• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Neq3 upgrade to Synscan

Started by Darchy, June 28, 2011, 10:14:37 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Darchy

Pozdrav ekipo.
Posedujem SW NEQ3 montažu koju planiram da upgrade-ujem u SYNSCAN goto.
Interesuje me kakva su vaša iskustva u vezi sa ovim i dali je NEQ3 uopšte može da
odgovori na zahteve long-exposure astrofotografije.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Ljubo

NEQ3 je nova verzija starije, EQ3 kineske montaze. U osnovi, isti je mehanizam (sa neznatnim kozmetickim izmjenama), i mislim da ima neznatno vecu nosivost.
Ali, to još nije dovoljno da bi se ovakvom montazom radila long-exposure astrofotografija teleskopima.

S druge strane, moguce je njome raditi deep-sky snimanja kroz fotografske objektive i tele-objektive, a uspjeh zavisi od umješnosti astrofotografa, zatim od srece (da montaza ima mali PE), balansiranja i dobrog usjeveravanja.

Yagodinac

Dve stvari su tu problem: nosivost i periodična greška. Za objektive završava posao ali ako staviš neki teži teleskop (recimo 150/750) ili nešto sa većom žižnom daljinom (npr neki maxutov, ajde 102/1300) bojim se da ta montaža jednostavno ne kapitulira a dao si pare za nju...  :P
Ovo svakako nije za preporuku, mada je moguće. Ako ti se zalomi dobar primerak montaže (precizno odrađeni zupčanici) možda i dobiješ rezultate kao ovaj lik:

http://www.astrophotogallery.org/messier-catalog/p7160-m81-and-m82.html

On tu kaže da je izvlačio 150sec snimke kako on kaže "unguided" što moja eq6 može samo da sanja... Verovatno je pre toga lepo izmerio periodičnu grešku pa se to koriguje. Mada sa tim teleskopom to zahteva laboratorijske uslove - konkretno ne sme ni dašak vetra da dune inače odoše galaksije!
U svakom slučaju najbolja i najpovoljnija stvar za start je heq5. Sa tom montažom nema ni greške ni nedoumice.

Ljubo

QuoteU svakom slučaju najbolja i najpovoljnija stvar za start je heq5

Da, dotore, dodao bih još... Najmanja i najjeftinija montaza kojom se mogu uspješno teleskopima snimati deep-sky objekti je upravo HEQ5 (o tome smo vec pricali na forumu).

Druga stvar je što je sama ova montaza skuplja od prosjeka vecine tubusa clanova foruma. Nadajmo se da ce se i to popraviti, i da cemo imati više astrofotografa. Ako dobra slika vrijedi 1000 riječi, onda dobra astrofotka vrijedi mnogo više od toga. ;)

Darchy

Hvala lavovi : )
Takav odgovor sam i očekivao sa obzirom na cenovni rang ove montaže,
mada sam izgleda imao sreće, jer su i mount i tripod (inače alu varijanta) super stabilani
bar kada je o vizuelnom posmatranju reč, čak i hand control funkcioniše savršeno, mada
je kačenje ručki traljavo odrađeno.
Ja ću u svakom slučaju da mu nakačim Synscan da probam malo da se kalim do HEQ5 : )
Inače sa SWBD 150/750 NEQ3 sam ipak dobio "malo više muzike za malo manje para".
Dobar je to instrument, ja sam zadovoljan ; )

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Darchy

Kada bih uspeo da dobijem fotke kakve pravi ovaj tvoj kolega sa NEQ3,
ne bih ni planirao da kupim HEQ5  :)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Pa možda... Ako stakiraš 50-100 snimka po 30sec ili koliko već NEQ3 bude izdržala možeš tu i tamo da se približiš fotki sa linka. Ekspozicije se sabiraju i to je jedna vrlo lepa činjenica u astrofotografiji.
Sem toga, ako stack ima minimum 40-50 lajtova po mom iskustvu onda je moguće zaista daleko rastegnuti krivulje a da se ne pojavi šum.
Ali to je druga priča koja i nema puno veze sa (ne)stabilnošću montaže i preciznim praćenjem. U svakom slučaju HEQ5 je iznad i NEQ3 i EQ6 po upotrebljivosti za astrofoto - po pitanju PE i preciznosti motora.

Darchy

Ja i Photoshop se profesionalno družimo već 15 godina, pa i da ništa nema na slikama - tri klika i ima da se stvori  ;)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Darchy

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Bez namere da omalovažavam fabriku koja je napravila oba moja teleskopa - fotke sa njihovog sajta su obična bruka i od snimanja i (još više) od obrade. Ne znam ko je zadužen za PR u Skywatcheru ali očigledno je da to traljavo radi. Svaki iole ozbiljan čovek sa elementarnim poznavanjem fotografije i sklonostima ka astrofotografiji će nakon ovoga da se zapita "jel ja treba da dam pare za OVO?"

Mislim da svi mi na samom početku imamo fazu zvanu "fotkam-brljotine-i-lepo-je" ali to još kačiti na sajt koji promoviše neke proizvode... Pare su tu u pitanju i zato ih ne kapiram.
>:(

Darchy

Razume ja tebe apsolutno Yagodinac... i u pravu si, ali sa stanovišta profesionalca!
Da, fotke i sam web site SW jesu brljotina, ali kao što smo već apsolvirali "koliko para - toliko i muzike"
Iskren da budem ni u jednom trenutku nisam ni pomislio da mogu da dobijem "Habl quality" images.
Hej, ja se trudim da budem skroman čovek... zadovoljiću se brljotinama, za početak  ;)

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Ljubo

Quoteni u jednom trenutku nisam ni pomislio da mogu da dobijem "Habl quality" images.
Hej, ja se trudim da budem skroman čovek... zadovoljiću se brljotinama, za početak

Kada nakačiš DSLR ili CCD na tvoj 150/750 i NEQ3, dobiceš, sasvim izvjesno (zbog tezine set up-a za tu montazu), dosta crtica umjesto zvijezda pri ekspozicijama od minut-dva ili duze. Na zalost, nema autoguider-a koji to u ovom slucaju moze ispraviti, jer je montaza limitirana nosivoscu.

Ovo sa 50-100 ekspozicija po 30 sekundi što predlaze Yagodinac dace ti dosta signala, ali i dosta šuma, pa je krajnji rezultat to da ce obrada morati biti prenaglašena - a to znači i dosta zabave u tvom omiljenom Photoshop-u. Ako je tvoj moto: "Tanka je nit koja povezuje maštu i realnost", onda ce ti i fotke biti u skladu s tim. ;)

Darchy

Pa posle svih ovih divnih, "ohrabrujućih" komentara na račun neq3 montaže
mislim da ću početi da štekam pare za HEQ5 SynTrek :)
Nestrpljenje i škola su se uvek skupo plaćali (mada u ovom slučaju ne toliko skupo)
ali posmatram to sa lepše strane... naprava je OK za vizuelno.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Vidi, ti u suštini možeš da probaš ali... Male su šanse da ćeš imati duže ekspozicije. Teorijski možeš da stakiraš i 300 slika po deset sekundi, samo ako ti nije žao nikonove zavesice...  :)
Mada, ako se specijaliziraš za širokougaone fotke dobrim teleobjektivima ili nekim portretnim prajmovima - nešto se može dobiti i sa NEQ3. Međutim, pitanje je dokle će te zadovoljavati recimo fotkanje na 135mm i kad jednom rešiš da pređeš na veće instrumente (npr taj 150/750) onda treba prodati montažu po nekoj možda i 50% nižoj ceni. To je jedini problem; više se isplati u startu uzeti bolju montažu.