Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Oprema => Topic started by: CyberianIce on June 11, 2021, 12:45:26 pm

Title: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 11, 2021, 12:45:26 pm
Tražim barlow sočivo pa vidim da ima ahromatskih i apohromatskim. Ima li smisla korisiti apohromatski barlow na ahromatu i da li može da se koristi na reflektoru?
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 11, 2021, 01:43:14 pm
Moglo bi se reći da je naziv apohromatski barlow samo marketinški trik.

Dobro urađen dvo elementni barlow je po svojim karakteristikama apohromat - odnosno neće imati nikakav uticaj na hromatsku aberaciju, čak i da je izrađen od običnog stakla od kojih se prave ahromatski objektivi.

Slobodno koristi dvo elementni barlow i na reflektoru - dok god je dobar barlow, radiće dobro i neće dodavati hromatsku aberaciju.

Quote from: undefinedUsing the words "Apo Barlow" is strictly a marketing game. At normal powers all Barlows are essentially apochromatic, regardless if they are 2 element or have 3 or more elements. It's not until you get to very high magnifications, around 8x when you might get a bit of color using a normal Barlow.

Rolando (Roland Christen )

Roland Christen je osnivač Astro Physics-a (kompanije koja se razume u apohromate :D )
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 11, 2021, 03:29:16 pm
Pa da, malo mi je to delovalo sumnjivo pa sam zato sam i pitao, da proverim, pa kad je tako onda cu da trazim bilo kakav samo da ima M42 navoj da se moze namonitrati na kameru.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 11, 2021, 04:59:47 pm
Koliki ti je budžet?

Od M42 barlowa, znam samo za Baader VIP - to je ujedno i verovatno najbolji barlow, ali je skup.

Zapravo, ispravka - vidim da ih sad ima pun džak sa T2 navojem :D.

Ovaj ti je sasvim ok:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7095_TS-Optics-OpticsTSB21T2--2x-Barlow-1-25--with-integrated-T-thread-and-Photo-Adapter.html

To je onaj standardni GSO ahromat x2 barlow sa elementom koji se može koristiti direktno (navoj za 1.25" filtere), samo sad ima i T2 navoj.Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 12, 2021, 01:07:25 pm
Ne bih se ja zaletao sa kupovinom barlowa, naročito ne kod jeftinijih. Tu mnogo više znači lična preporuka nekog od nas ko je to koristio nego specifikacije. Primera radi, jedan od najgorih je SW 2x barlow koji stiže uz neke njihove teleskope gratis. Ne umem da objasnim koliko to potencira hromatsku aberaciju i to na reflektoru, pošto je sasvim očigledno da je aberacija nastala u optičkom putu nakon fokusera, tj da je to napravio barlow.
Svi ovde godinama hvalimo GSO 2.5 apo barlow, stvarno je dobar za te pare i deset puta bolji od SW 2x običnog; ali ima tu još jedna caka...
Mnogo zavisi da li gledaš objekt blizu horizonta - imaćeš disperziju na većim uvećanjima koja dosta liči na CA. E ali ima jedan problem, nema T2 navoj. Ja bih lično u tom slučaju pre ovaj drugi, evo ovaj,  (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p58_TS-Optics-Optics-TSB22-2x-ED-Barlow-lens--2-inch--ED-Element---BIG-BARLOW.html)koji je 2" i koji sigurno ne vinjetira sa T2 ringom.
Još nešto: i najbolji barlow na svetu da imaš, sa elementima poliranim suzama japanskih devica, ne očekuj dobre rezultate na ahromatu. Poenta je da svaki barlow uvećava optičke nedostatke kao što je CA za najmanje onoliko koliko iznosi faktor uvećanja, i to u idealnom slučaju. Reduktori rade obrnuto, dakle ako je CA dva piksela oni smanje na jedan piksel a barlow uveća na 4 u teoriji, u praksi i više, što zavisi od njegove konstrukcije.

