• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

OPTIKA - Kompatibilnost (pitanja)

Started by TOOL, November 08, 2009, 09:54:21 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

TOOL

Iako vidim da na ovom podforumu ima mnogo pocetnickih tema vezanih za opremu, ja bih ipak otvorio jednu novu na kojoj bih postavio nekoliko konkretnih pitanja znalcima (posto vidim da ih ovdje ima).

Naime, prije nekoliko sedmica sam zbavio prvi teleskop. Radi se o Sky Watcher Black Diamond 150/750 tubusu na HEQ5 montazi. Kako sam cesce vani nego kuci i kako mi je teleskop dobavljen tek malo prije nego sto cu na teren i kako je vrijeme bilo oblacno, kisovito i maglovito, nisam ga uspio ni isprobati. Bilo kako bilo, osim tubusa i montaze, dobio sam kit okulare od (mislim) 25 i 10mm, prilicno jeftine izrade, sto i nije tesko zakljuciti. Takodjer, tu je bio i jedan 2" adapter. Sto se tice montaze, osim glave i tronozca, dobio sam kontroler (mislim da se tako naziva - cetiri dugmeta za cetiri pravca i jos par dodatnih dugmica), kabal za racunar, napojni kabal na cijem se drugom kraju nalazi onaj adapter koji se umetne u auto-upaljac i jos nesto cega se ne mogu sjetiti.

Jedino sto sam uspio u tih par dana bilo je to da sam ga smontirao nakon cega sam bio u mogucnosti jedino da ganjam komsinice po obliznjim zgradama (doduse, u izvrnutoj verziji jel') ;D Citajuci par tema na ovom forumu odlucih vam se pridruziti.

Napomenut cu i to da sam hobi fotograf i da planiram ovaj setup ponekad koristiti za astrofoto. I da, dobio sam i T-ring adapter za svog refleksnog Nikona (D300), mada tu kombinaciju nisam uspio ni provjeriti niti znam da li mi jos stosta treba da bi bio u stanju raditi fotke.

Sada, posto sam u zadnjih sedam dana malo cackao po netu i citao vase diskusije na ovom forumu, odlucih se naruciti dva Hyperion okulara - 13mm i 8mm i jedan Televue 2.5x barlow, sto bi me izaslo oko $420.00, sa postarinom mozda nekih $450.00 u vrh glave (napomene radi, isporuka nece biti kod nas pa je stoga postarina relativno jeftina i nema poreza niti carine). Okulari su 1.25"/2" sto bi trebalo odgovarati mom BD 150/750 (neka me neko ispravi ako se varam jer me buni ovo 2").

Ovo su ta tri artikla koje planiram naruciti:

Baader Planetarium 8mm Hyperion Modular Eyepiece - 1.25" & 2"
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=8934&kw=Hyperion&st=2

Baader Planetarium 13mm Hyperion Modular Eyepiece - 1.25" & 2"
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=8929&kw=Hyperion&st=2

Televue 2.5X Powermate - 1.25"
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-114-115-192

Napomenuo bih i to da bih se za pocetak fokusirao na foto/promatranje planeta.

Moja pitanja bi se odnosila prvenstveno na kompatibilnost optike koju planiram naruciti sa teleskopom i interesovanjem? Takodjer, ne bi bilo zgorega kada bi me neko prosvijetlio vezano za napojni kabal i kako recimo prikljuciti motazu ako se promatranje vrsi iz stana/kuce? I, da li cu trebati jos koji dodatak/adapter uz ovu optiku da bi bio u mogucnosti navrnuti SLR aparat?

Nadam se da nisam ponovio neka od pitanja koja su se prije postavljala i zelim da se unaprijed zahvalim na mogucim odgovorima!

Bilo koja vrsta savjeta je dobro dosla!

Ljubo

Čestitke na odličnom izboru za teleskop i montažu!
I jedno i drugo pruža dosta mogućnosti u radu i obezbjedjuje dug period upoznavanja i korišćenja, prije eventualno neke nadodgradnje, zamjene ili slično. Bravo, još jednom.

Quoteneka me neko ispravi ako se varam jer me buni ovo 2"

2" na Hyperionu znači da može i u 2" fokuser tvog BD da udje; dakle, i bez adaptera na 1,25".

