• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Hyperion okulari

Started by milan, August 02, 2010, 11:28:44 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

milan

August 02, 2010, 11:28:44 am Last Edit: August 02, 2010, 11:35:22 am by milan
Ja sam na letenci gledao kroz 400/1830 i hyperionom M13 i video svaku zvezdicu.
Kasnije sam gledao sa 180/1200 i istim okularom isti objekat i opet sam video svaku zvezdu.
Da li je moguce da sa hyperionom i 114/900 dostignem isti efekat i vidim svaku zbezdicu na M13 posto planiram da uzmem jedan takav hyperion,koje su njegove ostale prednosti i koliko milimetara bi mi preporucili da uzmem za duboko nebo tj. galaksije i globularna jata.
HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

cola

To i nije bas do okulara, ne moze svaki teleskop da razluci te zvezde, to ti je u tesnoj vezi sa promerom objektiva. Sto imas veci promer to ces vise razluciti. Okular jeste dobar, ali ti nece pomoci u tome, jeste prizor ce biti vrv. nesto bolji nego kroz okulare koje imas.
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

milan

August 02, 2010, 01:46:03 pm #2 Last Edit: August 02, 2010, 01:58:27 pm by milan
Koje su mu ostale prednosti zbog kojih je on bolji od onih koje sam dobio uz teleskop,i zbog cega je on bolji od plossla,gold linea.
HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

bear

Koliko ce biti bolja 'slika' u 16" u odnosu na 8" istog tipa zavisi od vise faktora - tipa objekta, meteoroloskih uslova, itd (a da ne spominjemo kolimaciju i sl). M13 nije objekat kome je neophodan ogroman precnik iznad tako 8", al bi ipak trebao da bude sjajniji i one najmanje zvezde bolje uocljive u 16", AKO je nebo cisto i ako je dobro kolimiran. Razlika u precniku dolazi do izrazaja daleko vise kod nebula, maglina, galaksija i sl (da ne kazem ne-tackastih objekata). Puno zavisi i od treninga oka - veci precnik daje bolju rezoluciju, ali je za puno iskoristavanje toga ipak potrebna praksa, da se oko navikne na to.

Sto se tice okulara, oni (pored onog, ociglednog, zizne duzine) imaju i druge parametre - sirinu vidnog polja, koliko moras da se primaknes okularu, koliko aberacija (i kakvih) unosi u sliku, jel' pogodan za afokalnu astrofotografiju, pa cak i za koji je teleskop pravljen (da, neki okulari ne vole brze njutnove). Hyperion je prakticno po svim parametrima bolji od obicnih plossl-ova (osim cene naravno), ali pitanje je uvek dal' TI vidis dovoljno veliku razliku da se isplati uzeti ga. Meni recimo na ED80 refraktoru ruski TAL 25mm plonssl vrlo lepo radi i mislim da mi se ne isplati menjati, ali na 10mm (ista serija !) je razlika tako velika da TAL nema sta da trazi, Hyperion ga jednostavno oduva.

sale11472

Quote from: milan on August 02, 2010, 11:28:44 am
Ja sam na letenci gledao kroz 400/1830 i hyperionom M13 i video svaku zvezdicu.
Kasnije sam gledao sa 180/1200 i istim okularom isti objekat i opet sam video svaku zvezdu.

He he nisi video ni blizu svaku zvezdicu ;)
Nego da se vratim pitanju. Hyperioni imaju šire vidno polje i bolje su korigovani u odnosu na plossl okulare, njihova najveća prednost je što su odlične karakteristike i široko vidn polje učinili dostupnim običnim smrtnicima ....
Kada je u pitanju tvoj teleskop ja bih bio strpljiv i ne bih se bacao u trošak i kupovinu Hyperiona, na tako visokom f-broju sasvim lepo će raditi i plossl okulari (relativno pristojnu sliku daju  i ti kellner koje si dobio uz teleskop) a kada budeš zamenio teleskop nečim jačim onda će biti vremena da razmišljaš i o kvalitetnijim okularima. Ako baš insistiraš na nečem kvalitetnijem ja bih se pre odlučio da isprobam neki planetary okular.....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D