Pravo je pitanje šta će ti barlow a ako je odgovor fotografija DSLR-om za planetarne i sitne galaksije, onda ne znam šta da ti kažem jer je to generalno klizav teren. U tom slučaju je mnogo bolje teleskop veće žiže, ili barlow sa maksimum 2x, kao gorepomenuti. Ako ti treba za planete i neku malu kamericu onda može i ovaj GSO 2.5; ako ćeš u barlow da stavljaš okulare a ne kameru onda je GSO takođe OK. Vlaiv je imao loše iskustvo sa jednim primerkom, ali ako to zanemarimo (dakle varijacije) onda je to prvi najjeftiniji barlow na tržištu koji je za preporuku.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 13, 2021, 09:54:13 pm
Ne koristim teleskop za posmatranja, samo dvogled, posto je ovaj teleskop relativno ogranicen. Ali jasno, nisam ni mislio Bog zna sta da izvucem od ahromata, samo mi je potrebno vece uvecanje i manji f broj za ovaj senzor, cisto za planete i mozda na Mesecu upravo da malo redukuje CA koju pravi OTA na ovom senzoru. A mislio da prvo nabavim ono sto nemam tako da mogu da koristim i na ovom teleskopu dok ga jos imam pa cu na kraju i OTA da menjam. Ali fokuser mi je sada 1.25", a onaj barlow moze da se koristi i kao T ring (posto samo staklo moze da se odvrne sa njega) tako da bi jednim potezom resio vise stvari: T ring (trenutno jos koristim plasticni, 3D printan), barlow koji moze na kameru direktno a za posmatranje je modularan - ako se koristi umesto filtera 1.5x a sa njegovim kucistem 2x ili obrnutno, kako god.

A i ne znam koliko je 2" fokuser potreban krop senzorima kao takav, bar u smislu vinjetiranja na cevima sa vecim f brojevima, stabilnost konstrukcije je druga prica. Dobro bi dosao vlaiv sada da objasni kroz par forumla. U svakom slucaju necu nista kupovati do sredine oktobra posto idem u Nemacku pa za sada samo pripremam spisak da mogu sve odjednom pokupiti licno jednom kada vec budem tamo.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 13, 2021, 10:07:42 pm
Quote from: CyberianIce on June 13, 2021, 09:54:13 pmDobro bi dosao vlaiv sada da objasni kroz par forumla

Mogu da probam samo kaži šta računamo :D
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 13, 2021, 10:37:10 pm
Barlow u suštini nikako ne može da smanji CA, čak ni najkvalitetniji; može samo da uveća i po tome se razlikuju - jeftini degradiraju više. Obrnuto može, tj reduktor, da smanji CA po cenu kome, sferne i vinjetiranja.
Što se tiče fokusera, i 2" vinjetira na kropu tj potreban je flet. Nisam siguran doduše da li to nije do T2 ringa ili možda i sekundarnog, ali takva je situacija na reflektoru 150/750, dakle tu svakako ništa od FF bez obzira na 2" fokuser. Ako imaš na umu astrofotografiju većim senzorima (tj FF) onda guglaj iluminaciju tog konkretno teleskopa i fokusera, postoje i neki koji na FF daju 100% iluminacije. Na žalost, uvek je bilo koliko para toliko muzike, a ja sam lično i spreman sutra da kupim nešto malo skuplje a da može na FF, skok sa kropa na FF u smislu kvaliteta je priličan.
Pošto ideš u Nemačku uskoro (kao i ja  ;D ) razmisli da kupiš namenski mali foto-apohromat, ne mora skup. Bar za prvo vreme, a posle će ionako oprema iznova da se kupuje onako kako valja i dolikuje. Takav mali apo ne moraš nikad da prodaš a ako si raspoložen možeš i da ga staviš na fotografski tripod i da tako posmatraš kad te mrzi i kad ne fotografišeš.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 13, 2021, 11:13:39 pm
Quote from: Yagodinac on June 13, 2021, 10:37:10 pmNisam siguran doduše da li to nije do T2 ringa ili možda i sekundarnog, ali takva je situacija na reflektoru 150/750, dakle tu svakako ništa od FF bez obzira na 2" fokuser.

