati. Ako nista drugo, Ĩisto iz radoznalosti...  :)