• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Forum po nasoj meri

Started by Stojanov, July 10, 2007, 04:26:32 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stojanov

MMilane, kakvo poboljsanje Foruma?! Dokle cemo krpiti nesto gde je krpa do zakrpe! Umesto toga sam otvorio Forum po nasoj meri , cesto sam bio crna ovca pa neka bude i ovog puta. Pa makar imao samo jedno citanje !Zar je daleko poredjenje sadasnjeg Foruma sa drvetom na kome su izrasle podivljale grane. I jeste tako! Maxscope ispravno primecuje da se Forum pretvorio u svastaru u kojoj  je astronomiji preostalo samo nekoliko stranica. Pazljivo sam iscitao " Predloge za poboljsanje Foruma" i jedino suvislo pitanje je postavio  Gucic : da li neko nesto radi ? Vidim da smo se pretrgli od posmatranja i snimanja . Lakse je da presipamo iz supljeg u prazno ( svaka cast izuzecima koji rade ) nego da uprtimo teleskop i uradimo ono sto daje jedini i pravi rezultat. Mravica ne mrzi da popularise astronomiju , mogao je i na drugi nacin da iskoristi svoje slobodno vreme. I zbog takvih i slicnih zaljubljenika u astronomiju treba da osecemo te podivljale grane koje ne daju nikakvôg ploda sa ovog naseg drveta. Verovatno ce to neke zaboleti ali sam siguran da ce oni pravi astronomi amateri odahnuti .

Maxscope, sama kritika postojeceg stanja ne vredi mnogo ako se svodi na samu sebe. Ne vredi i ako neko kaze "... i ja se slazem sa tobom." Treba razmisljati i iznositi predloge da bi Forum postao ono sto nam odgovara.
Da bi se predlozila realna i sveza resenja za Forum  a ne pomenute zakrpe, potrebno je da iz jednog novog ugla posmatranja dodjemo do Foruma koji nam odgovara. Probao sam da to uradim za pocetak pa evo predloga Br.1:

OPSTA ASTRONOMIJA
                     ISTRAZIVANJE KOSMOSA
                     AKTUELNA ASTRONOMSKA DOGADJANJA

ASTRONOMSKI INSTRUMENTI
                     POSMATRANJA I ASTROFOTOGRAFIJA
                     ASTRONOMSKI SOFTVER I LITERATURA

AM I CASOPIS ASTRONOMIJA
                     FORUM,PITANJA,PREDLOZI
                     POPULARIZACIJA ASTRONOMIJE

NOVE TEHNOLOGIJE
                     KLIMA I EKOLOGIJA
                     NAUCNA FANTASTIKA I DALJE...

Pa , to bi bio moj pokusaj da se Forum vrati astronomiji . Bila bi steta da bude usamljen .

mmilan

Sa ovakvim tonom o presipanju iz supljeg u prazno ja stvarno nemam sta da kometarism o ovome. Mislio sam da mogu da pomognem da forum pocne da radi, ali sa ovakvim stavom stvarno ovde niti imam sta niti zelim da nesto vise radim

Hvala na paznji, pozdrav.

ps. Kao sto vec rekoh, posmatranje je ipak samo jedan mali deo astronomije.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Stojanov

QuoteSa ovakvim tonom o presipanju iz supljeg u prazno

Procitaj pazljivo moj tekst i uverices se da se gornji citat odnosi na mnoge isprazne razgovore na SAMOM Forumu, nikako na uredjivanje , administraciju ili tvoj trud na poboljsanje Foruma. U protivnom , tvoja reakcija koju si pokazao bila potpuno opravdana.

mmilan

Vec sam procitao pazljivo, ali lako je to reci a mnogo tesko ostvariti.
Zapravo, nije tesko - dozvolimo pristup samo registrovanim clanovima, sve sto nam ne odgovara izbacimo sa foruma i sta ostane - par ljudi da se lepo ispricaju. To ipak nije popularizacija astronomije vec zatvoreni forum za one kojima populariacija nije potrebna jer ih astronomija vec interesuje. Da bi popularisali astronomiju moramo da izadjemo na kraj i sa onima koji ipak nemaju dovoljno znanja, popularizacija valjda znaci da oni koji nesto ne znaju to nauce?