To ti je do sekundara.

Pozicija fokusa na tom 150/750 bar 8cm od tubusa, što znači da je bar 7.5 + 8 = 155mm od centra sekundara.

Sekundar od 50mm na toj udaljenosti vinjetira već na 12mm od centra senzora, a prema nekim izvorima, sekundar je 47mm.

Evo kalkulator osvetljenja za različite veličine sekundara:

https://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm (https://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm)

(to je za vizuelno pa uzima i blokadu svetla od strane sekundara ne samo vinjetiranje - stavi magnitude loss da bude bar 0.4-0.5 da bi dobio neke rezultate).

Inače za FF ti treba sekundar od bar 70mm, ali čisto sumnjam da bi našao CC koji ispravlja polje za FF a da nije bar 2.5" ili 3".
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 14, 2021, 02:44:26 am
Originalno sam hteo da kupim RedCat 51 ali mozda cu Evostar 72ED DS-Pro. Treba mi mali i lagan OTA.

Quote from: Yagodinac on June 13, 2021, 10:37:10 pmBarlow u suštini nikako ne može da smanji CA, čak ni najkvalitetniji; može samo da uveća i po tome se razlikuju - jeftini degradiraju više. Obrnuto može, tj reduktor, da smanji CA po cenu kome, sferne i vinjetiranja.
Nesto smo ovde pricali o tome: https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=3260.msg77593#msg77593

Quote from: vlaiv on June 13, 2021, 10:07:42 pmMogu da probam samo kaži šta računamo :D

Koliko koliko 1.25" fokuser ima veze vinjetiranjem na APS-C senzoru u odnosu na 2" kod refraktora. I od cega to sve zavisi?
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 14, 2021, 10:45:20 am
Quote from: CyberianIce on June 14, 2021, 02:44:26 amNesto smo ovde pricali o tome: https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=3260.msg77593#msg77593


Mislim da se tu Vlaiv-u potkrala jedna greška: nije svejedno sa aspekta CA da li je f-odnos povećan na npr f17 barlow-om ili je inicijalna konstrukcija objektiva takva da on radi na f17. Barlow obavezno povećava CA (ako ona postoji kao kod ahro) ili je dodaje (ako ne postoji/njutn i pritom je loš barlow).
Ako ti barlow-om dižeš neki f5 ahromat na f17 to onda dodirne tačke po pitanju boja nema sa originalnim f17 ahromatom. Ista je samo žižna daljina tj "uvećanje", što bi rekle babe.

Odavde: (https://agenaastro.com/articles/guides/miscellaneous/agena-guide-to-barlow-lenses)

"However, they do magnify any chromatic aberration that's inherent to a telescope's objective lens. "
"Similarly, some beginners incorrectly fault a Barlow for adding chromatic aberration to an image. Modern Barlows add very little chromatic aberration, but they can magnify chromatic aberration already present in a telescope/eyepiece combination."

Inače, reduktori i fokalni ekstenderi su jako dugo prisutni u fotografiji, maltene od njenih početaka, i relativno retko se koriste u praksi osim kod ptičarenja. Šta mislite zašto? Zato što i najbolji ekstenderi (npr ovaj (https://www.bhphotovideo.com/c/product/732111-USA/Canon_4410B002_Extender_EF_2X_III.html)) i najbolji teleobjektiv (ovaj (https://www.bhphotovideo.com/c/product/1433722-REG/canon_ef_600mm_f_4l_is.html)) daju degradaciju prilikom kombinovanja korišćenja.
Mi faktički samo možemo da se potrudimo da uzmemo malo bolji barlow, sa ED elementima, da on dodatno ne degradira sliku a ona osnovna degradacija od strane teleskopa, recimo ahromata, svakako je neizbežna.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 14, 2021, 12:08:48 pm
Quote from: Yagodinac on June 14, 2021, 10:45:20 amMislim da se tu Vlaiv-u potkrala jedna greška: nije svejedno sa aspekta CA da li je f-odnos povećan na npr f17 barlow-om ili je inicijalna konstrukcija objektiva takva da on radi na f17. Barlow obavezno povećava CA (ako ona postoji kao kod ahro) ili je dodaje (ako ne postoji/njutn i pritom je loš barlow).
Ako ti barlow-om dižeš neki f5 ahromat na f17 to onda dodirne tačke po pitanju boja nema sa originalnim f17 ahromatom. Ista je samo žižna daljina tj "uvećanje", što bi rekle babe.