Montaža koju si dobio je HEQ-5 Syntrek - upravo onakva koja omogućava minimum kvalitetnih rezultata za astrofoto, a manje-više dostupna je i našim amaterima. Da bi je spojio na gradsku mrežu, treba ti pretvarač stabilisanog napona sa 220 na 12V. Ovakav uredjaj ima u nekim bolje opremljenim prodavnicama elektro-opreme, ali nije baš tako čest. Ja sam jedan kupio u radio klubu Nikola Tesla na Zvezdari, u Beogradu. Ako poručuješ iz inostranstva, ima ih i tamo (Telescope Service iz Minhena ima odličnu, multikonekcijsku verziju - to mi je drugi pretvarač koji sam dobavio, upravo za HEQ-5 Syntrek).
Ovo da si do sada uspio samo komšinice (i to izvrnute ;D ) da posmatraš, me upućuje na pitanja: da li si podesio glavu montaže na tvoju geografsku širinu, da li si nivelisao tronožac; da li si izvršio polarno usmjeravanje pomoću osvjetljenog tražioca u glavi montaže?
Što se tiče kabla za računar, to bi trebalo da radi i da ti da GOTO (jedino to nisam probao, jer koristim kontroler od EQ6 u tu svrhu, obzirom da su kompatibilni).

E sad na kraju o optici. To je već teren na kojem je teško dati precizne savjete, ali obzirom da bi se za početak bavio snimanjem i posmatranjem najviše planeta, situacija stoji ovako. Trebaju ti Hyperion okulari od 8 i 5mm, a ako uspiješ ugurati, uzmi onaj od 17mm za ostale objekte. Ovo je posljedica osnovne dvije karakteristike tvog teleskopa: 150/750. F odnos /5 i nevelika fokalna daljina omogućuju korišćenje okulara i kraćih žižnih daljina od onih za, recimo, F/10 teleskope od preko 1500mm, gdje već ne bi išli - ovo sve govorimo naravno za planete i detalje na Mjesecu i Suncu (uz foliju obavezno).

Za snimanje planeta topla preporuka je za taj scope web kamera (ToUcam ili neke novije specijalizovane verzije) i Televue 5x. Tako ćeš dobiti zaista sjajne rezultate, koji će ujedno i biti maksimum onoga što možeš tvojim setup-om izvući za planete.
Možeš, naravno, probati i tvojim Nikonom, i tim 2,5x Televue-om, ali ćeš imati prilično vinjetiranje (gubitak sjaja na spoljnim rubovima vidnog polja), jer snimaš kroz 1,25". Ovo i ne mora toliko da smeta za planete (primijeni se alatkica krop), ali za Mjesec i Sunce zna da bude malo neugodno. S druge strane, i osjetljivost čipa DSLR aparata nije baš za stekiranje pojedinih frejmova, osim ako ne radiš u video modu - tada su rezultati prilično bolji, ali i dalje malo zaostaju u odnosu na odgovarajući tip planetarnih web ili CCD kamera (ima ih i ne mnogo skupih, oko stotinjak evra).

Od adaptera za spajanje Nikona na scope, uzmi adapter sa T2 na 2" i par 2" nastavaka različite dužine. To bi trebalo da bude dovoljno, uz ovaj T2 prsten što si već nabavio. Ukoliko znaš nekog tokara tu kod tebe u blizini, može ti i on napraviti ove adaptere (gledaj da budu od nekog lakšeg, metalnog materijala).
Vremenom, kada i ako apetiti za astrofoto budu narasli, onda obavezno planiraj koma korektor - odličan je, a nije skup ovaj Baader-ov MPCC.

Ukoliko te još nešto zanima, ili treba pojasniti, a ti slobodno pitaj.

TOOL

Hvala @Ljubo na iscrpnom odgovoru! :)

Sto se tice polarnog usmjeravanja i ostalih podesavanja odmah da kazem da nisam stigao ama bas nista od toga uraditi. Mozda bih i pokusao da je vrijeme bilo bolje ali, kako rekoh, kisa i magla non-stop. A ticano za strujni adapter, mislim da mi on nece biti problem jer izgleda da znam gdje bi ga mogao pronaci.

Dakle, predlazes da idem sa kracim ziznim daljinama - 8 i 5mm i jednim malo sirim od 17mm? Takodjer, kazes da ne bi bilo lose ici i na Televue 5x. Da li ce se ovako veliko uvecanje odraziti i na sam kvalitet? Recimo, ako ukombinujem 5mm sa 5x, dobio bi uvecanje od 750x. (Ovo pitam prvenstveno radi fotografije.)

