• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pranje korektorskog stakla na C-8

Started by Miro, April 01, 2010, 01:17:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Miro

Prilikom zadnjeg promatranja u Perkoviću vidio sam da je leća puna prašine, a valjda se vidi i na slici, odlučio sam je oprati, a pošto sam je već skidao ovaj put je bilo s manje straha.
http://img15.imageshack.us/g/img0721ef.jpg/
Po Dagovom savjetu obje strane leće sam isprao pažljivo toplom vodom, a potom sredstvom za čišćenje staklai opet isprao toplom vodom.Poslije sam tapkanjem posušio papirnatim ubrusom, ali to je ostavilo dlačice, pa sam ponovio postupak sa razrjeđenim alkoholom i posušio tapkanjem jelenskom krpicom.
Nekako mi je bilo lakše čistiti korektorsku leću jer nije vidljivo presvučena ničim, s ogledalom je već ozbiljnija stvar, ali kod C-8 je ono barem dobro zaštićeno.

Sekula

| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Miro

Hvala Sekula vrlo poučan i detaljan opis čišćenja. Kao što sam i napisao u postu, nadam se da glavno ogledalo neću morati čistiti u dogledno vrijeme. :)