Ne znam da li si na to mislio, ali ja nisam rekao da je CA jednak u ta dva slučaja koje sam naveo, samo sam rekao da se do F/17 može doći na dva načina.

Quote from: undefinedPodići F/odnos možeš na dva načina - ili koristeći barlow sočivo ili smanjiti prečnik objektiva.

Više sam ciljao na aperture masku nego na barlow, jer aperture maska zapravo smanjuje CA a barlow ne, a i jedno i drugo daju traženi F/odnos koji odgovara veličini piksela.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 14, 2021, 12:25:06 pm
Quote from: CyberianIce on June 14, 2021, 02:44:26 amKoliko koliko 1.25" fokuser ima veze vinjetiranjem na APS-C senzoru u odnosu na 2" kod refraktora. I od cega to sve zavisi?

Malo geometrije tu završava posao.

(http://serve.trimacka.net/astro/Forum/2021/06/14/dijagram.jpg)

(za one kojima se ne prikazuje slika iz nekog razloga, link je: http://serve.trimacka.net/astro/Forum/2021/06/14/dijagram.jpg )

Možemo iskorititi sličnost trouglova. Gledamo trouglove sa leve strane.

Neka je

X = polovina razlike između unutrašnjeg prečnika 1.25" fokusera i dijagonale senzora
Y = polovina razlike između prečnika objektiva i dijagonale senzora

onda imamo sledeću relaciju:

Maksimalna dužina 1.25" cevi : fokalna_dužina = X:Y

Odnosno

Maksimalna dužina 1.25" cevi = fokalna_dužina * X/Y

To zapravo možemo generalizovati za bilo koji otvor i njegovu poziciju. Bitno je samo da gledamo razliku poluprečnika otvora i senzora (polovinu dijagonale) i udaljenost otvora u odnosu na fokalnu ravan.


Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 15, 2021, 04:00:32 pm
Quote from: vlaiv on June 14, 2021, 12:08:48 pmNe znam da li si na to mislio, ali ja nisam rekao da je CA jednak u ta dva slučaja koje sam naveo, samo sam rekao da se do F/17 može doći na dva načina.

Moja greška, ja sam to očigledno pogrešno protumačio.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 16, 2021, 01:24:06 am
Nene, ja sam pogrešno protumačio to, u svakom slučaju nije loše imati neki takav barlow, bar za planete vizuelno ali od kojeg može samo kućište da se koristi kao T2 prsten za fotografiju recimo, tako da ću dodati na spisak ali pomeriti negde ispod guiding kamere i tubusa za to :D
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Boka76 on June 21, 2021, 09:43:59 pm
Pozdrav. Ovde cu pitam pa ako ne pripada tu nek se prebaci kde mu je mesto. Interesuje me kad se radi u ovom slucaju planetarna fotografija sta je razlika dal se fokus produzuje  recimo barlow socivom 2x3x5x ili kad se radi foto ili video recimo preko okulara? Svakako izmedku objektiva i senzora se ubacuje jos elemenata, interesuje me sta je razlika izmedju barlowa i okulara? Jer gde god pogledam sliku planete svugde koriste  barlow sociva tipa gso 2,5x i televue 2x3x4x5x
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 22, 2021, 10:19:17 am
Razlika je u tome sto oni koji imaju DSLR kamere ne mogu slikati kroz okular, fakticki smo prinudjeni na prime focus i onda je jedino sto preostaje da se dobije potrebno uvecanje da se doda barlow socivo.

