Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Oprema => Topic started by: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am

Title: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am
Здраво свима. До сада сам за све недоумице питао Горана из ТЦ-а, али како више не ради рекох да поставим и овде, ионако ме је упутио на овај сајт (немам ништа ни против садашњих људи, изузетно су љубазни,  него сам са Гораном стварно имао сјајну сарадњу и пошто сам се већ договарао око нарученог окулара, не желим да зивкам и досађујем  нон стоп :) ). Купио сам недавно телескоп 150/750 на eq5 монтажи (мање битно за ову причу). Колико сам схватио, пожељно је да заменим фабричке окуларе које сам добио уз њега (10 и 25) и сад имам неколико дилема поводом тога. Наручио сам sky panoramu UWA 7mm. Окулар тек треба да ми стигне у другом делу децембра, међутим већ сад размишљам шта наредно да купим. Па, дилеме су следеће:
1. Да ли да наставим са куповином осталих из те едиције или да пређем на Lacertu UWA (разлика је пар хиљада за мање верзије). За сада сам гледао само Месец, редом следеће што бих желео су планете и тек касније кад решим проблем великог светлосног загађења планирам да пробам нешто дубоког неба.
2. Да ли је боље да прво попуним остатак колекције пре него што дефинитивно заменим ове фабричке са квалитетнијим 10 и 25 и шта бисте предложили од величина и, опет, брендова. Није ми жао новца када су окулари у питању јер ће ми остати и уколико одлучим да заменим телескоп бољим у неком тренутку. Па ако можете да ми предложите било који из ТЦ-а, значило би ми (видео сам исто неке јапанске орто. Мислим да немају неки eye relief најсјајнији, међутим не носим наочаре и ако су стварно добри размишљао бих и о њима. Не знам колико у пракси та разлика у углу гледања у односу на горе поменуте значи)
3. Такође, желео бих и да заменим фабрички barlow овим (2x Photon APO Triplet Barlow (made in Japan)). Да ли је компатибилан са мојим телескопом и могу ли да очекујем неко солидније побољшање слике?
4. Купио сам и филтер за месец, да ли постоји још нешто од филтера или сличне опреме да бисте ми препоручили (видео сам гомилу неких шарених које су посвећене одређеним планетама)
Хвала вам унапред и поздрав!  :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on December 06, 2020, 05:09:05 pm
Quote from: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am. Наручио сам sky panoramu UWA 7mm.

Po meni, taj okular je preskup. Za te novce si mogao da naručiš Explore Scientific 6.7mm 82°.

Quote from: Урош on December 06, 2020, 04:02:09 am1. Да ли да наставим са куповином осталих из те едиције или да пређем на Lacertu UWA (разлика је пар хиљада за мање верзије). За сада сам гледао само Месец, редом следеће што бих желео су планете и тек касније кад решим проблем великог светлосног загађења планирам да пробам нешто дубоког неба.

Ako već hoćeš takve okulare, onda možeš dobiti to isto za značajno manje novaca:
https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/ovl-nirvana-es-uwa-82-ultrawide-eyepieces.html

Ti svi okulari dolaze iz istih fabrika u Kini i različiti "proizvođači" samo naruče različit logo na njima i onda ih prodaju po različitim cenama.

Recimo, lacerta UWA okulari su isti kao gore ovi OVL Nirvana ES i ovi okulari iz TS-a:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8988_TS-Optics-1-25--Ultra-Wide-Angle-Eyepiece-UWAN-7-mm---82--field-of-view.html

Ovaj gore, što si ti naručio Sky Panorama, je isti kao i ovaj (23mm verzija):

https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-eyepieces/sky-watcher-2-23mm-sky-panorama-eyepiece.html

samo je Skywatcher verzija neuporedivo jefinija. U Teleskop Centru ta verzija od 23mm košta ukupno 326 eura!

Da je naručiš kod FLO-a, izašlo bi te ukupno 154 eura sve sa poštarinom, carinom i porezom - duplo jefinije.

Slično jeftinije možeš proći ako umesto Lancerta UWA 28mm koji je u Teleskop Centru 413 eura, naručiš ovaj:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2757_TS-Optics-2----28-mm-Ultra-Wide-Angle-Eyepiece---82--Field.html

koji bi te sa poštarinom, carinom i PDV-om izašao ~293 eura.

Da se vratimo na odabir okulara. Koliki je tvoj budžet za to sve?

Kao jeftinu varijantu okulara za mala uvećanja, preporučujem ovo:

http://www.teleskop.rs/teleskop/okulari/gso-ploessl-okulari - GSO plossl od 32mm.

