• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Planetarne magline

Started by VaskoGM, July 24, 2015, 05:03:38 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

VaskoGM

Prvi eksperimenti sa DSO, nista ozbiljno se nisam pripremao ali sam prezadovoljan rezultatom.
Moram ponoviti ali sa vise ekspozicija i mozda boljim parametrima... Pretpostavljam da bih mogao da pokusam sa vise kracih ekspozicija?
Ne mrzi me da i sam eksperimetisem ali ako neko zna dobru kombinaciju eksp/ISO bilo bi super da me uputi.

NC6826, Blinking Planetary u sazvezdju Labud.
12 x 25s, ISO 1600
Mak-Cas 180 f/15
Canon EOS 450D

NGC6826 Blinking Planetary by Vasilije Ristovic, on Flickr

M57, Ring Neula u Liri, njoj predstavljanje i ne treba :) Jasno je ko dan da moram da modifikujem DSLR  ::)
12 x 30s, ISO 1600
Mak-cas 180 f/15
Canon 450D

M57 Ring Nebula by Vasilije Ristovic, on Flickr
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

kruska

Stavi iso 400- 800 a nije toliko potrebno modifikovati aparat.
za toliku zizu treba ti malo vise expozicija opali bar 50 pa izaberi bolje light frejmove pa ce i rezolucija slike biti bolja
. Slika jeste lepa i samo napred. Sa vise frejmova ukazace se i obliznja galaksija...
za blinking planetary mogu samo reci da se vide detalji dostojni velike zize.

Yagodinac

Odlično ti ovo, samo nastavi  ;D
Prvo definiši zbog čega su ti malo izdužene zvezde, zbog montaže ili fleksije. Ako snimaš bez praćenja  moguće je da ti nekad na 30sec jedna sa manje a druga sa više izduženim zvezdama. Opališ 50 što kaže kruska i obrišeš pola onih koje su "kliznule". To je sasvim normalno - neprecizni zupčanici, useveravanje...
Druga mogućnost je da ti je montaža sasvim OK, ili da imaš dobro praćenje, ne znam, ali da zbog velike žižne daljine tvoja mehanika trpi mikroskopsko savijanje i to utiče na pomeranje zvezda. Tu nema mnogo pomoći... Lično mislim da su više-manje obe stvari.

Sad nešto razmišljam. Da sam na tvom mestu i da hoću da snimam planetarne magline, neki prilično bezazlen ali efikasan setup bio mogao da bude max 127 i neka CCD kolor kamerica sa manjim čipom. Tako ćeš dobiti isto ovo uvećanje ali sa manjom žižom i uz manje fleksije (ako je samo do njih). Ako je do montaže - OAG i nema greške.

VaskoGM

Hvala na odgovorima!

Na osnovu vasih sugestija cu definitivno ici na veci broj frejmova, verovatno 100 komada pa da proberem.
Prognoziram da ce 50% otpasti zbog "kliznuca" ali to je na 30 sekundi, na blinking je bolje stanje sa izduzenim zvezdama jer je duzina 25 sekundi pa je  uspesnih veci procenat, do 70%. Ipak cu ostati na 30 sekundi jer cu koristiti ISO 800

Quote from: Yagodinac on July 24, 2015, 11:43:31 am
Prvo definiši zbog čega su ti malo izdužene zvezde, zbog montaže ili fleksije.

Mislim da nema fleksije, Sve je vrlo robusno i cvrsto i odredjen broj ekspozicija uvek izgleda savrseno.
Montaza je HEQ5 i definitivno mislim da je najveci problem u nedovoljno preciznom useveravanju... Ali tek cu znati i proveriti, uglavnom bice novih rezultata :)
www.aristarh.rs
Flickr galerija

vlaiv

Da ti ja kazem to je extra!

Evo jednog mog davnog pokusaja EQ2 / simple motor drive, 130/900, ova planetarna kamerica QHY 5-II-L-color
cisto poredjenja radi da vidis koliko su tvoje fotke dobre

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

VaskoGM

Evo novih primeraka :)
Dodavanje dark frjemova je ogroman plus, nisam ni bio svestan koliko su vazni dok nisam konacno probao.

Za obe magline sam odradio po 80 frejmova, i kao sto reče Yagodinac, skoro po pola je otpalo zbog zamrljanih zvezda.
Znaci autogajder je definitivno na spisku za nabavku u neko dogledno vreme...

Mislio sam da ponovim Blinking Planetary ali sam ipak rešio da oprobam M27 i nisam se pokajao.
Mada čak nisam bio siguran da sam je centrirao na senzor koliko je bleda bila kroz okular aparata. A tek na sirovim fotkama je bila jedvaaa vidljiva.
Redukovao sam fotku na manju dimenziju jer je maglina bila apsurdno velika na 1:1. Lepsa je ovako  ;)

M57 je pokazala detalje iako dominiraju plavi gasovi i sve cetiri zvezde unutar magline se vide jasno. Naravno, od obližnje spiralne galaksije ni traga ali
pretpotvljam da ce se to promeniti ako nabavim autogajder pa pustim znatno duže ekspozicije! Ipak je prevelik f za toliko malo bledih fotona. Ali recimo da mi je to cilj u budućim eksperimentima  ;)

Bilo kako bilo, palnetarne magline sigurno ostaju mete za moj spori teleskop tokom leta, ima tu jos vrlih primeraka da se ovekoveče.

Vlaiv, hvala ti za primerak sto si pokazao. Super je videti razne mogucnosti, vidim da ta kamerica odlicno pokazuje i H boje! DSLR je skoro slep za to :(

M27 Dumbbell Nebula, 48 lights; 20 darks; ISO1600; 24min ekspozicije - Mak-Cass 180mm f/15 - Canon EOS 450D - 24. Jul 2015.

M57 Ring Nebula, 42 lights; 20 darks; ISO 1600; 21min ekspozicije - Mak-Cass 180mm f/15 - Canon EOS 450D - 24. Jul 2015.
www.aristarh.rs
Flickr galerija

kruska

mnogo mi se svidja tvoja   m27, cak nisam je slikao davno probacu I ja slikati  ako se bude videla  .

to je nesto sto sam na drugom postu spominjao.
postujem sve vrste teleskopa ali rezolucija slike kod ovako svetlih objekata ipak najvise zavisi od zize teleskopa.
cak I krace expozicije npr 20 sec u dovoljnom broju. daju ok rezultate.