Da, on produzava fokalnu duzinu za naznaceni faktor, ali mi se cini i da smanjuje polje fokusa (bez barlowa slika bude ostra recimo od -1 do +1 na skali na fokuseru a sa barlowom slika bude ostra od -0.5 do +0.5) mada nisam siguran.

Sto se tice dodavanja optickih elemenata izmedju teleskopa i senzora, nije samo okular problem vec i objektiv kamere, koji je mnogo kompleksniji, sadrzi vise optickih elemenata grupisanih u po nekoliko grupa, i gotovo uvek sa sobom vuce neke nesavrsenosti (razne distorzije polja, CA, refleksije...) pa je najlakse kad svega toga uopste nema.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 22, 2021, 11:22:23 am
Barlow je dizajniran da radi taj posao koji radi i pristojan barlow unosi minimum optičke distorzije.

Što se tiče okulara, tu postoje dva načina da se slika kroz okular:

- okularna projekcija
- afokalna metoda

Pretpostavljam da misliš na prvi način - okularana projekcija. Evo dijagrama kako to izgleda:

(https://www.televue.com/images/Optics_Imaging/Imaging_EyepieceProjection.gif)

U ovoj kombinaciji se može dobiti i uvećanje i umanjenje - znači može da radi i kao barlow i kao fokalni reduktor - a zavisi od toga na kojoj daljini se postavi senzor. Ako se senzor stavi bliže od 2  x fokalna_dužina_okulara onda se ponaša kao fokalni reduktor a ako se senzor stavi dalje - kao barlow.

U svakom slučaju, okular je dizajniran da daje paralelne izlazne zrake a ne one koji se sažimaju i zbog toga neće dati toliko kvalitetnu sliku kao barlow sočivo. Čak i na osi može biti dodatne sferne aberacije na primer.

Postoji i drugi metod - afokalna fotografija, i ona isto može da bude sa uvećanjem i umanjenjem. Evo dijagrama:

(https://www.televue.com/images/Optics_Imaging/Imaging_Afocal.gif)

Ovaj metod daje bolje rezultate nego okularna projekcija - ali je kompleksniji za izvođenje jer zahteva da kamera ima i svoj objektiv. Ovo je konfiguracija koju koristimo kad recimo snimamo mobilnim telefonom ono što se vidi kroz okular.

Za najbolje iskorišćenje je potrebno voditi računa o odnosu fokalne dužine okulara i objektiva, o uglovima vidnog polja da se izbegne vinjetiranje, o izlaznoj i ulaznoj pupili kod okulara i objektiva i naravno o optičkom poravnanju.

Sve u svemu - barlow je optički najjednostavniji, daje najbolju sliku zbog malog broja elemenata i najlakši je za korišćenje pa ga zato i svi koriste za planetarnu fotografiju.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Boka76 on June 22, 2021, 07:43:00 pm
Zdravo. CyberianIce ,vlaiv hvala na odgovoru opet sam nesto naucio :)
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Luger on June 22, 2021, 08:21:18 pm
Quote from: CyberianIce on June 22, 2021, 10:19:17 amRazlika je u tome sto oni koji imaju DSLR kamere ne mogu slikati kroz okular, fakticki smo prinudjeni na prime focus i onda je jedino sto preostaje da se dobije potrebno uvecanje da se doda barlow socivo.

...

