• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Elektronički asistirana astronomija (EAA) - Iskustva

Started by Ljubo, October 13, 2024, 11:30:32 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

Vladimire,

Hvala ti još jednom na linkovima.

Valjda sam dušu odmorio posmatrajući slike postavljene od strane GavStara a ne mogu ni da pomislim kako bih se osećao da i uživo posmatram prikazane nebeske lepote.

To je i jedno sasvim normalno razmišljanje čoveka: ideš da posmatraš a onda za uspomenu i dugo sećanje uslikaš i sačuvaš.

..............................................

Ponašanje onih koji odvraćaju ljude da koriste NV uređaje za vizuelno posmatranje... ne bih da komentarišem!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Astro_fun_times

Quote from: Laci on November 12, 2024, 09:34:11 pm
Quote from: Astro_fun_times on October 17, 2024, 06:09:22 pm1200 dolara za Americko trziste. Kod nas mozda 1300 evrica.
Puno mi to jos je to samo OTA a relativno mali setup. Plus sto kamera ide ispred pa sto kazes ok je za EAA ali za slikanje gde je sve automatizovani nije jer se ne moze staviti elektro filter wheel.

A kakva je zapravo razlika između EAA i slikanja? Kako sam razumeo, i jedna i druga aktivnost na kraju rezultuju slikom.

Imam utisak da je to što se naziva EAA samo još uvek nedovoljno automatizovano slikanje kako je i navedeno u gornjem citatu.

..............
Motiv za ovo moje pitanje leži u nečemu drugom.

Naime, još nekada davno sam pročitao kako su astronomi koristili fotomultiplikatorske uređaje (stara vakuumska elektronika) i time upravo otvorili područje koje jeste elektronski podržana astronomija u cilju poboljšanja PEP-a (fotoelektrične fotometrije). Tek kasnije su se pojavili neki pokušaji da se prikaže slika na monitoru ali to nije bio primarni cilj primene navedene tehnike.

EAA je electronically assisted astronomy. Znaci pomoc pri posmatranju.
Ona ne ukljucije obradu slika.
U pitanju su razne opcije live stackinga kako bi se na nekoj vrsti ekrana "pojavio i pojacao" inace teze uocljiv objekat za vizuelu.
Isto tako, recimo uzmeš nosac za telefon, stavis ga na okular, pratis neku planetu(moze i mesec), malo zumiras, podesis ekspoziciju, osvetljenje, kontrast i uzivanje u planetama moze da se poboljša višestruko.
Naravno, preduslov je da imas montazu koja moze da radi bar osnovno pracenje (tipa eq platforma koju sam ja koristio sa dobom), jer nista teze nego naci planetu koja je pobegla a ti imas x200 uvecanje i jos telefon koji je zumiran x5 iznas okulara.

Isto tako live stacking u Sharpcap-u se koristi za prikaz bledih DSO objekata. Program pravi kratke ekspozicije i radi live stacking slika i postepeno se sve bolje i bolje na ekranu vidi objekat. Nema tu obrade slike. Naravno mogu da se sacuvaju pa da se naknadno obrade.
To se oglavnom koristi za outreach kada su neka okupljanja, star party-ji pa da bi se ljudima koje to zanima dočaralo i pokazalo sta se vidi na nebu, a i da ne umrljaju okulare pipajuci ih prstima u mraku po staklu i trljajuci trepavice po njima 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Laci

Quote from: Astro_fun_times on November 17, 2024, 08:10:58 pm
Quote from: Laci on November 12, 2024, 09:34:11 pm
Quote from: Astro_fun_times on October 17, 2024, 06:09:22 pm1200 dolara za Americko trziste. Kod nas mozda 1300 evrica.
Puno mi to jos je to samo OTA a relativno mali setup. Plus sto kamera ide ispred pa sto kazes ok je za EAA ali za slikanje gde je sve automatizovani nije jer se ne moze staviti elektro filter wheel.

A kakva je zapravo razlika između EAA i slikanja? Kako sam razumeo, i jedna i druga aktivnost na kraju rezultuju slikom.

Imam utisak da je to što se naziva EAA samo još uvek nedovoljno automatizovano slikanje kako je i navedeno u gornjem citatu.

..............
Motiv za ovo moje pitanje leži u nečemu drugom.

Naime, još nekada davno sam pročitao kako su astronomi koristili fotomultiplikatorske uređaje (stara vakuumska elektronika) i time upravo otvorili područje koje jeste elektronski podržana astronomija u cilju poboljšanja PEP-a (fotoelektrične fotometrije). Tek kasnije su se pojavili neki pokušaji da se prikaže slika na monitoru ali to nije bio primarni cilj primene navedene tehnike.

EAA je electronically assisted astronomy. Znaci pomoc pri posmatranju.
Ona ne ukljucije obradu slika.
U pitanju su razne opcije live stackinga kako bi se na nekoj vrsti ekrana "pojavio i pojacao" inace teze uocljiv objekat za vizuelu.
Isto tako, recimo uzmeš nosac za telefon, stavis ga na okular, pratis neku planetu(moze i mesec), malo zumiras, podesis ekspoziciju, osvetljenje, kontrast i uzivanje u planetama moze da se poboljša višestruko.
Naravno, preduslov je da imas montazu koja moze da radi bar osnovno pracenje (tipa eq platforma koju sam ja koristio sa dobom), jer nista teze nego naci planetu koja je pobegla a ti imas x200 uvecanje i jos telefon koji je zumiran x5 iznas okulara.

Isto tako live stacking u Sharpcap-u se koristi za prikaz bledih DSO objekata. Program pravi kratke ekspozicije i radi live stacking slika i postepeno se sve bolje i bolje na ekranu vidi objekat. Nema tu obrade slike. Naravno mogu da se sacuvaju pa da se naknadno obrade.
To se oglavnom koristi za outreach kada su neka okupljanja, star party-ji pa da bi se ljudima koje to zanima dočaralo i pokazalo sta se vidi na nebu, a i da ne umrljaju okulare pipajuci ih prstima u mraku po staklu i trljajuci trepavice po njima 🤣

Hvala na odgovoru, iz predhodnih poruka sam došao do zaključka da mi je potreban pojačavač osvetljenja (light intensifier) da bi radio posmatranje sa EAA. Naravno, potrebni su još i uskopojasni filteri i dobra lokacija za posmatranje.

A to da li ću ili neću snimiti nekakvom kamerom ceo prizor zavisi od namere da sve sačuvam (i možda kasnije obradim, što da ne?) ili skicirati sve na papir što je viđeno u okularu.

Naravno, ostavljam ogradu u tome da je ceo zaključak izveden na osnovu svedočenja drugih posmatrača tako da bih potvrdu iznetog mogao dati tek kada se i sam uverim (što je može se reći, malo verovatno).
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70