• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

pomoc

Started by semjanov sasa, February 20, 2015, 10:10:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

semjanov sasa

molim za pomoc kako da napravim teleskop sa socivima a da daje realnu sliku tj da nije okrenuta na dole niti levo desno . imam socivo fi 220 m i yizne daljine 750 mm i okular fi 40 i 50 mm zizne daljine imali neko resenje sa socivima ili prizmama

Danijel

Evo, ja sam ti glasao u anketi, nadam se da ti je pomoglo.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Ralemasinac

February 21, 2015, 06:01:44 pm #2 Last Edit: February 21, 2015, 06:20:26 pm by Ralemasinac
Poceo sam da mu stvarno objasnjavam oko problema...Strava :)

orion310591

Quote from: semjanov sasa on February 20, 2015, 10:10:35 pm
molim za pomoc kako da napravim teleskop sa socivima a da daje realnu sliku tj da nije okrenuta na dole niti levo desno . imam socivo fi 220 m i yizne daljine 750 mm i okular fi 40 i 50 mm zizne daljine imali neko resenje sa socivima ili prizmama

Ono sto tebi treba je

http://www.teleskop.rs/teleskop/amici-prizme/125-amici-prizma-90-stepeni

Za razliku od dijagonalnih ogledala, Amiči prizma daje "normalnu" sliku.

Zahvaljujući tome, refraktori ili Maksutov Cassegrain teleskopi (katadioptrički teleskopi ) osim za astronomska posmatranja ,mogu da se koriste I kao durbini za posmatranje ,udaljenih objekata,ptica ,aviona prirode itd...
Velika prednost je I ta što u odnosu na durbine-spektive ,mogu imati mnogo veća uvećanja .
Kod astronomskih posmatranja bez problema se može koristiti I zvezdana karta ( atlas neba ) pošto je slika "normalna".

semjanov sasa

hvala svima na pomoci otprilike mi je jasno sta mi treba ali molio bi ako neko moze da nacrta mi semacki . tj dali prizma se montira u sami ziznu daljinu objektiva ili ispred ili iza zize. dali se moze posto mi je okular veliki precnik mislim da moram kupiti vecu prizmu od one sto nude u prodavnicama teleskopsle opreme hvala svima ali ako neko ima semu najvise bi mi pomoglo

semjanov sasa

mislim da bi mi trebala prizma 100mm sirine i sa stanicama 100mm puta 100 mm a pre cu mozda osedeti nego sto bi takvo nesto nasao

Danijel

Kada sam imao refraktor, koristio sam Erecting prizmu koja je omogućavala da promatranja na zemlji budu onakva kakva se inače normalno vide. Inače u astronomiji se to ne koristi previše jer nema smisla, u svemiru ne postoji gore-dolje, lijevo-desno. To je obično potrebno za terestrička promatranja da recimo ne gledaš ptice naopako. ;D

ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

Ralemasinac

Izvini Saša ja sam ti napisao a zatim i obrisao post. Videveši onu anketu iznad. Taj par bi ti dao oko 15x uvećanja. Korisnog uvećanja nešto manje. Objektiv je pola teleskopa, druga polovina je okular. Sa boljim okularem izvlačiš više od objektiva. Objektiv je F3,4 može da posluži kao brzi teleskop. On ima širok konus prikupljene svetlosti. Dovoljna je i obična porro prizma dvogleda u nekoj četvrtastoj kutijici. Ja bih u žižu montirao neki tubus od razvaljene kamere. Unutar nje se nalazi čitav sistem malih sočiva i precizno postavljena prizma. Fokus takvih sklopova je jako kratak ispod 15mm, a sa tim i uvećanje veće čak i do 100x . Neznam dali bi ogledalce pod uglom od 45° dalo realnu sliku, da ne juriš prizme. Uperi sklop prema mesecu da bi saznao dali ima mnogo plave i crvene boje na njegovom disku.Pitaj sve što te zanima. I da napomenem, kada bi stavio samo rasipno sočivo u zizu objektiva dobio bi realnu sliku... Rećiću ti kako da rešiš neke nedostatke objektiva, barem komu.

Yagodinac

Velike su šanse da taj objektiv bude optički loš u poređenju sa ostalim teleskopima, mada svakako treba probati. Naprosto tako brz refraktor (pa još od jednog elementa) naprosto ne može da bude dobar. A možda je to od nekog projektora, fotokopir aparata ili uveličavajućeg onog fotografskog čuda u laboratoriji... Ako je bilo šta od toga onda imaće dosta hromatske aberacije.