To je dobar okular za relativno male novce i pokazaće maksimum neba u 1.25" formatu.

Ako kojim slučajem hoćeš još više neba da posmatraš i imaš 2" fokuser na tom teleskopu, onda razmotri ovaj okular:

https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/aero-ed-swa-2-eyepieces.html

35mm verziju. Nažalost, 40mm verziju niko više ne prodaje (izgleda da se ne proizvodi a svi nabavljaju iz iste fabrike).

Što se tiče "opštih" okulara - ovo je dobra linija da zameni početne okulare:

https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces.html

Ako želiš vrlo široko vidno polje i imaš novaca, onda gledaj Explore Scientific 82° liniju.

Sa nešto manjim vidnim poljem - za planete je dobra Explore Scientific linija 62° 5.5mm i 9mm.

Što se tiče barlow sočiva, taj photon možeš da dobiješ za značajno manje novaca:

https://www.firstlightoptics.com/barlows/bst-starguider-2x-short-barlow-lens.html

Duplo manje nego u TC-u za oko 8600 dinara sve sa poštarinom, carinom i PDV-om. Ako budeš uzimao i BST okulare - na više komada dobijaš i popust i ovaj barlow ulazi u popust.

Sa druge strane, imaš i GSO x2.5 barlow u TC-u za 5900 dinara, koji će jednako dobro ako ne i bolje da radi posao.

Za kraj, nemoj da vijaš kompletnu liniju okulara, jer su vrlo retke linije gde su svi okulari podjednako dobri - često ljudi mešaju i tipove i marke okulara i uzimaju najbolji za određenu vrstu posmatranja.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on December 06, 2020, 05:13:17 pm
Zaboravih filtere.

Ja bih tu rekao - ti šareni filteri nisu neka preterana pomoć i to zavisi od čoveka do čoveka - da li mu odgovaraju ili ne.

Od filtera bih preporučio samo UHC filter. On služi za nebule i stvarno pravi razliku.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Урош on December 06, 2020, 07:44:31 pm
Прво, велико хвала на издвојеном времену. Искрено, нисам имао искуства што се наручивања производа из иностранства тиче генерално (на страну неких књига које су биле мало испод 100 евра), па сам са те стране био мало (неоправдано) инертнији у истраживању. У суштини, спреман сам да издвојим отприлике колико и коштају ови из ТЦ-а (испрва сам размишљао о baader hyperion zoom-u, али сам на крају одустао и одлучио да ипак купујем појединачне иако је скупља варијанта. Да ли сам погрешио? Водио сам се неким информацијама са страних форума да мора бити неких компромиса ипак када се узима zoom, па чак и са тим моделом за који се слажу да је врхунски). Имам 2" фокусер (и адаптер па разматрам оба). У суштини ови делују доста лепо
https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/aero-ed-swa-2-eyepieces.html, видећу већ колико ми значи 82 UWA, да не идем снобовски одмах. Чини ми се да сам прочитао негде ( да ли на stargazer loungeu или овде) и твој коментар да то може бити и индивидуално, односно да некоме може пријати и нешто мањи угао. Што се буџета тиче, користио бих док је ова ситуација и не излазим и отприлике могао да издвојим ~20-25 хиљада месечно. Циљ ми је да што више побољшам опрему пред јануар/фебруар, речено ми је да су тад доста повољне прилике за гледање генерално. Што се barlow-а тиче, пошто није нека разлика видео бих да можда већ сад наручим тај апохроматски 2.5 пошто цене нису нешто различите у том случају. Што се тиче ове панораме, већ сам рекао људима да наруче и не бих отказивао, па макар и преплатио. Свакако ми не делују лоше, само преплаћено, па вероватно нећу имати потребу да их мењам и моћи ћу ипак да видим да ли ми тај UWA одговара.
Све у свему, неизмерно хвала још једном, знам да су ово нека банална питања за напредније чланове и да моје није било ни кратко (и још сам добио заиста исцрпан одговор). Прелистао сам форум како се не бих понављао и досађивао, али конкретно за ове окуларе нисам могао да нађем одговор и све што сам успевао је да пронађем  неке руске unboxing клипове на yt.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on December 06, 2020, 09:28:58 pm
Taj Aero ED 35mm ti je okular koji će ti pokazati naširi pogled a neće biti velika katastrofa po rubovima za tvoj teleskop - koji je F/5 (slični okulari koji su bazirani na Erfle dizajnu rade dobro samo u sporim teleskopima tipa F/8 i više).

