• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Filteri?

Started by Darchy, July 01, 2011, 08:06:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darchy

Ljudi!
Može li neko da mi kaže nešto konkretno o filterima za vizuelno posmatranje.
Kolika im je efektivnost i dali utiču na kvalitet "svetla"? Mislim da sam negde pročitao da
postoje razlike u planetarnim i dso filterima, ali zanima me, takođe, dali različiti tipovi
teleskopa (apo, newton, katadioptrik...) koriste različite vrste filtera?
Znam da imaju ogromnu primenu u fotografiji, ali što se tiče vizuelnog tu mi je
iskustvo sa filterima ravno nuli. Ima sve to da se pročita po stranim forumima, ali mi je nekako
lepše da čujem od naših ljudi. Ajde genijalci - raspalite  ;)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Quote from: Darchy on July 01, 2011, 08:06:26 pm
Ajde genijalci - raspalite  ;)

Stvarno nisam hteo da se javljam ali pitanje je interesantno.
Za razliku od fotografije ovde filteri idu na okular, ne na objektiv. Faktički apo, newt i katadiopter koriste iste filtere jer postoje samo dve komercijalne dimenzije fokusera: 1.25 i 2 inča.

O filterima:
http://www.telescope-service.com/filters/start/filtersstart.html
Ako pročitaš celu stranicu neće biti nejasnoće vezane za upotrebu filtera u astronomiji. Sem toga, Laci ima neki LP filter, ne znam tačno koji pa neka opiše kako se pokazao u praksi (izuzetno korisno, predpostavljam). Što se tiče planetarnih filtera, odnosno kolornih, meni lično su oni nepotrebni - izuzev deep red koji može malo da poboljša seeing kad je planeta nisko na nebu.

mravic

Ajd da pocnem a neko ce nastaviti...

UHC-Ultre hight contrast, govori sam za sebe, dobijes kontrast na objektu tj. nebo postane mnogo crnje a objekat ostane isti ili malo, neprimetno tamniji jer ni jedan filter ne pojacava svetlost vec je blokira u razlicitim talasnim duzinama.

Olll ti je slican, ali malo jaci, tj. za teleskope malo vecih apertura.

CLS je odlican za neutralizaciju gradske svetlosti tj. svetlosnog zagadjenja.

Ovi jeftini u boji su ti skoro pa neupotrebljivi. Ja imam celu kolekciju i nisam ih koristio vise od dva puta i to sam bio razocaran dobijenim.

Postoje jos mnogo filtera ali se vecina koristi u astrofotografiji kao sto su Halfa, Hbeta, i sl... koji se ne koriste u posmatranju.

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

kruska

July 01, 2011, 09:02:02 pm #3 Last Edit: July 01, 2011, 09:10:39 pm by kruska
to sa filterima( UHC-LPR, OIII, Ha, i SII) deluje obecavajuce u astrofotografiji tako da sam ih nabavio (sem SII)
jedino sto ce mi mozda smetati sto su 1.25 incha zbog vinjetiranja ali prezivecu ako budem morao da stavljam samo crop ;)

ziveo false color imaging!!  by steve cannistra, travis rector i ostali

da, filtri su dobri za gledanje samo kad je dobra vidljivost, a zapravo smanjuju kolicinu svetlosti koja prolazi ..
u fotografiji zahtevaju duze expozicije...

Laci

Kao što reče Yagodinac, ovde na forumu smo dosta osetljivi na pitanje opreme, odnosno, optičkih i opto-elektronskih naprava jer, pre svega, predstavljaju stalni izazov u težnji da poboljšamo svoje rezultate u bavljenju noćnim nebom. Ovo se odnosi i na upotrebu filtera koji su često pitanje na forumu a nisu preterano u upotrebi od strane forumaša što zbog previsokih nabavnih cena ali i zbog nepoznanica u vezi njihove eksploatacije. Posedujem filter firme Baader tipa UHC-S ili ti, kako je Janko naveo, filter visokog kontrasta. Koristim ga kao pomoć vizuelnim posmatranjima DSO, odnosno, objektima dubokog neba i to za galaksije i za difuzne magline poput M42 u Orionu teleskopom Njutn aperture 150mm koji je sa svojom svetlosnom moći F/5 i predviđen za ovakve objekte.

