• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Jupiter 03.03.2013.

Started by Laci, March 03, 2013, 11:55:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

Evo, posle duže pauze ispunjene oblacima snimio sam Jupiter. Relativno mirna atmosfera, seeing 4/5 kada se smire lokalne turbulencije dok je transparencija 4/5 uz povremene prelete visokih oblaka.
Prva fotografija je zalazak Jupiterove pege a druga nekih sat vremena kasnije po zalasku.
Oprema: Dobson 355/1650 + modifikovan Barlov 2.15X + ScopiumCam, kamera konstanta 0.33 "/pikselu.
Stek i obrada po 200, odnosno, 300 snimljenih kadrova u RegiStax V5. Krop od 150%

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

zozo83

lepo laci, a sto ti se desava to na slikama, kao da ti je planeta pojedena po ivicam, barem se kod mene vidi tako

VEDRO NEBO, vise stvarno da potraje
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Laci

Pozdrav Zozo,
ako misliš na prvu fotku, desni rub, to Jupiter pokazuje fazu. Već je dobrano odmakao od opozicije pa polako istočni rub ulazi u tamu.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

zozo83

da, da to je to, hvala necu vise pitati :)
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Yagodinac

Super, samo zaista šteta što nemaš neko praćenje za taj dobson, onda bi slika bila sigurno oštrija.
Mada, kad razmislim - to je ultimativan osmatrački instrument. Koga briga za planete kad imaš 14 cola stakla, jugo ima manji točak  8)

Laci

Sa praćenjem bi postigao veći broj upotrebljivih kadrova za stek pa bi i obrada bila bolja (agresivnija).
Ovako od "ruke", ide do 600-700 kadrova što pogoduje oštrini i što mogu postići vezivanjem više uzastopnih sekvenci ali to opet zavisi od lokalnih turbulencija...
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

I ovako se vidi da je prečnik najmanjih registrovanih detalja prilično mali, pogledajte te detalje u pojasevima recimo. Jedino možda bih probao da sam na tvom mestu manji f, tj izbacio bih barlow iz kombinacije. Jup bi onda bio manji i poprilično oštriji i kontrastniji a dimenzije piksela na kameri bi više odgovarale rezoluciji koju je moguće postići. Ovako mu dođe kao oversempling.

Ili druga mogućnost da mu napraviš neki restriktor, sa tolikom aperturom možeš komotno da napraviš (da ne lupim ali) 100-130mm čiste aperture i pogled ekvivalentan najfinijem apo-refraktoru. Vredi probati ali rekoh, svi potencijali dolaze do izražaja sa nekim praćenjem.

Ova dva moja predloga, doduše, možda i ne daju bolje sličice ali možeš da probaš nekad, ko zna  :)

Laci

Blaža obrada video materijala kao i za prvu fotografiju, takođe sa RegiStax-om V5. Kropovi od 100%, 150% i 200%
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Kao sa starih opservatorija...  ;)