• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
February 28, 2024, 02:59:22 am

Recent posts

Pages 1 2 3 4 ... 10
11
Astronomija / Re: MESIJEROV MARATON I ASTRON...
Last post by Magelan118 - February 21, 2024, 04:44:59 pm
https://www.astronomija.org.rs/mesije/17091-mesijeov-maraton-2024-vesti

Maksimalan broj članova ekipe koja se takmiči na Mesijerovom maratonu je TRI.
Novo pravilo, čisto da znate.
Nadamo se da će što više ljudi doći i posetiti maraton ali i da će puno vas i učestvovati.
12
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
Last post by Magelan118 - February 21, 2024, 04:22:44 pm
Ima i prva svoje čari jer sam koristio neku tehniku da dobijem HOO paletu.
Ali tad nisam slikao sa L-Extreme filterom nego sam iz broadband-a izvlacio Ha i OIII pa sam svaki kanal posebno obradjivao i kombinacijom oba dobio tu prvu sliku.

Druga je normalno obradjivana kao broadband meta jer tako je i slikana.

Za skoro 3h integracije prva obrada je delovala bas bas slabo.
Ova druga mi daje osecaj da sam zadovoljan dok prva iako zanimljiva nije.
13
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
Last post by Yagodinac - February 21, 2024, 03:44:44 pm
Pa ako izuzmemo promenu boje i što je pojačan signal u srednjim i tamnijim tonovima kod druge, meni se sviđaju obe.
14
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
Last post by Magelan118 - February 21, 2024, 03:05:54 pm
Quote from: Magelan118 on November 19, 2023, 09:42:50 pmEvo je da kazemo finalna obrada ovoga signala.
Dodao sam neke odbacene subove na kojima su mi zvezde imale 6 spajkova😂
Razlog je to sto je iznad teleskopa mrezni kabal koji ide ka basti i kada se kabal nasao izmedju mete i teleskopa, dobio sam 6 spajkova na zvezdama😂

Lights: 33x300s Gain 101; -10°
Darks: 68
Flats: 53
Darkflats: 52
Biases: 52

2h 45mins of integration

Telescope: Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: none, AR glass

Sky: Bortle 5
Date: 15.11.2023

Rosette nebula, NGC 2244, Caldwell 50 by Miloš Deronjić, on Flickr

U nedostatku novog materijala, a zbog nezadovoljstva kako je ispala ova slika, resio sam da isti materijal ponovo obradim.
Prvi put je obrada isla sa Siril, ovaj put sa Pixinsight.
Ne secam se da li sam prvi put koristio Background extraction u Siril ili Graxpert ali znam da mi je svaki pokusaj uklanjanja gradienta pojeo sam materijal zajedno sa pozadinom bez obzira kako sam postavio samplove.
Iz tog razloga je i prva finalna obrada bila slabija.
Sad je koriscen takodje Graxpert ali verovatno je unapredjen od tada tako da nakon njega nisam primetio da mi je uklonjen i materijal vec samo pozadina.
Prva i ova druga verzija su obrada istog finalnog stack-a.
Razlika je samo program i moje neko koliko toliko bolje znanje kada je rec o obradi i koriscenje programa.
Sto bi se reklo, napredak u obradi.
Ovom sam drugom slikom zadovoljan jer prvom nisam bio.

Lights: 33x300s Gain 101; -10°
Darks: 68
Flats: 53
Darkflats: 52
Biases: 52

2h 45mins of integration

Telescope: Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: none, AR glass

Sky: Bortle 5
Date: 15.11.2023
Caldwell 50; NGC2244 reprocessed by Miloš Deronjić, on Flickr
16
Oprema / Re: Predlog za DSLR?
Last post by doca989 - February 20, 2024, 01:11:23 pm
Ma ja ne planiram da se takmicim,zaradjujem od ovoga ili ne znam ni ja sta...niti sam profesionalac.Ovo mi je hobi,sta god izvucem iz ove opreme za mene ce biti super...😊
17
Oprema / Re: Predlog za DSLR?
Last post by Yagodinac - February 20, 2024, 12:41:14 pm
Quote from: CyberianIce on February 20, 2024, 09:28:42 amZnam da je originalno napravljen za 35mm film ali na vecini f brojeva M42 objektivi ne osvetljavaju ravnomerno ceo senzor cak ni na kropu, a kamol i na ff. Vinjetiraju i po kracim ivicama. Ne znam zasto je to tako ali desava se, pretpostavljam da ce na ff biti samo gore.