Druga stvar - ovoliko insistiranje na posmatranjima, opremi itd. Ako to treba da bude sustina foruma onda meni ovde stvarno nije mesto jer kroz teleskop sma do sada pogledao par puta i iskreno to me nikada nije nesto posebno privlacilo. Vise volim slike na interenteu i onu gomilu stranica teksta i formula koja dolazi uz te slike :)

Na nasu veliku zalost sve forume na internetu upravo u zivotu odrzavaju te grane koje treba da se seku, te grane uvek daju najvise plodova, losih, ali ti plodovi ipak privuku i nesto dobro. U drugim stvarima mozda ne, ali na forumima kvantitet najcesce prozivodi i kvalitet. A kad se sakupi kvalitet, par klikova i lako se odseku sve suvisne grane.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Kizza

Iako sam skorasnji clan ovog foruma izneo bih svoje misljenje a da se niko ne ljuti!Za mene kao amatera u astronomiji on je
odlican,nije previse ozbiljan,vec je pomeri zaljubljenika u Svemir.Mozda se i moze prosiriti u tom pravcu jer ocigledno da kasnimo za
Svetom.Kada gledam kako se deca takmice u pravljenju robota dodje mi da zaplacem!Da ne govorim o predlozima za ispitivanje ponasanja insekata(pauka) u svemirskoj stanici,cini mi se da je to NASA usvojila na predlog klinca iz osnovne skole a o kupovini pravog veceg teleskopa i ne pomisljam!
Zato je "AM" neophodan a ovakav forum zlata vredan :) :) :) :) :) :) :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Sich

I ja pomalo naginjem slavkovoj stani. Caskanje je potrebno, ali ovo je ipak i astro-forum.

I zaista ne vidim zasto se odmah rasplamsala ovoliko tema. Ajde da pricamo, ali bez sujete.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

flintviking

Nebih licno previse cepao forum na vise podforuma, bar za sada, osim sto bih mozda dodao jedan deo za rasprave oko nauke a koje nisu mozda direktno vezane za astronomiju.
Mada za to ima podrum, pa ima i Astro klub, gde se malo neformalnije razgovara,
Za sada nebih ja nista dirao,
kada se namnozi clanstvo, tada treba razmisljati o tome.
Tehnicki ja sam prezadovoljan. Osim kada se neko igra sa serverom pa se ne otvara sajt.
Ne znam da i onaj gulas ima neke veze sa tim. Nisam se udubljivao da odgonetnem...

sale11472

Ehh evo bas sam bio na ADRB-ovom forumu (ni sam ne znam zasto ??? ::) ) Mislim da bi i ovde duvao vetar i hvatala se paucina ako bismo se strogo ogranicili na astronomske teme kako je to Stojanov predlozio. Mislim super je to kao predlog ali bi time forum zavrsio "mrtav ko zec". Opste caskanje moze da privuce ljude e a onda ih treba uvuci u atronomiju (kako to sam nazalost vec vise puta primetio kao manje vise naizvodljivo)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

vaske71

Vidite ja sam odskora clan i ne razumem se u gledanje i u astronomiju kao vi a pokusacu nesto da naucim uostalom zbog toga sam i ovde - ali se itekako dobro razumem u informatiku i internet - posebno sto sam jedan od clanova koji je mogao 100 puta da bude moderator na forumu Elitesecurity a inace najveceg it foruma na prostorima bivse Yuge ( preko 150000 clanova) I tamo se s vremena na vreme vodila rasprava ovakvog tipa zbog njihovog MZ (Med Zone ) foruma i rezultat je uvek bio isti ako bi pokusali da izdvoje Med Zone korisnici bi opadali u ogromnom broju i na Elitu i ostali bi samo admini ,moderatori i po neki stariji korisnici ,Nemojte ovo da radite - dajem vam dobar savet !
Potpuno se slazem sa @mmilanom@
Budite sigurni da je tako
pozdrav

flintviking

Ja nisam za ogranicavanje na samo astronomske teme, ali astronomija bi trebalo da bude glavni deo foruma, i da bude zastupljena sa minimum 60 posto.
jer ovo je ipak forum o astronomiji.
Ima puno stvari koje nisu direktno vezane za astronomiju, ali indirektno jesu..
Ja, ako nisam rekao, za sada nebih nista dirao,
prvo treba izvrsiti popularizaciju, pridobiti clanove... onda ce lako.