Jos jedno pocetnicko pitanjce: kada budem montirao Nikon, T2 adapter bi dakle trebao da ide izmedju aparata i okulara?

Hvala jos jednom! :)

Ljubo

Za okularnu projekciju ići samo do 8mm, dok se 5mm koristi za vizuelno posmatranje samo.
Ono što sam zapravo mislio je da se snima ne projekcijom kroz okular, već direktno na Televue 5x !! Time se izbjegavaju raznorazne distorzije i gore pomenuto vinjetiranje, te se dobija najbolji mogući kvalitet!
Ukoliko želiš brzo da dobiješ kvalitetne slike planeta, onda bi redoslijed kupovine bio:
1) Prvo uzmeš ToUcam ili ALCCD 5 kameru (ili nešto poput toga, ali ovo dvoje se nameće kao  prvo rješenje; za još bolji kvalitet (bez video kompresije) uzmeš The Imaging Source kameru, ali je ona oko 3 puta skuplja: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php?manufacturers_id=47
U kompletu s njom i Televue 5x.
Ono na šta treba da obratiš pažnju, to je da tvoj teleskop nije prvenstveno namijenjen snimanju planeta, već deep-sky objekata, gdje će njegova brzina (F/5) doći do izražaja. Zato se nameće kao logično da za planete uzmeš barlow većeg uvećanja i web kameru koja to može da isprati.

2) Okular Hyperion 5mm za vizuelno posmatranje planeta, i okular Hyperion 17mm za ostale objekte i afokalno snimanje.

Ipak, ukoliko ti se ovo učini komplikovano, onda probaj da se držiš tvog originalnog plana i snimaš afokalno Nikonom - dakle, kroz okulare. U tom slučaju, trebaće ti samo adapter za spajanje Hyperiona na T2 (jer već imaš T2 prsten za Nikona). To je ovaj ovdje: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p142_Adapter--M43-innen---T2-Aussen--Hyperion---T2-.html

Hyperion 5mm je dobra opcija samo za posmatranje planeta kada je seeing (atmosferska turbulencija) relativno dobar.
Možda ti ovo sve djeluje zbunjujuće, ali setup za astrofoto se razlikuje unekoliko od onog za posmatranja, pogotovu kada, recimo, želiš da dobiješ što bolji rezultat u jednom ili drugom pravcu - tada su i razlike u opremi veće.

Nadam se da te nisam zbunio, no ti opet upitaj pa ćemo već izaći na nešto što ti odgovara...

TOOL

Hvala Ljubo!

Nego, nije pretjerano zbunjujuce osim da sam ostao u maloj nedoumici oko izbora optike. Ipak, mislim da ne bih odmah isao na CCD, barem ne za sada. Prvo cu da isprobam kako to ide sa SLR-om pa tek onda da odlucim da li uzimati CCD.

Pitao bih te sta si konkretno mislio kada si spomenu okularnu projekciju. Ustvari, u kojem si je kontekstu spomenu posto vidim da uz nju navodis i vizuelno promatranje? Da li si pod ovim mislio na projekciju koju biljezi senzor kamere pa si spomenuo da se ne bi trebalo ici preko 8mm?

Ljubo

U principu, okularnu projekciju u snimanju koristiš kada ne možeš dostići željenu veličinu objekta u direktnom snimanju (bez okulara). Ovo će, kada su planete u pitanju, i biti slučaj kada se koristi BD zbog njegovog  kraćeg fokusa. Ono što sam zapravo mislio, je da bi najbolje rezultate za snimanje planeta postigao u kombinaciji BD 150/750 i Televue 5x Powermate, bez upotrebe okulara. To je uglavnom i iskustvo onih koji snimaju planete Njutnom F/5.

No, za početak možeš se oprobati u okularnoj projekciji, što da ne. Onda se drži tvog originalnog plana za opremu, gdje će ti trebati taj Hyperion prsten M43. Nadam se i da ćeš lako dostići fokus; ako ne, onda računaj da ti svaki tokar može izraditi nastavke od 2" s odgovarajućim navojima.