Jeste to tačno, ali to je do fizike. Svi, ali svi (a naročito brzi) objektivi vinjetiraju, i današnji i nekadašnji; velika većina teleskopa takođe, M42 nisu tu nikakav izuzetak, nisu ni bolji ni gori od bilo kog drugog današnjeg objektiva i rade na FF tačno onako kako su konstruisani da rade. Vrhunski brzi objektivi tipa C85 1.2L ili 50 1.0L vinjetiraju toliko da je to katastrofa, ali to nije bug, to je feature  ;D
Normalno je da kod brzog objektiva zraci sa periferije padaju na senzor pod velikim uglom, malo tu pomaže offset mikrosočiva ali to generalno mora tako. Film ovih problema nema u toj meri, ali poenta je da bez adekvatnog offseta sve vinjetira na nekom senzoru, bilo da je M42, neki noviji L ili Samiang. Moja 24STM palačinka takođe vinjetira, iako je najnoviji dizajn, 10-18 isto; u principu ne vinjetira jedino neki objektiv za srednji format ili veliki, koji se adaptira na DSLR, ali to koristiti je blago rečeno nepraktično. Nisam probao tilt-shift, imaću ga kad-tad, ali kažu da to zbog konstrukcije takođe ne vinjetira.
Osim toga, zatvoriš brz objektiv jedan stop, maksimalno dva i vinjetiranje se drastično smanji. Ili radiš flet, kao sa teleskopom. To svakako nije razlog da se M42 stakla izbegavaju.

Quote from: CyberianIce on February 20, 2024, 09:28:42 amMozes ti njih da koristis, sad koliko smisla to ima to zavisi samo od tebe. Sve sam ja to isto radio. Imam izvesan broj M42 obejtiva i dan danas, medju njima su i pentakon 135/2.8 i helios 44-2. Ceo taj period je bio nesto izmedju igre i ucenja. Ja sam vrlo dobro bio svesan da su to matore krntije i da nece dati bog zna kakve rezultate.

Mislio sam da ti skrenem paznju na sledece stvari:

Izvesan broj M42 objektiva polomi ogledalo na FF canonima, ne znam koji mogu koji ne. Na kropu je vecina bezbedna ali posto je na ff ogledalo vece, moze se desiti da udari u poslednji element a i to zavisno od fokusa. Moze se desiti da se cini da je sve ok ali tek kada fokusiras u makro, socivo se vrati skroz do ogledala i sudari se sa njim. Na to dobro obrati paznju.

Izvesan broj M42 objektiva ne moze da postigne fokus u beskonacno na Canon EF prihvatu. Flange to focus distance kod M42 je 45.46mm a kod EF i EF-S prihvata je 44mm. Tih 1.46mm bekfokusa prave problem kod objektiva koji fabricki imaju maksimalan fokus na beskonacno (iz tog razoga sam ja morao modifikovati Tair). Na EF prihvatu fokus M42 objektiva mora ici jos iza beskonacno. Najtanji M42-EF adapter je 2mm i to ga stavlja pola milimetra iza. Ali nije to najveci problem. Problem je sto su ti objektivi korigovani za jedan bekfokus (45.46mm) a ti ih koristis efektivno na drugom (44mm + debljina adaptera) i onda se desava da sve njihove nepravilnosti (razne vrste distorzija, aberacija, koma, astigmatizam) pocnu da isplivavaju i to najpre po ivicama, sto se kod ff omdah vidi, a kod korpa dosta kasnije pa i nije toliki problem.

Takodje vecina tih M42 obejktiva jesu pravljeni za film ali za crno-beli. Imaju dosta hromatske aberacije jer kod crnog belog filma to nije bilo mnogo problematicno, koristili su se filteri. U astrofotografiji to je izuzetno problematicno. Ne samo sto kod objekata visokog kontrasta (zvezde) dolazi do kolor frindzinga, nego i citavaoj slici "omeksava" fokus.