Vodi računa da je to okular koji daje 7mm izlaznu pupilu i jako malo uvećanje - x21. Dobar je za posmatranje Andromede i Veil nebule jer pokazuje oko 3.2° neba.

To nije okular koji ćeš redovno koristiti jer ima preko pola kilograma (~650g) i velik je i pored dve gornje mete dobar je kao "tražilac" ili za razgledanje mlečnog puta.

32mm plossl je okular koji bi koristio mnogo češće ili recimo BST Starguider 25mm 60°, koji pokazuje samo malo manje neba od ovog 32mm Plossl-a (oba pokazuju oko 2° neba).

Ako hoćeš brzo da napraviš kolekciju, onda bih ti savetovao da recimo uzmeš:
25mm, 18mm i 12mm BST Starguider okulare i njihov Barlow x2.

Ako to sve zajedno naručiš (mada ćeš morati malo čekati da ponovo budu na zalihama, u Engleskoj je ove jeseni ludilo potražnja za teleskopima zbog korone i zatvaranja), onda će te to sve izaći oko 25300 dinara, odnosno 6320 din po komadu što nije loša cena uopšte.

Obavezno nas obavesti o utiscima i kad ti stigne 7mm UWA koji si već naručio a i naravno ako se odlučiš za ove BST-ove.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Урош on December 07, 2020, 03:51:32 pm
Јављам, премда нисам сигуран колико ће значити пошто за сада могу да их упоредим само са овим фабричким. Хвала још једном!  :) 
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Урош on January 19, 2021, 04:43:17 pm
Здраво, опет ја... Колико видим постало је јако тешко набавити окуларе откако сам поставио питање (за пре тога не знам). ES је буквално немогуће наћи у наредних неколико месеци на FLO, Vixen SLV им је једино на стању остао 5 mm од оних који су релевантни за оно што желим.  Покушавам да пронађем неки добар а да је доступан и који би ми дао мало већу магнификацију за посматрања сунчевог система. С обзиром да ми није моторизован телескоп, преферирао бих са ширим пољем, јер тек учим како да пратим планете и делује из онога што сам читао (а исправите ме ако грешим) да би то донекле олакшало почетничка посматрања. Сходно томе, свео сам на нека два реална окулара која бих могао сада да купим сада, па не знам да ли неко од вас има искуства и савет по том питању.
https://www.firstlightoptics.com/vixen-eyepieces/vixen-ssw-83-degree-eyepieces.html

Од 3.5 mm (За ову серију сам прочитао да је мало мање угодна за посматрање)

https://www.firstlightoptics.com/baader-planetarium/morpheus_ep_4-5mm.html

Од 4.5 mm (У оквиру ове серије истичу генерално 6.5 mm као најбољу, али пошто већ имам зум њихов 8-24 желео бих да направим мало већи скок са магнификацијом). Сад, колико је ова лошија и колико бих ја то могао да опазим, не знам).

Или да штедим новац и купим Delos следећег месеца, уколико је стварно оправдана толика разлика у цени. Hyperion зумом сам стварно презадовољан за сада (и оптички али и свеопшти угођај) и негде због тога и цене и нагињем ка њему. Знам да је barlow још једно решење, хтео сам да купим powermate, али као и остало 40-60 дана...
Нисам одустао ни од 5mm SLV vixena, мада сам негде желео да идем још ниже због фокалне дужине телескопа, а ти тренутно нису доступни.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 28, 2021, 05:04:11 pm
Pozdrav...da se priključim i ja ovoj temi ai treba mi savet iskusnih kolega... ja planiram da uzmem par solidnih okulara sa "firstlightoptics" ... drugar mi trenutno u britaniji pa sam rešio problem carine :) . E sad, treba mi savet šta kupiti za dobsona 250/1200 on je f4,7 pa treba biti pažljiv sa izborom okulara, ima n ekoliko goldline planetarnih okulara od 6 i 9mm, znači treba mi bar dva saveta za okuklar koji će pokriti neki kvalitetniji za planete i bar dva za duboki svemir za početak....unapred hvala na savetima momci.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on March 28, 2021, 07:47:32 pm
A gde je tu budžet? :D
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 28, 2021, 07:48:32 pm
Jes vala..u pravu si, pa oko trista jevara okvirno :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on March 28, 2021, 08:07:07 pm
To je znači budžet za tri okulara - jedan planetarni i dva ovako za DSO sa regularnim cenama sa FLO sajta?

Neka računica kaže oko £85 po komadu.