E sad što se tiče izbora optike, ne bih baš se pouzdao da će Hyperion 8mm pomoću 2,5x Barlow-a dati tako kvalitetnu sliku (vizuelno, fotografski svakako ne), jer i Hyperioni u sebi imaju barlow, a kombinacija dva barlow-a je već osjetno slabije rješenje.
Zato sam mislio i jedan okular 5mm - za vizuelno posmatranje. Može se desiti, doduše izuzetno rijetko, da atmosfera bude sasvim stabilna i prozirna - a to znači i mogućnost snimanja okularnom projekcijom i kroz ovaj 5mm.

Nemoj zaboraviti da je tvoj scope prvenstveno namijenjen deep-sky objektima, pa bi dobre rezultate trebao da očekuješ kada njih budeš posmatrao/snimao. Za to će ti trebati tamno nebo (a vremenom i pomenuti koma korektor).

Yagodinac

Sumirajući rezultate ljudi koji su raznim teleskopima snimali planete dolazim do zaključka da najbolje rezultate čovek može dobiti planetarnom (CCD) ili web kamerom. Vodeći svetski fotografi planeta koriste zaista šarolike instrumente, od njutna 250mm preko SC Celestrona 11 do maxutova, poneki koriste i apo ali ređe. Ispada da u rukama majstora teleskop postaje manje bitna stavka... ;D U svakom slučaju, svi oni koriste planetarne kamere od 200-300e ili malo bolje deepsky koje podese na kraću ekspoziciju (te su najbolje, zbog ekstremne osetljivosti). Vrlo često klip ima četrdesetak stakiranih sličica, ne više!
Na drugom mestu po kvalitetu snimka dolaze (mada retko) obični digitalci, najčešće canon koji imaju mod snimanja klipa i podešavanja parametara ručno. To je daleko ispod webcam jer:
- opseg podešavanja manji
- frame rate zakucan samo na 15 i 30 (u praksi uvek manje)
- nema RAW format
- objektivi prosečnog idiota ne pucaju od kvaliteta a i da su kvalitetni to je više od desetak staklenih površina, računajući i teleskop.
Na trećem mestu su SLR aparati. Neverovatno, oni su po svemu bolji od bilo kog idiota ali nemaju video mod. U takvoj situaciji ljudi stakiraju više desetina RAW slika i to je tehnički maksimum koji je tako moguće dobiti ali to nikako ne može da priđe jednom klipu od 30sec sa webcam koji ima 4 Gb.

Znači, ja bih pre na tvom mestu ipak uzeo planetarnu kamericu od 2-300e, nije skupa a sutra uvek može da posluži za guiding. Nikon odlično može da posluži za Mesec i za sve ostalo, ali za planete... Jedino ako ne slikaš 300 fotosa Jupitera, odabereš 40 najboljih ali to se ionako rešava sa dva klika na web kameri  ;D

Danijel

I na samom kraju, ništa manje važno, vidljivi rezultat daje OBRADA NA KOMPJUTERU!
Badava ti i teleskop, i fotić, ako ne znaš kako snimljeni materijal učiniti VIDLJIVIM. Vidio sam sirove snimke na kojima se ne vidi gotovo ništa osim mraka, a kada ih se provuče kroz, meni dosta komplicirane metode obrade, iz tog mraka "isplivaju" prekrasne boje i oblici koje se nije moglo vidjeti kroz teleskop. Dakle, treba vježbati i obradu. Kako to napraviti opisano je u Vodiču kroz digitalnu astrofotografiju, a tamo se u poglavlju 4 na stranici 56 nalazi i link na sirovu fotku maglice Messier 27 na kojoj možete vježbati obradu, a koja je snimljena kvalitetnom astrofotografskom opremom (na žalost ne znam točne podatke o toj fotki) koju koristi Filip Lolić.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

TOOL

@Ljubo, hvala jos jednom na upoznavanju nove terminologije! :) Poceo sam ozbiljno razmisljati o tvom prijedlogu vezano za CCD na Televue 5x. Mada, sve odjednom ce biti malo previse pa cu stoga prvo poruciti par Hyperionovih okulara sa jednim Powermate-om i M-43 adapter, cisto da vidim kako ce sve to ici. Kasnije cu pogledati kakvu solidnu CCD kameru dok se jos malo informisem o softverima i metodama. Uglavnom, jos uvijek se dvoumim koje okulare poruciti. Definitivno bih isao sa jednim sirim, recimo 17mm, kao sto si mi i preporucio, i uzeo bih jedan od nekih 5 ili 8mm. Takodjer, sada si me zabrinuo i u vezi koma korektora. Nije valjda da i to moram kupovati? :'(