Nije bas tako crno :)
Imam adapter za dslr u koji se ubaci okular 1.25" i voila... snimas planete kroz okular. Naravno, moze se dodati i barlow.
Pokusao sam da uploadujem sliku, nesto ne ide, pa cu postaviti link. Ako krsim pravila, izvinjavam se i molim admine da link obrisu.

https://www.amazon.com/SVBONY-Photography-Dedicated-Extended-Telescope/dp/B0114BB908/ref=psdc_3426051_t1_B00ZEJK282
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: CyberianIce on June 22, 2021, 11:12:14 pm
Imam i ja (MicroStage), ali ne posedujem okular koji moze da se namontira na moj EOS. Ako se koristi bez objektiva, posto imam objektive sa kratkim eye relief-om fokalna ravan pada negde ispred ogledala kamere, dakle da bi se ista upotrebljivo isprojektovalo na senzor, potrebno bi bilo nabiti okular dublje u telo nego sto bi ogledalo omogucilo, a sa objektivom nije bio dovoljno dugacak da dohvati od 1.25 navoja pa sve do okulara. To je moj konkretan slucaj sa mojom opremom, o tome sam pre godinu dana pitao u ovoj temi (https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=7334.0). Inace koristio sam ga za planete pre deset godina dok sam jos imao Canon PowerShot A560 i CHDK, za to je mogao bez problema.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Luger on June 23, 2021, 12:27:25 am
MicroStage je potpuno druga prica i po meni nije uopste upotrebljiv. Osim velikog cimanja, tesko da se moze pristojno raditi sa njim. Sa dslr-om nikako.
Ovaj adapter se preko t2 adaptera kaci na eos, unutra je okular, izlaz je na 1.25, sve je jako i kompaktno, nema frustrirajuceg drmusanja...
Ogranicenje je samo u debljini okulara, skoro svi 1.25 se mogu koristiti, ne treba t2 navoj, pritezu se spoljanjim srafom. Sam adapter je modularan i moze se posebno koristiti 1.25/t2 nosepiece.
Vidim da imas eos 4000d, ne znam njegove karakteristike i da li ima crop mode ili neki drugi digitalni zum poput 600d? Moj eos 550d ima crop mode, gdje se video snima u 640/480 rezoluciji, pa mi je okular od 10mm davao najbolje rezultate.

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=4602.705
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 24, 2021, 10:27:09 am
Pozdrav, da se nadovežem na temu...
Gledao sam ponudu na teleskop.rs i planirao da kupim jedan od njihovih barlow-a za 200/1200 flextube dobsona. Koji biste mi preporučili, isključivo je za vizuelna posmatranja?
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 24, 2021, 05:27:44 pm
Ja sam imao ova dva:

https://teleskop.rs/teleskop/barlow-sociva/2x-ahromatski-barlow

https://teleskop.rs/teleskop/barlow-sociva/25x-apohromatski-barlow

Zapravo, ovaj prvi još uvek imam. Drugi je bolji i što se tiče slike i što se tiče same mehanike jer ima kompresioni prsten.

Prvi je interesantan jer može da se odšrafi sam barlow element pa je zgodan za snimanje.

Ako ćeš ga koristiti isključivo za vizuelno i budžet podržava - uzmi taj drugi x2.5, inače je i prvi sasvim ok.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 25, 2021, 04:46:29 pm
Uglavnom za vizuelno, da. Teleskop je firmin, pa nema smisla da sad tu ulažem nešto ne znam koliko, trenutno nemam dslr, u planu je. Da li mi je bolje barlow 2.5 ili da uzmem 4mm ili 8 mm okular, imam prilično izražen astigmatizam, okular od 25mm mi je jako ugodan, 10mm je već malo mučenje. Nekako mi deluje kao bolja ideja da koristim barlow sa 25mm...
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 25, 2021, 09:01:23 pm
Ja bih lično pre odabrao dobar okular u rangu 6-8mm sa dosta eye relief-a ako nosiš naočare pre nego barlow sočivo.

Mada, to je stvarno vrlo lična stvar - ko šta preferira. Dobra strana barlow sočiva je to što povećava eye relief okulara koji se koristi što je odlično ako nosiš naočare.