Planetarni okulari:

https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/ovl-nirvana-es-uwa-82-ultrawide-eyepieces.html
4mm ili 7mm - zavisi koliko ti je oštar vid (ako imaš oštar vid - idi na 7mm jer će 4mm biti previše uvećanja, ali ako ti vid nije toliko oštar onda će 4mm dati bolje uvećanje i jasnije će da se vidi).

Mada, kako sad vidim - 4mm nije na stanju i možda će biti za mesec dana.

Deep sky treba ti recimo jedno 16mm i jedno 30mm

Za 16mm pogledaj opet gore Nirvanu od 16mm.

Inače ovi Nirvana okulari imaju 12mm eye relief i ako nosiš naočare neće ti valjati.

Za široko polje, uzmi ovaj od 35mm - on je jedini dostupan i biće na stanju za par dana.

https://www.firstlightoptics.com/ovl-eyepieces/aero-ed-swa-2-eyepieces.html

To je to ili uvek korisne i jeftine BST StarGuider-e. Ostalo je van budžeta.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 28, 2021, 08:15:43 pm
Hvala...pa što se tiče vida...na daljinu vidim dobro, za čitanje i komp. ponekad nosim jedinicu u plusu.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on March 28, 2021, 09:08:01 pm
To obično nije bitno - dioptrija se sredi fokusom na teleskopu.

Bitna je oštrina vida - kada gledaš u daljini da li vidiš sitne detalje i koliko sitne.

To sam primetio - ljudi daju različite preporuke za "maksimalno" povećanje za teleskop, ali tako nešto u principu ne postoji. Postoji samo momenat kada slika počne da bude mutna zbog suviše velikog uvećanja - a to zavisi od oštrine vida.

Ko inače ne vidi oštro - njemu treba veće uvećanje pre nego što mu slika postane preterano mutna.

To sve pričam zbog izbora fokalne dužine za planetarni okular - po mom mišljenju bolje je 7mm ali opet, to zavisi i od tebe - ja to pričam iz svog iskustva.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 28, 2021, 09:15:34 pm
Pa mogu da kažem da imam solidnu oštrinu na daljinu sa obzirom na godine (48).... ja sam gledao seriju okulara Explore Scientific 82º ali vidim da uglavnom nisu na stanju tako da zato tražim neku alnternativu.... nisam gledao neki barlow jer pre kad sam imao 150/750 ... nisam nešto bio oduševljen.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 28, 2021, 09:27:54 pm
Sa obzirom na godine...vid sigurno neće biti bolji, pa me zanima koji "eye relief" bi trebalo da gađam?
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on March 29, 2021, 12:03:58 am
Ako imaš budžet i možeš da ih nađeš na stanju - ES82 je odličan izbor.

Ovi OVL Nirvana ne zaostaju puno za ES82 i možda su i bolji odnos cena kvalitet jer su dosta jeftiniji. ES82 su otprilike za 50% skuplji od Nirvane ali nisu 50% bolji.

Što se tiče vida, ako nemaš astigmatizam i nosiš naočare samo za čitanje, onda ti je eye relief samo stvar komfora - odnosno različitim ljudima je različito bitno da okulari imaju dobar eye relief. Sa godinama će ti više trebati naočare za čitanje - odnosno moguće veća dioptrija ali ne i za posmatranje.

Ko nosi cilindre i ima astigmatizam - taj bi trebalo da posmatra sa naočarama jer sliku ne može izoštriti samo fokuserom. Tada je stvarno bitno da eye relief bude dovoljno velik da stanu i naočare i obično tada treba bar 16-18mm eye relief-a.

12mm je onako - kratko. Preko 25mm počinje da smeta jer se oko mora držati dosta daleko od okulara i onda je pozicioniranje nezgodno.

Kada je ispod recimo 12mm onda se polako počne stvarati efekat gledanja kroz ključaonicu. Vrlo kratak eye relief tipa 5-6mm je stvarno kao da priljubiš oko uz okular.

ES82 11mm recimo ima navodno 15.6mm eye relief - ali u praksi je više kao 12mm jer je poslednje sočivo konkavno i veliko. Meni malo smeta jer imam duge trepavice i onda stalno dodirujem trepavicama staklo okulara. Inače smatram da je to najbolji okular koji imam - ali mi nije skroz "ergonomski".

Isti eye relief će davati drugačiji osećaj kod drugačih okulara. Nekada će 12mm biti tesno a nekada neće.
Recimo plossl od 12mm ima 8mm eye relief a meni je konforniji nego ES82 koji navodno ima 15.6mm.

