• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Izbor izmedju 2 dvogleda nemacke marke Praktica

Started by Vlada, February 18, 2010, 10:13:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Vlada

Na sajtu Teleskop centra Beograd zapao mi je za oko dvogled BTC 10x60. Karakteristike na papiru su zadovoljavajuce ali cena je za mene previsoka (blizu 9000 din). Zato sam pokusao da nadjem iole pristojan dvogled nizeg cenovnog ranga <50evra. Najozbiljnije razmisljam izmedju ova dva modela nemacke firme Praktica. Najlepse Vas molim za pomoc.

prvi model:     FALCON 7   X 50
drugi model:   FALCON 12  X 50

evo linka :         http://www.praktica.de/index.php?id=25&L=1&tx_prbinocular_pi1[showUid]=128&cHash=2d1700b24d

Najvise me zanima ova razlika u povecanju. Iskusniji promatraci kazu da je vece povecanje dobro za eliminisanje LP-a.
Kakvo je Vase misljenje o ovoj marki dvogleda i sta dobri ljudi predlazu od ova dva modela?

CyberianIce

Ja nisam nikakav strucnjak za dvoglede ali bih izabrao ovaj 12x50. Vidno polje se razlikuje za samo jedan stepen dok je uvecanje skoro dvostruko vece a to je kompromis koji se trazi. Inace ne zaboravi da proveris da nisu zrikavi, moja praktika je imala takvih bubica.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Ljubo

Pa Praktika i nije najsrećniji izbor. Bolje je da si ciljao TS.
Izbor 7x ili 12x50? Pa ne znam, zavisi šta očekuješ i koje objekte preferiraš.
Tačno je da veće povećanje znači bolji kompromis za LP mjesto posmatranja, ali samo ako LP nije velik. Za veći LP neće ti pomoći ni 12x.

sale11472

February 19, 2010, 08:41:57 am #3 Last Edit: February 19, 2010, 08:47:53 am by sale11472
Pazi Praktika dvogledi su neka korektna kineska konfekcija. Pomenuti TS je znatno kvalitetniji optički (mada se neki žale ja nema posebnih primedbi ni na mehanički deo)..... tako da vidi sam šta ti je činiti, ako imaš nekakv dvogled bolje skupljaj pare za neko kvalitetnije rešenje ako baš nemaš ništa onda ....
Što se izbora između 7x i 12x povećanja tiče primetio si da je najčešće preporučivani dvogled 10x50, zašto??? Pa po nekom mom iskustvu to je zlatna sredina, povećanje je sa jedne strane dovoljno veliko a sa druge strane je dovoljno malo da imaš široko vidno polje (čak i u "obične" varijante stanu Hijade sa Aldebaranom u jedno vidno polje) i da možeš da posmatraš iz ruke. Ovo drugo je jako bitno, 12x je meni gornja granica na kojoj bih mogao da držim dvogled i da posmatram iz ruke bez naslona pa opet 10x je znatno udobnije u toj varijanti (a i bez obzira na to napravio sam paralelogram ;) ) 7x ipak ima preširoko vidno polje za moj ukus neki objekti su mi suviše sitni (verovatno stvar navike) a sa druge strane sem na nekoj jakooo tamnoj planini nećeš moći da iskoristiš celu izlaznu pupilu ....
Tako da je moja prepuruka uvek 10x50 u što kvalitetnijoj varijanti....

Da ako već hoćeš praktiku probaj sa ovim [/b] na papiru deluje korektno ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Bolje štedi za TS 10x50 i kupi pravu stvar!! Optika solidna (više dobra nego loša, za razliku od ostalih na našem tržištu, osim Pentaksa), a optika je kod dvogleda presudna za kvalitetna posmatranja jer većina ostalih dvogleda tu pada za astro). Mehanika za čistu devetku. Overall izgled nije fensi, ali to ti za astro i ne znači ništa.
Uvećanje 10x nije bog zna koliko, ali je odlično za brze preglede na desetine i desetine objekata u toku jedne noći.
I ne treba ti stativ (ako mirno držiš ruke). Ipak, kad si u prilici, povremeno ga možeš i prisloniti na nešto pri ruci, a radi detaljnijeg pregleda objek(a)ta.

marino

NE
makni se od toga..ja sam imao falcon 7x50 i nikada u rukama nisam imao losiji dalekozor...praktica mi se toliko zamjerila da i najlosiji kineski "noname" predstavlja bolji izbor...osim ""imena"" nista vise...zaobidji ju odmah
m
Vidulini Observatory