Hvala @Danijel! Sto se tice digitalne postobrade mislim da bi se tu trebao snaci jer sam u tim vodama prilicno aktivan. Doduse, nikad dosta informacija i savjeta, i superhvala za link koji si postavio jer ipak astrofoto, koliko vidim, i nije bas isto kao i geofoto sto znaci da je u pitanju malko drugacija postobrada.  :)

@Yagodinac, i tebi hvala na sugestijama. Koliko vidim, za planete ipak treba malo drugacija oprema od one koju sam planirao koristiti. Kako sam poprilicno nov u ovom domenu, nisam racunao na ono najbitnije kada su u pitanju planete i fotografija - atmosferski faktori.

Jos jedno pitanje: kako kotiraju Hyperion okulari sa apekta kvaliteta, ono generalno? I da, primjetio sam da postoje cetiri razlicite vrste okulara. Recimo, u jednom stranom astronomskom magazinu naisao sam na reklamu za liniju okulara istih zarisnih daljina ali sa razlicitim nazivima (mislim da su u pitanju bili Televue okulari)?

Hvala! :)

Ljubo

November 10, 2009, 09:47:00 pm #9 Last Edit: November 10, 2009, 10:20:10 pm by Ljubo
Rado ću pomoći kada je u pitanju pravi izbor opreme, iako naravno nisam baš svaki komad opreme probao, ali  ponešto se da zaključiti kad se proba različita oprema i isprate nova (i ona ne baš najnovija) dešavanja na tržištu iste.

Hyperion su skroz OK okulari, posebno ako se posmatranja rade kvalitetno i s dobrom pripremom. Hyperion 17mm ti je dobar all-around okular, kao i za centriranje objekta posmatranja (bilo direktno vizuelno, ili pomoću kompjutera na Syntrek-u). Za planete u principu treba imati barem dva okulara. Moja preporuka ti je Celestron E-Lux 25mm ili, još bolje E-Lux 20 mm i TeleVue 2,5x Powermate. Iznenadićeš se kako se ovaj jeftini (i neki drugi) Plosll okular dobro ponaša sa barlowom!! Uz to uzmeš i Hypetrion 5mm i završio si za prvo vrijeme s okularima.
S druge strane, Hyperion, koji u sebi već ima barlow, nije najsretnije rješenje za posmatranje s pomoću vanjskog barlowa (pa bio on i Powermate). Neka te to ne čudi, jer isto mi se dešava i kada posmatram Ethos-om 13mm (jedan od ponajboljih okulara koji se mogu naći u prodaji) i moj Televue Powermate 2x. Osjeti se gubitak na sjaju i javlja se periferna koma i vinjetiranje. S druge strane, kada koristim E-Lux 25mm i Meade TeleExtender 3x, slika je sasvim OK (bila bi idealna, da je za nijansu kontrastnija, ali to se ne može postići kada koristiš barlow).
Zaključak: Hyperioni su za svoju cijenu izuzetni okulari, pružaju  dosta slobode u radu, veće vidno polje, ravno skoro do rubova, a kontrast je dobar (čak štaviše, tebi će biti odličan, jer BD je kvalitetan scope na F/5). Gledao sam jednim takvim Mravikovim kroz Jaroslavov BD  i slika je bila zaista dobra, posebno imajući u vidu uslove na Fruškoj Gori koje smo tada imali.
Ovo su ujedno i okulari koji se najtoplije preporučuju za svakoga ko bi da se ozbiljnije i kvalitetnije bavi posmatračkom astronomijom (cijena im je i nešto pala, pa su tako još dostupniji).

Televue pravi nekoliko linija okulara, to jest svaki ima drugačiji dizajn, odnosno raspored i upotrebljena stakla. Otac i jedan od vlasnika Televue-a, Al Nagler, specijalizovao se u izradi jako kvalitetnih širokougaonih okulara, koje karakteriše ravno, jednako osvjetljeno (!)  polje, bez primjetnih aberacija i bez distorzija sve do rubova !! Naravno, za to se koriste specijalna stakla, uglavnom ona iz Japana, a ista se specijalnim tehnologijama precizno priljubljuju i ugrađuju u svoja tijela. Sve to, pogađaš, dovodi do toga da njihova cijena nije mala.
Za planete najbolje se ponašaju ortoskopski okulari, ali njih je još teže načiniti, posebno ako se želi ići s većim vidnim poljem. Zato ih Nagler i ne pravi. Odlikuje ih visoki kontrast, jako kvalitetna slika bez hromatskih i ostalih aberacija. Pravi ih i Baader, ali ipak su najkvalitetniji oni s potpisom Carl Zeiss. Ipak, ako nećeš posmatrati planete više od par puta sedmično, sasvim će ti dovoljan biti Hyperion. Mada, zbog kontrasta ja često koristim HR Planetary - nekako mi u njima planete imaju magičan izgled (iako im nekad atmosfera zasmeta).