To je sto se tice M42 objektiva. A na duze staze zamisljam da ces mozda pozeleti da imas teleskop. E tu se sa FF formatom ulazi u mnogo visi cenovni rang. Malo je manje teleskopa koji ga mogu osvetliti celog ravnomerno, i uvek su to skuplji teleskopi. Za ff trebaju 2" filteri koji su mnogo skuplji od 36mm. Trebaju ti fokuseri i adapteri M54 ili eventualno M48 jer 1.25" i M42 vinjetiraju. M48 je ok od f/4 i dalje mada bi ja pre rekao f/5 jer blizina ivica cesto uzrokuje razne refleksije.Long story short, kada ides na FF, ne mozes proci jeftinije. Mozes samo skuplje. Ili da ne koristis ceo potencijal toga onda je opet upitno koliko smisla ima.

Za sve ostalo se slažem. Jesu M42 uglavnom malo trapavi što se tiče (uglavnom) aksijalne hromatske i to je jedini realan problem sa M42 objektivima. I to samo u astrofotografiji, da se razumemo, za dnevnu fotografiju su ta stakla (ako se izuzme manuelan fokus) dosta dobra, ima malo flera i sferohromatizma ali to imaju i noviji brzi objektivi, možda u proseku malo manje ali imaju. U obradi astrofotki ovde treba biti velemajstor pa skidati lažne boje, ali to nije tako lako ni precizno - ovo je razlog zašto ja za astrofoto ne koristim M42 stakla. Na kolor filmu se sekundarni spektrum vrlo drugačije renderovao nego na našim današnjim 100% accurate senzorima, ali poenta M42 objektiva je igranje i lomografija. Ne moraš odmah da kreneš na top_of_the_line objektive i opremu, ima čari i u postepenom upoznavanju i napredovanju.
Jedan plus 5D2: taj senzor ima gustinu piksela od 8mpx na nivou kropa. Uporedi to sa novijim kropovima od 24mpx i shvatićeš da Doca ima hromatsku aberaciju oko neke zvezde jedan piksel a ti na kropu, lupam, tri :-) O tačnosti interpretacije boja i šuma tako velikih piksela u odnosu na male da i ne govorimo.
Još nešto oko kropa: mi svi koristimo krop jer nam to daje žižnu daljinu u astrofotografiji. To je jedini razlog za korišćenje tog, u suštini u svemu inferiornog sistema. Da nije astrofoto i ja bih odavno bio na FF, a malo mi je preskupo da imam paralelno dva sistema sa svim staklima i đinđuvama. A tako misle i proizvođači: daj mi jedan, ali jedan profi objektiv bilo kog proivođača za krop? Fuji preskoči, oni na sastancima puše travu; Oly je bankrotirao. Nijedan L za krop ne postoji, sve sama jeftina plastika, kod Nikona isto, za Sony dajbože da nađeš dva nova krop objektiva u Srbiji da kupiš. To ti je pokazatelj da proizvođači žele kropove da utrape domaćicama a nama koji se iole interesujemo za neke performanse, nama će izbiti triput veće pare iz džepa, što reče jedan moj zemljak "jel tako smo u mogućnosti".
18
Oprema / Re: Predlog za DSLR?
Last post by doca989 - February 20, 2024, 12:40:08 pm
Prvo cu da testiram i da se igram sa ovim pentacon 135 2.8 i helios...za pocetak...videcemo sta cu da izvucem 😊 i na temu astrofoto i na svakodnevnom koriscenju...
19
Oprema / Re: Predlog za DSLR?
Last post by Ljubo - February 20, 2024, 11:57:33 am
Jeste da nije jeftino, al' što da ne FF? Ja cijeli život crkoh što ga nemam, i tek od nedavno ga koristim.
Fino se ispraksiraš malo na te M42 objektive, a onda pređeš na neki ozbiljniji - za astrofoto se toplo preporučuje Samiyang/Rokinon 135 F2.0 (jes da je 500 evrića nov, ali jeftinije od quadrupleta / Pezvala). Za svakodnevnu fotografiju jedino ima manu što nema autofokus.
20
Oprema / Re: Predlog za DSLR?
Last post by CyberianIce - February 20, 2024, 09:28:42 am
Quote from: Yagodinac on February 19, 2024, 09:54:51 pmOsvetljava, jer je M42 zapravo napravljen za filmski tzv lajka format koji je ništa drugo nego današnji fulfrejm.