Da li kojim slučajem imaš od koga da pozajmiš neki barlow pa da probaš taj 25mm da vidiš kako će ti pasovati?
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 26, 2021, 10:28:47 am
Nažalost nemam gde da pozajmim, ali sam voljan da investiram, čak u obe varijante. Ovaj teleksop je stvarno divan, čini mi se da ima toliko rezerve u njemu da se poboljša vizuelno iskustvo. Uzeću onda 2.5 barlow da probam, ako ništa koristiću ga i kod kuće sa mojom skromnijom opremom. A okulare u sledećoj turi.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 26, 2021, 08:14:37 pm
Još jedan glas za okular. Ako si baš avanturistički raspoložen možeš na netu da nađeš kineski klon Planetary okulara u svim mogućim žižama; ionako sve to pravi jedna te ista fabrika. Ako neko šalje za DŽ ovde onda to i nije neko preskupo zadovoljstvo, a dobiješ vrhunsku planetarnu sliku, zasigurno bolju nego sa barlow-om. Uvek je bolje Planetary 4mm nego najbolji barlow 2.5 + jeftini kelner 10mm. A pritom ti Planetary imaju i dobar eye_relief.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 27, 2021, 08:48:37 am
Quote from: Yagodinac on June 26, 2021, 08:14:37 pmJoš jedan glas za okular. Ako si baš avanturistički raspoložen možeš na netu da nađeš kineski klon Planetary okulara u svim mogućim žižama; ionako sve to pravi jedna te ista fabrika. Ako neko šalje za DŽ ovde onda to i nije neko preskupo zadovoljstvo, a dobiješ vrhunsku planetarnu sliku, zasigurno bolju nego sa barlow-om. Uvek je bolje Planetary 4mm nego najbolji barlow 2.5 + jeftini kelner 10mm. A pritom ti Planetary imaju i dobar eye_relief.

Hvala, to zvuči kao zanimljiva opcija. Kopaću malo da nađem, sad gledao po aliexpress-u, svuda je shipping preko dhl-a, nikako se ne isplati. Ako ne nađem, valjaju li čemu okulari kod našeg telekop centra?
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 27, 2021, 10:24:36 pm
Valjaju, što da ne, to je u suštini više-manje to isto, jedino se razlikuje cena. Ako žuriš TC verujem da bukvalno 90% stvari ima na lageru. Planetary okulari su recimo svi odreda klon dizajna Tomasa Baka od pre 20-30 godina i cena im je generalno slična. Moguće su jedino varijacije u zavisnosti od ture koja naiđe. Međutim, što se tiče kupovine meni je keva iz Pirota pa onda redovno gledam neke alternativnije načine nabavke opreme. Ako nađeš negde za dž šiping onda je to super, mada znam da je malo teže u poslednjih godinu dana... Mnogo je pošiljki nestajalo ovde (a mnogi su i primili pošiljku pa prijavljivali da nije stigla) i kažu da je Ali zbog toga obustavio besplatan šiping za nas.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 28, 2021, 03:12:44 am
 ;D  ;D  ;D  Pa meni su oba roditelja i sva dalja i bliža rodbina iz Pirota  ;D  ali ne gledam jeftinije da prođem, nego je stvarno muka sa Kinezima, ranije sam kampovao na Aliexpress-u, sad je besmisleno. Znam čitavu priču i oko paketa koji se kradu, a problem je i sa avio-prevoznicima. Dok se ne reši ne isplati se ništa. Šiping 178$, za te pare ceo teleskop da kupim. Gledaću onda lokalno, samo mi je bila bitna preporuka šta je bolje za nekog sa nezgodnom dioptrijom. Probam prvo okular, pa kasnije barlow.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: vlaiv on June 28, 2021, 12:27:34 pm
Quote from: ppejcic on June 28, 2021, 03:12:44 amGledaću onda lokalno, samo mi je bila bitna preporuka šta je bolje za nekog sa nezgodnom dioptrijom

Ne znam šta podrazumevaš pod tim sa nezgodnom dioptrijom. Što se tiče naočara i posmatranja, ugrubo stvari stoje ovako:

1. Ako imaš samo dioptriju bez cilindra (astigmatizam ili nešto drugo) - naočare ti ne trebaju za posmatranje - teleskop pomoću fokusera kompenzuje dioptriju (fokus neće biti na istom mestu za tebe i nekog bez dioptrije pa ćete morati refokusirati kad se smenjujete).