Evo baš sad imam kod sebe dva okulara koji imaju vrlo sličan eye relief. ES62 5.5mm ima 12.9mm ER a ES68 16mm ima 11.9mm ER - znači razlika je samo 1mm - ali je subjektivni osećaj nebo i zemlja.

5.5mm se čini kao da je bar 15mm ER i dosta je konforan a ES68 se čini kraćim od navedenih 11.9mm - stvarno moram da priljubim oko da bih video celo polje.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on March 29, 2021, 08:19:55 am
Hvala puno na iscrpnom odgovoru....sad su mi neke stvari dosta jasnije vezane za izbor okulara.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on April 12, 2021, 10:09:25 am
Stigli OVL Nirvana (mada vidim da iste okulare pakuju više firmi) od 4 i 16mm, solidno izgledaju...čekam normalne vremenske prilike da ih probam, naručen je i Aero ED SWA 2" 40mm pa videćemo utiske kad stigne :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on April 12, 2021, 10:38:22 am
Quote from: POSEYDON on April 12, 2021, 10:09:25 amnaručen je i Aero ED SWA 2" 40mm pa videćemo utiske kad stigne

Kako si uspeo da ga naručiš?

Već se duže vremena ne proizvodi koliko sam čuo - niko ga nema na stanju.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on April 12, 2021, 10:43:06 am
Našao ga u nekoj radnji u Rumuniji, bacicu link kad se vratim sa posla.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on April 22, 2021, 07:39:53 pm
Treba mi mišljenje iskusnijih kolega sa foruma, dal se isplati na MC 127/1500 budžiti neko dijagonalno ogledalo od 2" za veće okulare ili postojeće zameniti nekim kvalitetnijim ovog tipa https://www.firstlightoptics.com/diagonals/william-optics-125-90-degree-erecting-prism.html koje ima mogućnost i za zemaljsaka posmatranja.... video sam po nekim stranim forumima da su stavljali i klasične fokusere ali mislim da na ovim manjim dijagonalama nema smisla.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on April 22, 2021, 08:05:12 pm
Kratak odgovor: Ne i ne.

Dugačak odgovor:

Mak127 ne osvetljava dovoljno fokusnog polja da bi ti trebali 2" okulari za njega.

(https://www.cloudynights.com/uploads/monthly_01_2020/post-259309-0-59251600-1578155446.jpg)

Otvor na zadnjoj strani je oko 24-25mm a maksimalan field stop za 1.25" okular je 27mm. Velika verovatnoća je da će ti okulari sa 27mm field stopom malo vinjetirati po ivici - obično se to vidi predveče ako uperiš u nebo (pazi samo da je sunce zašlo - ili bar da ne ciljaš bilo gde prema suncu). Noću se ne primeti jer je nebo mnogo tamnije.

Sve u svemu - ne isplati se koristiti 2" fokuser jer jednostavno osvetljeno polje nije dovoljno veliko.

Ne isplati se ni menjati dijagonalu za amiči prizmu. Vredi nabaviti amiči prizmu za dnevna posmatranja ali je ona lošija od običnih dijagonala za noćna posmatranja. Često dodaje jedan vertikalni spajk na zvezde (kao kod reflektora samo što nije krst - nego samo u pravcu gore dole). Baaderova 2" "astronomical quality" amiči prizma košta 500 eura bez poreza i carine, pa ti vidi :D

Ako hoćeš pristojnu dijagonalu da zameniš onu osnovnu - uzmi 99% dielektričnu od GSO-a. To je recimo ova:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1771_TS-Optics-1-25--TS-Optics-1-25--Star-Diagonal-with-ring-clamb---99----1-12-Lambda.html

Ili Long Perng kod FLO-a:

https://www.firstlightoptics.com/diagonals/stellamira-1-25-90-di-electric-diagonal.html

Ako hoćeš nešto baš dobro, onda vidi ovo:

https://www.firstlightoptics.com/diagonals/takahashi-125-diagonal.html

samo vodi računa, koliko sam čitao, onda nema žljeb da zaustavi okulare koji se stavljaju unutra, pa ako stavljaš nešto sa dugačkim nosem - tipa barlow, može se desiti da udariš u samu prizmu, tako da vodi računa ako se odlučiš za tu dijagonalu.

Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on April 22, 2021, 10:52:32 pm
Hvala puno na odgovoru, jedna boljka manje :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on April 29, 2021, 08:39:18 am
Jedno pitanje za vlasnike SW AZ-GTI montaže, jel pokušao neko da preko Stelariuma upravlja njome?
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: vlaiv on April 29, 2021, 10:40:03 am
Quote from: POSEYDON on April 29, 2021, 08:39:18 amJedno pitanje za vlasnike SW AZ-GTI montaže, jel pokušao neko da preko Stelariuma upravlja njome?

