• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Dzepni dvogled

Started by darkos, November 18, 2010, 10:32:05 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

darkos

Pozdrav svima.Planiram da kupim dzepni dvogled koji bih mogao da nosim svuda sa sobom,kad podjem npr. na izlet,posto je moj albatros 10x50 malo nezgrapan za takve stvari.Za oko mi je zapao ovaj model
http://www.teleskop.rs/teleskop/dzepni-dvogledi/10-x-25-dzepni-binokular
Proizvodi ga firma BTC,daju 5 godina garanciju na optiku,ima BAK7 prizme,multi-coated,vidno polje 5.8 stepena,a ima i pristupacnu cenu...Da li neko mozda poseduje ovaj dvogled,pa da iznese utiske,bio bih mu zahvalan?Sta vi mislite da li se isplati uzeti ga?Samo da kazem da nisam nesto preterano zahtevan,jer bih ga koristio danju po lepom vremenu...Ako ima neki bolji dvogled za slicnu cenu,dajte predlog.Unapred hvala!

Yagodinac

Ako već imaš 10x50 onda ovo nije promašaj, mada treba znati čemu je taj mali namenjen. Apertura od 25mm je veoma mala za bilo kakvo posmatranje u lošim svetlosnim uslovima (naročito astronomska) tako da za izlet može da posluži. Međutim, čak i po vedrom danu zaprepastićeš se koliko ti više detalja daje 10x50 u odnosu na ovaj mali, naročito ako pogledaš u senku drveta ili slično. Aperturu nije moguće nikako nadomestiti  ;)

Zaključak: 10x25 kupuju ljudi svesni njegovih ograničenja, koji pritom imaju i veći dvogled.

Ljubo

November 18, 2010, 02:32:56 pm #2 Last Edit: November 18, 2010, 02:56:13 pm by Ljubo
10x25 nije za ozbiljna deep-sky posmatranja, pogotovu ne za više od samo cirka desetak najvećih M objekata (plus hi i ha perseja, i, eventualno, "vješalicu", a dodaš li pri tome da se u odredjeno doba noći ne vide svi pomenuti objekti odjednom, onda...). A to je, po meni, malo za neki jači ugodjaj, makar i na izletu...
Doduše, vidjeće se u tom instrumentu i neki drugi DSO, ali kao male, blijede mrljice i ništa više od toga.

darkos

Znam ja da 10x25 ne moze da se meri sa 10x50,ja njih i ne uporedjujem,vec me zanima konkretno sta mislite o ovom dvogledu,posto sam video na nekim sajtovima da takva Praktica moze da se kupi za duplo manje novca,pa ako su istog kvaliteta da ne dajem pare dzaba....Jel imao neko iskustva sa ovim dvogledima?Da li moze bar mesec da se posmatra ako nista drugo,posto sam s Albatrosom dosta toga uspeo da vidim?Pozdrav svima! ;)

spadej

Ja sam dosta toga video sa 8x30, jer bolji nemam. A posto je samo za 5mm veci, verujem da nije mnogo opticki jaci od tog 10x25. Sve u svemu, za te pare ne treba ocekivati cudo a sigurno ce, pre ili kasnije, dobro doci. Na kraju, najbolji je onaj uredjaj koji ti je u datom trenutku na raspolaganju.