2. Ako imaš cilindar i bez naočara ne možeš da izoštriš sliku u teleskopu - onda to znači da moraš da nosiš naočare dok posmatraš i trebaju ti okulari koji imaju dugačak eye relief da bi mogao komotno da gledaš sa naočarama kroz njih.

Kako god da gledaš, bilo pod 1 ili pod 2 - maksimalno uvećanje koje ti treba, zavisi koliko ti je oštar vid. Nemaju svi isto oštar vid. Meni je recimo dovoljno oko x1-x1.2 po milimetru prečnika objektiva. Često se navodi cifra od x2 po milimetru - znači x400 kao max za taj 200/1200 za prosečnog čoveka.

To ti je kao sa čitanjem sitnih slova - ako možeš ugodno da čitaš sitna slova (u daljini, ne ono kad su kratke ruke u starije populacije :D ) na bilbordu - onda ti ne treba veliko uvećanje, a ako više voliš krupna slova, onda ti treba veće uvećanje.

Sve u svemu, okulari iz TC-a koji su pristojni za novce za koje se nude imaju kratak eye relief, i ako hoćeš okulare koji ti daju x200-x400 na 200/1200 (a to bi bili okulari u rasponu od 3mm do 6mm) a imaju dovoljno eye relief-a, onda vidi ove:

https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces.html

Komad izađe £49 ali to je sa njihovim PDV-om, zapravo ovako ide računica ako uzimaš samo komad (na više komada dobijaš popust).

49/1.2 = 40.83 funte + poštarina od £9.13 daje total od £49.96

To izađe oko 6900 din i na to ide 10% carina i 20% PDV (možda i ne ide carina jer je manje od 70 eura? ne znam koji je sad propis na snazi).

Sve u svemu oko 9100 dinara.

Za te novce u TC možeš da uzmeš ili GoldLine od 6mm ili Planetary (TMB klon).

Prema navodima na internetu BSTovi su bolji od obe ove linije i vrede te novce. Ako uzmeš više od jednog komada - dobiješ i popust - odnosno po komadu izađu mnogo jeftinije jer se deli i poštarina.

Za 2 kupljena dobiješ popust od 10%, za 4 komada dobiješ 15% a za 7 ili više dobiješ 20% popusta. Znam da to za 4 ili 7 nije primamljivo gotovo nikome - osim ako se ljudi na forumu udruže. Pa onda dele poštarinu i dobiju i popust.
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: ppejcic on June 28, 2021, 04:30:27 pm
Nezgodna u smislu da imam ogromnu razliku u dioptrijama na oba oka, plus astigmatizam, pa sa desnim gledam bez naočara, a sa levim moram sa, zato forsiram gledanje sa "zdravijim" desnim. Zato mi je i bilo bitno mišljenje koja od ove dve opcije mi nudi veći komfor za posmatranje. Probaću prvo sa okularom, kako ste mi vas dvojica preporučili. Verovatno 4mm i 6mm, pa ako ne valja uzeću barlow da probam. Nešto će već da valja. Hvala puno na pomoći :-)
Title: Re: Barlow sočiva
Post by: Yagodinac on June 29, 2021, 12:34:29 pm
Quote from: vlaiv on June 28, 2021, 12:27:34 pm...
To izađe oko 6900 din i na to ide 10% carina i 20% PDV (možda i ne ide carina jer je manje od 70 eura? ne znam koji je sad propis na snazi).
...

Do sada je bilo da ne ide carina do 50e ako šalje firma a do 70e ako šalje fizičko lice. PDV naravno ide na sve.