Koma korektor nije jako neophodan (za prvo vrijeme), osim za astrofoto deep-sky objekata, kao i u situacijama kada želiš da ti se koma ne javlja u rubovima vidnog polja tvojih Hyperiona. Ostavi to slobodno za kasnije, ako ti se sve ovo učini privlačniim i budeš poželio još bolje rezultate za svoj, ionako već solidan, Black Diamond.

Digitalna postobrada planetarnih fotki nije naročito teška - čak štaviše, daleko je pojednostavljena odabranim softverima za tu namjenu - recimo, Registax je jako dobar i ima kratke tutorijale posvuda na netu. Ovo se posebno odnosi u usporedbi s deep-sky astrofotografijom, gdje je dobijanje i obrada znatno kompleksnija - pa si i napravio pravi izbor da kreneš lakšim putem, snimajući prvo planete.
Nešto je kompleksnija post-obrada planetarnih fotki, odnosno njihova krajnja dorada, koja se može dosta uspješno obaviti u Photoshop-u, a to ti vjerovatno neće biti problem, obzirom da već imaš određena iskustva u obradi fotki.

TOOL

Hvala @Ljubo na iscrpnim odgovorima!

Ovih dana sam bio zauzet nekim drugim poslovima tako da se nije imalo vremena razmisljati o ovim stvarima dok mi jucer jedan prijatelj nije preporucio sljedecu liniju HR Planetary okulara:

Takodjer, od dodatne opreme preporucuju i T-adapter koji ide izmedju okulara i T-2 ringa:

Imaging: Planetary HR eyepieces are ideally suited for photography. They do have only a very small image distortion compared with many other wide angle eyepieces. The large lens diameter allows for a large illuminated field with most compact digital cameras. Vignetting towards the edge is reduced as much as possible.
Direct T2 Adaptation with the Fotoring T2 Adapter
The Fotoring T2 offers a T2 thread directly attached to the eyepiece. It is held firmly in position with three locking screws. In the standard scope of delivery these are thumbscrews. You can of course also use M4 slug screws.
(See recommended accessories!)

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p154_HR-Planetenokular---7mm-Brennweite---1-25----60--WW-Feld.html

Kakvo je tvoje miljsnje o ovim okularima?

Hvala! :)

Ljubo

O HR Planetary okularima (i još nekim) ima na Forumu: http://www.astronomija.co.rs/forum/oprema/hteo-bih-da-kupim-teleskop/msg25158/?topicseen#msg25158

Dakle, odličan okular za te pare. Treba imati u vidu da ne postoji idealan okular; te prema tome, i ovaj ima mana, ali one nisu toliko uočljive kao kod drugih planetarnih (i onih opštih) okulara. Slika u njemu je izuzetno oštra i ima naglašeno veliki kontrast (i malo više nego što treba za moj ukus, mada to zavisi i od optičke jačine teleskopa koji se koristi). U centru se ne vide nikakve distorzije (na F većim od 7), dok su one na periferiji vidnog polja neznatno uočljive, ali ako držiš objekat bliže centru, slika će zasigurno biti odlična. Izlazna pupila je solidno velika, mada se ne bih bunio ni da je malo veća. Sve ostalo je u superlativima kada je u pitanju ovaj okular - za planete naravno.

Iako sam kupio i taj foto-adapter za HR Planetary koji navodiš, ali obzirom da mi je primarna Deep-Sky astrofotografija, te da planete uglavnom snimam ToUcamom Pro II, nisam ga koristio do sada (a vidim da je zgodan i za neke druge okulare i namjene).

Od HR Planetary okulara imam 5, 7 i 9 mm. Koliko sam zadovoljan njima? Taman toliko da sam za svoj Maxbright Binoviewer (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p475_MaxBright-Binoviewer---with-T2-telescope-adaptation.html) uzeo još po jedan 7 i 9 mm.