• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Clip-Filter (EOS) with ASTRONOMIK L (UV+IR Block filter)

Started by dejravian, December 21, 2015, 11:44:48 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

VaskoGM

Poenta je da Astronomik L filter (bilo regularan, navojan, bilo Clip) nije ni od kakve vrednosti na nemodifikovanom aparatu.
Jedino bi UHC filter bio od koristi.
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

frugorski

Dejan ima Njutna 150/750 i i filter mu verovatno treba za taj teleskop.Zivi u sredini gde nema puno LP.Mozda bi Ljubo mogao da mu da pravi savet ,pa cak i da mu proda neki odgovarajuci filter.Imajuci u vidu da Ljubo ima vise opreme nego svi mi zajedno. :D
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

Sekula

Quote from: Ljubo on December 21, 2015, 05:44:42 pm
Koristim CLS-EOS klip filter i daje dobre rezultate ukoliko je nebo malo do umjereno svjetlosno zagadjeno. Za veće zagadjenje trebaće ti UHC filter, ali on dosta produžava ekspoziciju, jer je restriktivniji po pitanju bandpass-a. Ukoliko je svjetlosno zagadjenje jako, neces moci izvuci dovoljno korisnih fotona ni jednim širokopojasnim filterom (pa ni sa ova dva), osim, donekle, kod sjajnijih maglina (čitaj: najsjajnijih).
L-filter ti za tvoju namjeru uopšte ne treba, pa ne znam kako su ti preporučili nešto takvo.

Jedna bitna stavka kad planiraš klip filtere: Neces ih moci nikako koristiti sa EF-S objektivima (a takvi su, izgleda, upravo ovi tvoji), jer im tijelo prodire dublje u DSLR aparat od pozicije samog klip filtera!!

Moj komentar o ocuvanju autofokusa nije bio vezan za clip filtere koji se dodaju vec za zamenski IC/UV kojim se ne vrsi dodatna modifikacija u gabaritu kao sto je to slucaj sa clip.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |