• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

coma corectorius omnibus

Started by kruska, September 25, 2010, 11:49:36 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

kruska

September 25, 2010, 11:49:36 am Last Edit: September 25, 2010, 12:08:01 pm by kruska
Reduceri, korektori, field flateneri, barlow lenses,
sve su ovo pojmovi koje sam ponegde na netu procitao, pritom uzevsi u obzir da dobar deo autora tekstova poistovecuje ove pojmove.

Hteo bih da otvorim diskusiju na ovu temu obzirom da tokom mojih savladjivanja osnovnih tehnika DSO (deep sky objects) astrofotografije
suocavam se sa odredjenim prednostima ali i manama razlicitih tipova ogledala pocev od hiperbolicnih, parabolicnih, sfericnih
pa do tipova kome koje ogranicavaju kvalitet slike.

Za one koji sve znaju o ovome sve ovo izgleda mozda banalno ali dobra i kvalitetna slika zavisi ne samo od reflektora u okolini i refleksije svetlosti tubusa, vec i od smanjenja optickih anomalija kome, astigmatizma...

Naime da predjem na stvar,
nabavio sam MPCC-VIP(Baader multi purpose coma corrector) koji je prvobitno namenjen za Newton reflektore od f/4 do f/6

Citajuci iskustva pojedinih sa neta da sve sto moze da smanji komu i druge anomalije navrni na teleskop koji imas,
stavih ga na moj SCT 8" i ne mogu reci da je slika losa ..

kruska

September 25, 2010, 11:57:44 am #1 Last Edit: September 25, 2010, 12:05:14 pm by kruska
sve je ovo zato sto sam hteo da smanjim vinjetiranje nakon plasiranja reducera kojim je moj opticki sistem sa f/10 spao na f/6.3 pa nije sve idealno

kasiopeja star region, malo kozmetike u acdsee pro
25 sec exposure, ISO 400

Napomenuse pre na netu da distanca fotoaparata od koma korektora jeste bitna (mora biti bar 15 mm udaljen), u ovom slucaju stavih korektor direktno ispred fotoaparata pa efekti nisu ekstra

CyberianIce

Kad sam ja dosao na ovaj forum prvi put, pitao sam nesto a dobijao desete odgovore. E sad je na mene red, zasto ne kupis APO refraktor i smanjis vinjetiranje na najbezbolniji nacin?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Vinjetiranje se smanjuje kad uzmeš 2" fokuser i na njega nakačiš adapter isto 2" a ne 1.25" kao 99% nas sa Balkana... Tad senzor "gleda" kroz širi otvor i ne vinjetira, svejedno koji tip teleskopa imaš.
Vinjetiranje i nije neki problem, korektnom obradom i oduzimanjem fleta eliminisaćeš vinjetiranje. Sama pojava je česta i kod nekih objektiva, naročito ako na full frame senzor (recimo moj omiljeni 5D) staviš obične objektive dobićeš - vinjetaciju. Zato sam 5d i nije nešto skup ako uračunaš da ćeš za objektive da se oprostiš od mnogo veće sume nego za telo...

Što se tiče korektora, reducera i ostalih drangulija... Ja to ne koristim. Mislim da nivo mog iskustva uopšte nije dovoljan da bih još i te stvari ubacio u igru. Lično mislim da je moguće fotkati i bez toga sa prihvatljivim rezultatima, naročito ako si početnik u astrofotografiji. Vremenom nakupuje se i to ali pre toga je OK sakupiti recimo prihvatljivu kolekciju prime objektiva za slr koji takođe lepo služe u astrofotografiji.

Ljubo

Quotesve je ovo zato sto sam hteo da smanjim vinjetiranje nakon plasiranja reducera kojim je moj opticki sistem sa f/10 spao na f/6.3 pa nije sve idealno

Dva su osnovna uzroka vinjetiranja kod astrofotografije:
1) zakrivljenost ravni slike koju formira optički sistem, i
2) postojanje opstrukcije u vidu uskog tijela koji obuhvata ravan slike.

Za ovo drugo već ti je napisao Yagodinac šta je posredi, pa ću se ovom prilikom zadržati na prvom. Tvoj reducer 0.63 je, ako me dobro sjećanje služi, i flattener, tako da je najvjerovatnije da ti problem dolazi zbog korišćenja uskog grla ispred čipa fotoaparata (uzrok 2). Medjutim, treba imati u vidu da kod SCT flattneri ne daju dovoljnu ravnomjernu iluminaciju za astrofoto, već samo za vizuelno posmatranje.

Koma korektorom nećeš ukloniti vinjetiranje, jer se radi o različitim optičkim nedostacima po prirodi stvari...

Generalno, za SCT i ne postoji u slobodnoj prodaji idealan reducer/flattener, ali izgleda da se nešto jako dobro pojavilo u vidu: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3291_2--Korrektor-und-Reducer-0-8x-fuer-Schmidt-Cassegrains.html
Obzirom da je autor Filip Keler (njegovim teleskopom je Johannes Schedler napravio ove čuvene astrofotografije: www.panther-observatory.com), jedan od najpoznatijih konstruktora astro opreme u Evropi, mislim da se radi o jako, jako interesantnom proizvodu za sve vlasnike SCT-a.

Jeste da nije F 0.63, ali izgleda da dobro radi posao za koji je namijenjen.

kruska

September 25, 2010, 02:54:22 pm #5 Last Edit: September 25, 2010, 03:31:16 pm by kruska
pisao sam ja tom Schedleru na e mail, napisao je on meni ukratko o tome proizvodu

Podsetio si me(i prethodno -secam se) na usko grlo kod fotoaparata jer sam primetio da u toku fokusiranja objekata na ivici vidnog polja ne vidi se tipicni beli koncentricni krug sa crnom sredinom nego kao da je isecen sa strane ali ne kao posledica lose kolimacije jer sam dosta vremena proveo ganjajuci najsitnije detalje oko jasnih koncentricnih krugova prilikom fokusiranja.
Zahvaljujem na uvek pravim i detaljnim savetima Ljubo!

nadam se da kad mi stignu OAG i autoguider sa 2" otvorom da ce mi problem biti koliko toliko resen, a i razmisljao sam o oblaganju teleskopa materijalom koji apsorbuje svetlost - slikajuci mesec mi je postalo 100% jasno da imam dosta odsjaja u teleskopu zbog LP

kruska

ovo je izgled korektora i kakav takav opis komponenti kod mene u funkciji
naravno podlozan promenama ali eto za opis i znanje