• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
May 28, 2020, 11:07:19 pm

Recent posts

Pages 1 2 3 4 ... 10
11
AstroBerza / Baader plossl 32 mm NOV
Last post by Maki - Today at 03:01:37 pm
Prodaje se nov, neotpakovan Baader plossl 32mm.
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p5928_Baader-1-25--Classic-Ploessl-Okular---32mm-Brennweite-mit-Seitenlichtblende.html

Već sam imao jedan i naručio još jedan za par u binovieweru za sunce. TS mi je greškom poslao dva...treći je svakako višak.
Prodajem ga za 2000 dinara koliko sam platio carinu. Glupo mi je da ga cenim više od onoga koliko je mene (pukim slučajem) koštao. Plossl je izvanrednog kvaliteta, odličan mu je premaz i ima i distancer ako nekome treba više eye reliefa.
12
Astrofotografija / Re: Komete, asteroidi, meteori...
Last post by Predrag - Today at 01:30:59 pm
Quote from: Yagodinac on Today at 10:34:26 amPa nije to baš nešto impresivno na 100%, dosta je čupano sa tamne strane. Imam teoriju da galaksije u astrofotografiji jako zavise od aperture. Drugim rečima ako koristiš 250mm f5.6 (44mm aperture) i eksponiraš, štajaznam, sat vremena dobićeš jedan rezultat. Ako uzmeš pedeseticu na f2.8 (17mm aperture) i snimaš ekvivalentno toj blendi, dakle 4x kraće jer imaš dva stopa brži objektiv; odnosno 15min, dobićeš bolji rezultat sa 250mm objektivom.
Razlog: veća apertura ima veću graničnu magnitudu i više detalja može da iskopa u graničnim uslovima, odnosno u spiralnim granama koje se gube u fonu neba.

Uh, ala sam ga zakomplikovao...

:)

Znam da voliš da upoređuješ takve stvari, ali ne znam da li si već u nekom tvom tekstu upoređivao ova dva objektiva na noćnom nebu?

Ako nisi eto ideje :)
13
Astronautika / Re: StarLink...
Last post by NShappy - Today at 12:57:23 pm
Quote from: DraganTesic on Yesterday at 02:06:21 pmНије питање да ли ће мрежу сателита користити војска или не, већ је питање циљева "освајања космоса" или користи за човечанство...

Pa ok, komunikacion sateliti već odavno nemaju veze sa osvajanjem kosmosa. StarLink je osvajanje kosmosa koliko i GPS sistem. :P

StarLink će biti sjajan komunikacioni sistem, koji će da radi malo u interesu korisnika (mi i drugi razni (u miru)), mnogo u korist vlasnika (profit), a boost-up mu je nesumnjivo velika strateška prednost zemlje u čijem je vlasništvu, u odnosu na one koji će biti samo komercijalni korisnici usluga u slučaju sukoba. Naravno da je vojska viđena kao jedan od velikih klijenata. I ona će ne sumnjam, plaćati usluge korišćenja StarLink-a.

Ja ga uporno poredim sa GPS-om, i Starlink treba tako i posmatrati. GPS znamo šta je, čiji je i za čega zapravo služi, ali to nikome ne smeta da ga koristi za svaku glupost koja nekome padne na pamet, (fotoaparat ima GPS da upiše u fajl gde je fotografija napravljena, ili turimo tracker u džep senilnog dede, da znamo gde se smuca).

Ako Musk profit od StarLink-a zaista usmeri u dalje istraživanje (na njemu svojstven način), onda neka mu.
Naravno da će Sputnjik, Šešelj i Ivona Živković videti još zla u tome, ili će neku normalnu informaciju interpretirati u nenormalnu, ali valjda se nećemo spuštati na njihov nivo.

Na čega mi liči ovakva vest Sputnjika (normalno interpetrirano u nenormalno):
JAO UŽASA!!! Ruska vojska koristi ISTE LOKOMOTIVE I PRUGE KOJIMA PUTUJU PUTNICI, da njima transportuju vagone SA TENKOVIMA!!! :o :o

:P
14
Astrofotografija / Re: Komete, asteroidi, meteori...
Last post by Yagodinac - Today at 10:34:26 am
Pa nije to baš nešto impresivno na 100%, dosta je čupano sa tamne strane. Imam teoriju da galaksije u astrofotografiji jako zavise od aperture. Drugim rečima ako koristiš 250mm f5.6 (44mm aperture) i eksponiraš, štajaznam, sat vremena dobićeš jedan rezultat. Ako uzmeš pedeseticu na f2.8 (17mm aperture) i snimaš ekvivalentno toj blendi, dakle 4x kraće jer imaš dva stopa brži objektiv; odnosno 15min, dobićeš bolji rezultat sa 250mm objektivom.
Razlog: veća apertura ima veću graničnu magnitudu i više detalja može da iskopa u graničnim uslovima, odnosno u spiralnim granama koje se gube u fonu neba.

Uh, ala sam ga zakomplikovao...
15
Astrofotografija / Re: Komete, asteroidi, meteori...
Last post by Predrag - Yesterday at 08:45:56 pm
Kometa je dobra, ali meni se posebno dopada kako su M81 i M82 ispale sa tim teleobjektivom od 250 mm.
16
Astrofotografija / Re: Messier objekti
Last post by Yagodinac - Yesterday at 08:43:09 pm
Quote from: Sky-Watcher on Yesterday at 02:53:05 pmJa sam slikao Vlašiće sa nemodifikovanim DSLR-om bez filtera i plava boja mi je baš plava. Možda zato što koristim PixInsight.

Vlašići i sve refleksione magline nisu nikakav problem jer taj deo spektra DSLR regularno vidi, emisione već jesu, u nemodifikovanom DSLR-u su sivkasto-crvene, mnogo manjeg intenziteta nego u modifikovanom. Međutim, ja sam mislio baš na galaksije - kad se pritegne saturacija onako baš muški obavezno boja pretegne na zelenkastu nijansu. Ispravim ja to posle ručno, nego me nervira da ispravljam.
17
Astrofotografija / Re: Komete, asteroidi, meteori...
Last post by Yagodinac - Yesterday at 08:38:39 pm
Pa uklapam ručno, nema druge fore. Stavim jedan lejer zvezde gore, drugi ispod kometu i brišem gornji lejer preko komete  ;D
18
Astronautika / Re: "Zmaj" ide u svemir!
Last post by Kizza - Yesterday at 08:02:00 pm
19
Astrofotografija / Re: Komete, asteroidi, meteori...
Last post by gile.ms - Yesterday at 06:15:45 pm
Sjajna fotka Yagodinac! Odlična prilika da jedan drugom ::skromno:: nahvalimo rezultate ;D
Nego, kad stackiraš kometu sa pomerajem u irisu - zvezde postanu crtice - da li posle dva stacka uklapaš u photoshopu ili iris ima neku magiju za uklapanje dva stacka za koju ja ne znam? :)
20
ATM / Re: Uklanjanje CFA sa senzora ...
Last post by Luger - Yesterday at 05:54:10 pm
Kad sam ja radio, nije bilo nikakve tecnosti dostupne amaterima koja nagriza cfa slojeve. Samo drvce i polako struganje.

Kontakt sprej ne moze da nagrize nista, osim da upropasti senzor.
Pages 1 2 3 4 ... 10