Što se optike tiče, osnovu teleskopskog posmatranja čini OTA ili ti teleskopska cev sa svim elementima kojima se svetlost prikuplja (primarno ogledalo) i usmerava (sekundarno ogledalo) i okular, koji je ubačen u fokuser. Dakle, minimalno je potrebna OTA i okular. Posmatram iz urbane sredine grada do 100.000 stanovnika i imam stalno prisutan LP, odnosno, svetlosno zagađenje. Ovo je svetlost koja manje-više ravnomerno obasjava nebo u tokom noći i čini nebo svetlijim, često u sivim i narandžastim nijansama i ima posledicu da astronomski sumrak više nalikuje nautičkom, odnosno, čini često posmatranje pomenutih DSO otežanim ili ga potpuno onemogućava. Tada se ovi objekti svojim sjajem jednostavno stope sa zagađenom pozadinom. Kada su objekti zasenjeni LP-om onda odustajem od daljeg posmatranja. Kada je ono otežano onda primenjujem filter kako bih na uočenom objektu razaznao što više detalja a to su, pre svega, konture koje oni opisuju u odnosu na pozadinu: montiram (navijem) filter na ulaz okulara i zajedno sa njime posmatram objekat. UHC-S ima tu osobinu da filtrira talasne dužine svetlosti umanjujući intenzitet u onim opsezima u kojima je LP dominantan a minimalno umanjuje intenzitet svetlosti DSO-a čineći tako pozadinu tamnijom u odnosu na DSO i konture izlaze na videlo. U pricipu, kada posmatram maglinu, isprobavam kakav utisak ostavlja primena filtera. Ukoliko nama neke razlike, izostavljam ga u daljem posmatranju.

Naravno, nije sve tako idealno u vezi suzbijanja LP-a. Iako postoje identični uslovi viđenja, transparencije, bolje rezultate se postižem kada je manje vlage u vazduhu, odnosno, kada nije prisutna izmaglica karakteristična za hladniji deo godine.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Darchy

Gospodo, hvala na dragocenom vremenu koje ste utoršili da odgovorite na moj post.
Kao što rekoh, već je to sve negde napisano, ali sam hteo da čujem "in flesh" iskustva naših ljudi.
Što se tiče "osetljivosti" forumaša na određena pitanja taj deo mi baš i nije jasan, no uzevši u obzir
da sam nub ovde, verujem da će se i to vremenom razjasniti.
Hvala još jednom.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Ma uživaj  :)
Mislim da za prvo vreme filteri i nisu potrebni. U suštini, pre ili kasnije postane neophodan LP fitler (npr cls) bilo za gledanje, bilo za slikanje. Međutim, tu sad dolazi i pitanje kakva ti je montaža ako slikaš, pa koma korektor... Filteri tu jednostavno i nisu na prvom mestu.
Mada, ako kreneš na mono CCD kameru onda fotkanje kroz različite filtere postane način življenja. Ne mislim samo na R,G,B nego i na Ha i Hb, sumpor ili O3. Onda tvoje magline postanu i bukvalno hablolike.  ;)

Laci

A da li je neko probao posmatrati teleskopom uz pomoć CLS filtera ili su oni ipak pogodniji samo za duže ekspozicije u astrofotografiji? Čisto da se razjasni razlika CLS i UHC filtera za vizuelno posmatranje.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

mravic

Ja nemam CLS ali ga planiram nabaviti. Grnja tj. Jaro na ovom forumu ima na koristenju jedan ali nije posmatrao kroz njega jer je klip tj. montira se direktno na EOS-a, ali mislim da je sve u zelenkastoj boji...ako se ne varam.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk