• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Otkrića u 2009 godini

Started by Kizza, December 27, 2009, 12:11:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlajkoni

Evo ti jedna sličica:

, a o evoluciji čoveka imaš prilično detaljno na srpskom jeziku na :
http://www.teorijaevolucije.com/evolucija_coveka.html

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Predrag

U knjizi "Najveća predstava na Zemlji" je objašnjen pojam TEORIJA evolucije, baš onako kako stoji u engleskom rečniku.
To je ono čime se kreacionisti služe, a neznaju tačno šta znači.

- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

vlajkoni

Predrag

Da ne budem lenj.
Iz knjige koju sam pomenuo sledi:

U Oksfordskom rečniku navedene su 2 značenja TEORIJE:

Teorija: Značenje 1
Šema ili sistem ideja ili iskaza koji objašnjava ili rasvetljava grupu činjenica ili fenomena; hipoteza koja je potvrđena ili postavljena prema opažanju ili eksperimentu i koja je predložena ili je prihvaćena kao objašnjenje za poznate činjenice; iskaz koji predstavlja opšte zakone, načela ili uzroke nečeg poznatog ili opaženog.

Teorija: Značenje 2
Hipoteza koja je predložena kao objašnjenje; stoga, puka hipoteza, spekulacija, pretpostavka; ideja ili skup ideja o nečemu; individualno stanovište ili utisak.

Nas zanima prvo značenje i to značenje je prikladno za TEORIJU evolucije, dok nas drugo značenje u ovom slučaju ne zanima.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

vlajkoni

Upravo tako. Međutim u svakodnevnom govoru se uglavnom misli na drugu definiciju i to je upravo ono što zbunjuje ljude. U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč "teorija" da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. Ali u nauci to nije tako u nauci je teorija upravo ono što si naveo u prvoj definiciji:
"...hipoteza koja je potvrđena ili postavljena prema opažanju ili eksperimentu..."

Kizza

E sad je i meni lakše!Dakle ne podržavam kreacioniste već mi je neverovatno da samo Čovek ima Svest ili Intelegenciju.Sve životinje su imale teške uslove,promene klime i mutacije a  mi smo imali takvu sreću da smo postali ovo što jesmo!

vlajkoni

Prvo svest nije isto što i inteligencija. A drugo je pitanje definicije samosvesti i inteligencije i koje nivoe samosvesti i inteligencije imaju i druge životinje. I jedno i drugo su derivati evolucije. Više o tome možeš saznati ako pročitaš nešto o evoluciji nervnog sistema. Tu ćeš moći da pročitaš i da već od pojave placentarnih sisara veličina kao i kompleksnost nervnog sistema počinju da rapidno rastu. tako npr. neokortex miša je samo 1/100 od neokortexa majmuna, a neokortex majmuna je pa sa druge strane 1/10 neokortexa homo sapiensa. A više nervne funkcije su vezane za neokortex ili koru velikog mozga.

Kizza

Nije mi jasna ova vest sa RTS a:

vlajkoni

Ja sam već jednom rekao šta mislim o vestima sa RTS-a. Iz gornjeg teksta se vidi da je neko ko baš i nema najbolju predstavu šta je uopšte genetika obradio neki postojeći tekst sa interneta na svoj način i naravno dao svemu senzacionaliističku notu.

Predrag

...ili je hteo da prevede, ali mu taj jezik nije išao od ruke! :D
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

trut

Ko kaze da zivotinje nemaju svest ili inteligenciju (lepo objasnjeno u autostoperskom vodicu:)). Inteligencija se mozda razvila u dubinama okeana samo sto to ne znamo, ili cemo to i unistiti takodje ne znajuci...

Predrag

Fil o Darvinu je u Americi imao najviše problema da nađe distributera. Evo i razloga-
Sa RTS-a:
У САД филм ће се приказивати од 22. јануара, а сматра се да је баш у овој земљи "Creation" имао највише проблема да нађе дистрибутера због контроверзе коју изазива тема, као и сукоба научног и религијског погледа на настанак људског рода.

I dan danas ljudima fali osnovnoškolsko obrazovanje. Strašno.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2