Konkretno nisam preko Stelariuma, ali jesam preko IndigoSky-a (INDI implementacija na RaspberryPI) i radi bez problema.

Takođe sam upravljao njome preko laptopa i Wifi konekcije (ne samo telefona) i ima ASCOM drajver za nju tako da ne vidim zašto bi Stelarium bio problem (koliko znam Stelarium podržava ASCOM montaže).
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: CyberianIce on April 29, 2021, 11:40:35 am
Quote from: vlaiv on April 29, 2021, 10:40:03 amTakođe sam upravljao njome preko laptopa i Wifi konekcije (ne samo telefona) i ima ASCOM drajver za nju tako da ne vidim zašto bi Stelarium bio problem (koliko znam Stelarium podržava ASCOM montaže).

Da ali samo na laptopu. Dok na mobilnom stelarium podržava isključivo LX uređaje i uređaje koji rade na tom protokolu, bilo preko TCP/IP ili serijskog/BT. Ni INDI ni ASCOM tu ne pomažu.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: mboskovic on May 01, 2021, 01:44:01 am
Quote from: POSEYDON on April 29, 2021, 08:39:18 amJedno pitanje za vlasnike SW AZ-GTI montaže, jel pokušao neko da preko Stelariuma upravlja njome?
Ja sam upravljao sa Stellarium-om preko laptopa i sa SkySafariPlus preko mobilnog. Ako se dobro sećam, bio je problem sa iPhone-om jer za upravljanje sa mobilnog je potrebno (bar je tada tako bilo) da bude upaljen i SynScanPro a na iPhone-u ne mogu da budu aktivne obe aplikacije. Mislim da je sa Androida to sve radilo bez problema.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: POSEYDON on May 09, 2021, 09:55:46 pm
Quote from: vlaiv on April 12, 2021, 10:38:22 am
Quote from: POSEYDON on April 12, 2021, 10:09:25 amnaručen je i Aero ED SWA 2" 40mm pa videćemo utiske kad stigne

Kako si uspeo da ga naručiš?

Već se duže vremena ne proizvodi koliko sam čuo - niko ga nema na stanju.

Stigao... proba ovih dana ako uslovi dozvole.

(https://i.ibb.co/FJ04qkd/IMG-20210509-124318.jpg) (https://ibb.co/zb7VHWt)
(https://i.ibb.co/grJmhFj/dav-soft.jpg) (https://ibb.co/j8DbsZ6)

Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 17, 2022, 10:01:44 am
Pozdrav ljudi,

Imam SkyWatcher 130/900 eq2. Na njemu mi je dosao onaj fabricki trazilac 5×24 sa kojim nema sanse da mogu bilo sta da nadjem. Zato bi kupio novi trazilac, pa me interesuje sta preporucujete.

Da nije preskupo, imajte na umu da sam pocetnik u posmatranju, samo bih sebi malo da olaksam.

Hvala unaprijed na pomoci.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 17, 2022, 11:11:20 am
Je li okej ovaj Red Dot?

(https://scontent.ftgd4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/273813267_270393771837787_3496685486389093735_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=3xQdBKgtWGAAX_DEG4V&_nc_ht=scontent.ftgd4-1.fna&oh=03_AVJP04tVqfjfwUzfRKb0fPdJcf7hzQws4Zx6Kxy_gE_3ng&oe=6233CCE4)

(https://scontent.ftgd4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/273823590_414563137134322_295486213116257365_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=ijTse-rhwqQAX-OCeO5&_nc_ht=scontent.ftgd4-1.fna&oh=03_AVLFhalzayGQvEdf3vbxqZ574VxDpSzJHYPPpD8bOlkGiw&oe=6231FA4B)

Ovaj adapter ce omoguciti da ga zasrafim na SkyWatcher tubus?
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 17, 2022, 01:26:56 pm
Pitam se iz kog razloga ne mozes da nadjes nista sa fabrickim 5x24 traziocem?.
Da li si poravnao trazilac i teleskop?
Mozda bi ti bilo korisno preko dana da ih poravnas na nekom udaljenom krovu, banderi, grani...?

Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: CyberianIce on February 17, 2022, 01:38:55 pm
Quote from: CyberianIce on April 29, 2021, 11:40:35 am
Quote from: vlaiv on April 29, 2021, 10:40:03 amTakođe sam upravljao njome preko laptopa i Wifi konekcije (ne samo telefona) i ima ASCOM drajver za nju tako da ne vidim zašto bi Stelarium bio problem (koliko znam Stelarium podržava ASCOM montaže).

Da ali samo na laptopu. Dok na mobilnom stelarium podržava isključivo LX uređaje i uređaje koji rade na tom protokolu, bilo preko TCP/IP ili serijskog/BT. Ni INDI ni ASCOM tu ne pomažu.

Listajuci temu sad sam ponovo ovo video, a nekako mi nije u redu da to tako ostane jer naknadnim saznanjem sam shvatio da je moguce AZ-GTi povezati sa mobilnim stelarijumom pa bi zeleo da se ispravim:

Samo AZ-GTi prvo mora da poveze sa telefonom na SynScan Pro aplikaciju (recimo wifi preko porta 11880) a onda ta aplikacija slusa lokalno na port-u 11882 tako da se Stelarijum+ povezuje na localhost na port 11882 i tako ce kroz SynScan Pro aplikaciju biti povezan na teleskop.

Port 11882 u SynScan Pro aplikaciji je zamisljen kao nekakav daisy chain. Na njega se moze nakaciti sledeci telefon pa imati dva daljinska recimo u opservatorijama ili nekakav tablet sa planetarijumom ili SynScan Pro aplikacija na PC-u pa u isto vreme koristiti. O tome sam pisao u ovoj temi (https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7501.msg78476#msg78476).
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 17, 2022, 02:00:47 pm
Quote from: Magelan118 on February 17, 2022, 01:26:56 pmPitam se iz kog razloga ne mozes da nadjes nista sa fabrickim 5x24 traziocem?.
Da li si poravnao trazilac i teleskop?
Mozda bi ti bilo korisno preko dana da ih poravnas na nekom udaljenom krovu, banderi, grani...?Poravnati su, nije to problem. Mogu naravno da nadjem Mjesec, Jupiter, Saturn. I tu se zavrsava spisak objekata koje mogu naci sa traziocem.

Sad, da li je do vjezbe ili do trazioca sto ne mogu naci nesto dalje, to ne znam :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 17, 2022, 02:08:55 pm
A odakle posmatras? Iz grada? Kojeg? Mozda preveliko svetlosno zagadjenje plus pun mesec "ispira" zvezde pa zato imas problem?
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 17, 2022, 02:41:56 pm
Podgorica. Stubovi do rasvjete su mi dosta blizu, al se zaklanjam drvetom iz dvorista :)

Dobro, pun Mjesec svakako izbjegavam, ali nije mi bilo od neke pomoci.

Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 17, 2022, 03:41:25 pm
Uh, gledajuci na mapu svetlosnog zagadjenja, malo je reci da ti zavidim na lokaciji
(https://i.postimg.cc/sMFXnRws/IMG-20220217-153540.jpg) (https://postimg.cc/sMFXnRws)

Na samo 30tak km severno imas lokacije o kakvim mi u Vojvodini samo sanjamo.

Mislim da ti najveci problem pravi upravo to sto si u gradu, ni manje ni vise nego u glavnom i najvecem, pa je samim tim i svetlosno zagadjenje prilicno jako. Osim planeta i meseca, i nekih svetlijih zvezda, ostalo ti je nedostupno. Nije problem u traziocu vec u tome.

Sve to sam te pitao da ne bi dzaba bacio pare a rezultat nece biti promenjen.

Ja bih na tvom mestu seo u kola i otisao severno 30tak km i bio odusevljen onim sto ces tamo moci da vidis.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 17, 2022, 03:58:57 pm
Eh, to znam...imam selo na planini malo sjevernije, u ovoj skroz plavoj zoni. 1560 mnv, okom se vidi kao na onim filterovanim astrofotografijama.

Tu sam imao drugi problem, kad pogledam okom, vidim recimo 5-6 zvijezda u toj zoni koju hocu da vidim, kad pogledam kroz okular tu ih je 50-60 i ajde onda snadji se majcin sine, jos je u odnosu na oko sve izvrnuto. Onda vrti Stellarium (koji na mobilnom telefonu ne moze da da obrnut prikaz, samo desktop verzija), gledaj okom, gledaj u okular, tesko se snaci.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 17, 2022, 04:06:24 pm
Hahahah razumem te.
I ja kad odem na tamniju lokaciju, kad pogledam kroz trazilac vidim "previse" zvezda pa onda treba malo da se pohvata.
Sto se tice stellarijuma na telefonu, samo okreni telefon naopacke, tako ja radim.

