Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Posmatranja => Topic started by: Nenad on February 05, 2019, 08:38:36 am

Title: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Nenad on February 05, 2019, 08:38:36 am
Nedelja uvece, Surčin, zadnje dvorište


Vracam se iz grada sa porodicom. Paznju mi privlaci nesto neobicno. Jedan skoro davno zaboravljen osecaj. Zvezde se vide! Proslo je dugo vremena od kako nas prekriva štit kumulusa, stratusa i ostatka zle družine.

Front oblaka je u nedelju uvece odlucio da udari  tangentu na Beograd. Sa jedne njene strane sistem masivnih oblaka. Sa strane Surcina vedro! Gledam na aplikacije za prognozu i vidim da imam `prozor` od nekih dva sata. Pomeram sve dogovore i iznosim tronozac i paralelogram sa dvogledom 20x80. Sezona posmatranja pocinje!Nebo na jugu i zapadu je vedro. Vidljivost je izuzetna. Jos samo na istoku ka Beogradu oblaci tvrdoglavo `drze` front, ali se Orion vec polako pomalja iznad sa svojim stitom. Polazim sa lakim metama, od zenita ka horizontu. Andromeda (M31) je odusevila kao i uvek. Ponovo ne uspevam da uhvatim triangulum (M33), ali verujem da mi za nju zaista treba tamnija lokacija. U zenitu spektakularni `double claster`. Odmah zatim Plejade. One su inace nebeski markeri koji privlace paznju cak i kada se ne gledaju direktnim vidom bez pomagala. Kroz dvogled su `sestre` dobile na dinamicnosti, zauzimajući skoro celo vidno polje dvogleda, a svaka clanica uronjena u 'izmaglicu'. Neprocenjivo. Kod njih sam se najduze zadrzao. Na moje iznenadjenje pokusaj da konacno ulovim i M1 (krabu) u bikovom rogu je bio uspesan! Konacno sam je gledao visoko iznad horizonta, uz odlicnu vidljivost. I dosta strpljenja na okularima. Od roga bika, skok ka zenitu do 4 zvezde u obliku lepeze i još jedan takav korak pa malo ulevo. Video sam taman dovoljno da sam ubedjen da je nesto tu, ali za veci uzitak cu morati da sacekam malo veca uvecanja od 20x. Zatim prelazim na oriona (M42) koji se uzdigao ceo iznad oblaka, visoko, taman da prikaze svoje adute. Kod njega uvek po pravilu izgubim vise vremena nego sto sam planirao. Sledeca u nizu je kosnica (M44, beehive cluster) koju nisam bas dugo imao prilike da vidim. Na prvi pogled njeni najsjajniji clanovi daju utisak neke pravilne geometrije, matrice i po tome se izdvaja od ostalih zanimljivosti koje trazim po nocnom nebu.  Iako znam da ljudsko oko iz svakog nasumičnog oblika pokušava da stvori obrazac, ubeđen sam da ova struktura neodoljivo podseća na polja za igru x-o. Ovo je bio poslednji `dragulj` te veceri. Iako nisam imao pripremljen spisak meta po redosledu izlazaka, kako ih je najzgodnije gledati, ovo  nasumicno trcanje po nebu je predstavljalo izuzetnu poslasticu.Narocito posle dugog zimskog sna.
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Boki Aristarh on February 06, 2019, 08:14:56 am
Bravo Nešo,
uspeo si da uloviš po nešto u ovoj beznadežnoj situaciji....
Kragujevac i okolina full oblačno... već duže vreme...
"Aristarh" je imao skup u Ratkoviću samo radi gastro potreba, astro oprema nam se ionako ubuđala...
Mada smo po malo nešto i popravljali na istoj.

P.S. za bolje posmatranje M1 čekamo da nabaviš neki scope, možda....  :)
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: mitja on February 06, 2019, 01:27:42 pm
Nenade bravo za tekst.
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Yagodinac on February 06, 2019, 01:42:47 pm
Čestitke, nije taj 20x80 uopšte tako loša sprava. Jel može to da se adaptira na neki fototripod, onaj sa kuglastom glavom?
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Nenad on February 06, 2019, 08:51:17 pm
Hvala momci!!

Boki, novi scope ce uskoro, pa da hvatam  M1 i iz Surcina  :)   A moze i predlog za duo dob sa Dragom!  :):)
Mitja, sada i od tebe izvestaj sa novom montazom.
Yagodinac, 20x80 je odlican za dosta meta.Za nekolicinu vrhunski! On ima centralni nosac sa navojem za 1/4", tako da verujem da moze da se nakaci na neki foto  tripod.
Ja to nisam pokusavao, zato sto bih imao problema da gledam `visoke` mete. Cak i da sam nabavio tripod od 190cm (nisam nasao bolju varijantu, a da nije preskupa) opet mi se cinilo da bi bilo `klimavo`.


Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Luger on February 09, 2019, 08:15:11 am
Bravo Nenade! Bilo kratko, ali slatko.
Proci ce uskoro i ovo ludo vrijeme, tek ces se napisati izvjestaja. Jos kad stigne.... Jaoooo!  :)
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: spadej on February 10, 2019, 12:51:54 pm
Odavno ne procitah lepsi izvestaj !
Title: Re: Buđenje iz zimskog sna
Post by: Nenad on February 10, 2019, 11:37:17 pm
Hvala Spadej!