• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

M3

Started by Polare, June 05, 2015, 04:48:04 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Polare

Evo čisto onako bez veze  :P samo malo testiranje kamere i ostalih stvari.Ali mogu vam priznati da sam zaboravio sve u vezi obrade od kada ne fotkam :(
Ovaj objekt M3 sam prebacio u negativ (jer se meni više sviđa) a drugi motiv je što ne uspijevam pozadinu srediti da bude homogena .

EDT 80/480+OAG(Lodestar)
Celestron CG5
Atik 414 Ex + filter Uv/Ir Cut
Exp. 16×120'
Bias 16-Flat 16-Dark 16

VaskoGM

Jako mi se svidja kako GK izgledaju u negativu! Mislim da je to odlican kompromis kada standardna obrada ne moze da upali.
Odlican AG, zvezde su perfektne!

Sto se tice obrade, ako koristis fotosop, mozda pokusas sledece na neinvertovanoj verziji.

1- tab posle "Layers" je "Chanels", tu CTRL+Klik na RGB ili Gray chanel, to pravi selekciju samo belih povrsina

2- Iz alata sa leve strane izaberi tool za selekciju i klikni desnim klikom na sliku bilo gde i izaberi "Refine edge",
trebalo bi da default parametri odgovaraju, samo proveri da li je u output podesavinjama na istom prozoru izabrano "new layer with layer mask" i idi ok.

3- Dobije se novi lejer sa maskom, desni klik na masku pa "apply mask", sada imas layer samo sa zvezdama bez pozadine  ;)

4- Klikni na prvi layer i napravi novi prazan da bude u sredini izmedju osnovnog i lejera sa zvezdama (prva ikonica levo od kante u dnu layers prozorcica)

5- Novi lejer ofarbaj u ckroz crnu (Paint bucket tool) i stavi na "Overlay" iz menija odmah iznad lejera, gde je po difoltu "normal"

Nije komplikovano i gotovo za minut. Trebalo bi da dobijes dobar rezultat sto se tice homogenosti i kontrasta bez gubljenja bilo kakvih originalnih detalja  ;)
Isto moze da se primeni za razne slike bilo u koloru bilo monohromatske.
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Polare

Hvala Vasko na informaciji ali nisam nikad koristio u PS Layer-e :( probao sam ali sam se izgubio u stavci Br.3-4-5- :(
Ovo je šta bi izlazi iz Pixinsight-a.....možda je vama sve ok ali meni pozadina ne štima !?

Sekula

Quote from: Polare on June 05, 2015, 10:31:27 pm
Hvala Vasko na informaciji ali nisam nikad koristio u PS Layer-e :( probao sam ali sam se izgubio u stavci Br.3-4-5- :(
Ovo je šta bi izlazi iz Pixinsight-a.....možda je vama sve ok ali meni pozadina ne štima !?

Bas se lepo vidi struktura jata. Bravo!  :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Luger

Meni su i negativ i pozitiv odlicne. Bravo Polare!