Znaci trazilac ti radi, samo imas problem u gradu.
Treba malo strpljenja i da steknes iskustvo i sve ce to biti dobro.
Po meni, ne treba ti novi trazilac.

Kazes da si skoro poceo da se bacis ovim, znaci sve to strpljenje i iskustvo resava. Svi smo bili u tvojoj poziciji
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: mboskovic on February 18, 2022, 12:12:56 am
Quote from: CyberianIce on February 17, 2022, 01:38:55 pmSamo AZ-GTi prvo mora da poveze sa telefonom na SynScan Pro aplikaciju (recimo wifi preko porta 11880) a onda ta aplikacija slusa lokalno na port-u 11882 tako da se Stelarijum+ povezuje na localhost na port 11882 i tako ce kroz SynScan Pro aplikaciju biti povezan na teleskop.

To radi na Androidu. Na iOs-u je problem što ne mogu da rade obe app u "front" modu, nego kad otvoriš Stelarium, SynScan ode u back i onda ne radi (tako nekako, na znam da stručno objasnim). Znam da sam ja čak probao varijantu da na mobilnom (iPhone) držim SynScan a na tabletu Stelarium (ili je se to bilo sa SkySafari? - mada mislim da se isto ponaša), i tako je radilo.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 18, 2022, 10:10:32 am
Quote from: Magelan118 on February 17, 2022, 04:06:24 pmHahahah razumem te.
I ja kad odem na tamniju lokaciju, kad pogledam kroz trazilac vidim "previse" zvezda pa onda treba malo da se pohvata.
Sto se tice stellarijuma na telefonu, samo okreni telefon naopacke, tako ja radim.

Znaci trazilac ti radi, samo imas problem u gradu.
Treba malo strpljenja i da steknes iskustvo i sve ce to biti dobro.
Po meni, ne treba ti novi trazilac.

Kazes da si skoro poceo da se bacis ovim, znaci sve to strpljenje i iskustvo resava. Svi smo bili u tvojoj poziciji

Ubijedio si me da se malo vise potrudim :) Ono sto sam jos detektovao kao problem je ugao, trazilac je uvijek u nekom nezgodnom polozaju, puno bi bio bolji onaj okrenut ka posmatracu, ali ajde sad, da ne cjepidlacim :)

Vidis, odlicna ideja sa okretanjem telefona, samo iskljuciti onaj autorotate, to mi nije palo na pamet :)
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 18, 2022, 12:01:58 pm
Drago mi je da je tako.
Najlakse je "baciti" pare na nesto drugo, ali pitanje je da li to resava problem. U tvom slucaju ne.

Samo strpljenje i zelja da se nauci i bice to super.

Sto se tice RACI trazioca (pod 90 stepeni), imao sam priliku da pogledam kroz takav.
E sad da li jer sam navikao na standardni ili sta je vec ali meni je bio nezgodan.
Kada gledas kroz obican, ti kao sa puškom nišaniš teleskop tacno na zvezdu koju hoces i onda veoma lako nadjes tu zvezdu kao pocetnu tacku za dalje skakutanje.
Kod RACI trazioca tebi glava nije okrenuta ka nebu, i onda me je to malo "zbunilo".
Doduse i na to se covek navikne, ja sam samo par puta pogledao kroz RACI i takav utisak mi je ostavio.

Sve je stvar navike, vezbe i iskustva.
Samo se nemoj predavati i sve ces nauciti.

Sta god ti je nejasno uvek je bolje pitati, pogotovo pre nego sto resis da kupis nesto novo.


Edit: i jos jedna stvar kod RACI findera. U njemu je slika "ispravna", kako je vidis golim okom, dok je u teleskopu obrnuta. Pa onda imas i tu razliku mada to nije bitno
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Nepozvan on February 18, 2022, 03:14:13 pm
Sad bas gledam ovu light pollution mapu, u 6. sam zoni, a na selu znaci imam zonu 2.

No, ova sesta zona je u praksi vjerovatno minimum sedma s obzirom da su mi dva stuba ulicne rasvjete ispred kuce.
Title: Re: Неке почетничке дилеме што се опреме тиче
Post by: Magelan118 on February 18, 2022, 05:26:52 pm
Ma da, u gradu je zbog svetla skoro sve isprano. Tesko ces puno videti tamo sem planeta.
Zato nista i ne vidis u traziocu.
Ali bar si saznao sta te muci.
Ali zona 2... San snova. Opet tamo ces imati previse zvezda u traziocu ali od viska glava ne boli hehe
Vecina nas samo sanja zonu 2 tako da imas jako puno srece.