Znam da je originalno napravljen za 35mm film ali na vecini f brojeva M42 objektivi ne osvetljavaju ravnomerno ceo senzor cak ni na kropu, a kamol i na ff. Vinjetiraju i po kracim ivicama. Ne znam zasto je to tako ali desava se, pretpostavljam da ce na ff biti samo gore.

Quote from: doca989 on February 19, 2024, 09:33:04 pmPozdrav Cyberianlce...😊
Zasto ne bih mogao da koristim stare m42 objektive na ovom telu sa m42 adapterom?
Mozes malo vise da pojasnis,sto zbog mene,sto zbog drugih 😊
Mozes ti njih da koristis, sad koliko smisla to ima to zavisi samo od tebe. Sve sam ja to isto radio. Imam izvesan broj M42 obejtiva i dan danas, medju njima su i pentakon 135/2.8 i helios 44-2. Ceo taj period je bio nesto izmedju igre i ucenja. Ja sam vrlo dobro bio svesan da su to matore krntije i da nece dati bog zna kakve rezultate.

Mislio sam da ti skrenem paznju na sledece stvari:

Izvesan broj M42 objektiva polomi ogledalo na FF canonima, ne znam koji mogu koji ne. Na kropu je vecina bezbedna ali posto je na ff ogledalo vece, moze se desiti da udari u poslednji element a i to zavisno od fokusa. Moze se desiti da se cini da je sve ok ali tek kada fokusiras u makro, socivo se vrati skroz do ogledala i sudari se sa njim. Na to dobro obrati paznju.

Izvesan broj M42 objektiva ne moze da postigne fokus u beskonacno na Canon EF prihvatu. Flange to focus distance kod M42 je 45.46mm a kod EF i EF-S prihvata je 44mm. Tih 1.46mm bekfokusa prave problem kod objektiva koji fabricki imaju maksimalan fokus na beskonacno (iz tog razoga sam ja morao modifikovati Tair). Na EF prihvatu fokus M42 objektiva mora ici jos iza beskonacno. Najtanji M42-EF adapter je 2mm i to ga stavlja pola milimetra iza. Ali nije to najveci problem. Problem je sto su ti objektivi korigovani za jedan bekfokus (45.46mm) a ti ih koristis efektivno na drugom (44mm + debljina adaptera) i onda se desava da sve njihove nepravilnosti (razne vrste distorzija, aberacija, koma, astigmatizam) pocnu da isplivavaju i to najpre po ivicama, sto se kod ff omdah vidi, a kod korpa dosta kasnije pa i nije toliki problem.

Takodje vecina tih M42 obejktiva jesu pravljeni za film ali za crno-beli. Imaju dosta hromatske aberacije jer kod crnog belog filma to nije bilo mnogo problematicno, koristili su se filteri. U astrofotografiji to je izuzetno problematicno. Ne samo sto kod objekata visokog kontrasta (zvezde) dolazi do kolor frindzinga, nego i citavaoj slici "omeksava" fokus.

To je sto se tice M42 objektiva. A na duze staze zamisljam da ces mozda pozeleti da imas teleskop. E tu se sa FF formatom ulazi u mnogo visi cenovni rang. Malo je manje teleskopa koji ga mogu osvetliti celog ravnomerno, i uvek su to skuplji teleskopi. Za ff trebaju 2" filteri koji su mnogo skuplji od 36mm. Trebaju ti fokuseri i adapteri M54 ili eventualno M48 jer 1.25" i M42 vinjetiraju. M48 je ok od f/4 i dalje mada bi ja pre rekao f/5 jer blizina ivica cesto uzrokuje razne refleksije.Long story short, kada ides na FF, ne mozes proci jeftinije. Mozes samo skuplje. Ili da ne koristis ceo potencijal toga onda je opet upitno koliko smisla ima.
Pages 1 2 3 4 ... 10