• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Dodatak za piggyback astrofotografiju

Started by Laci, September 16, 2011, 04:50:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

September 16, 2011, 04:50:47 pm Last Edit: September 16, 2011, 04:56:25 pm by Laci
Konačno da se rešim i da posle par godina planiranja načinim dodatak za svoj teleskop i učinim ga funkcionalnim za piggyback astrofotografiju ;) Rad se sastojao od sečenja gvozdene trake širine 25mm i debljine 2mm, bušenja tri rupe odgovarajuće veličine i savijanja trake na dva mesta:

Sledila je plastifikacija izolir trakom:

Na ovaj način sam dobio adapter kojim spajam tražioc mog GSO N150/750 teleskopa i Sony DSC-H10 fotoaparata. Dve rupe na mesto tražioca (prečnik 4.5mm) a ona jedna napred odgovara foto navoju (7.5mm). Ona "roša" u sredini je višak i predstavlja vidan dokaz mojih aktivnosti na nekim ranijim konstrukcijama :-X...

Ih, moraću da uklonim tu "svemirsku" prašinu sa objektiva, nije fotoaparat za radionicu ;D
Za divno čudo, fotoaparat paše visini stope tražioca te ga ne ometa kada su zajedno na teleskopskoj cevi.

Sinoć sam načinio probne fotografije Kapele i M45 kako bi se uverio u finkcionisanje nove postavke za fotografisanje:

Kapela i deo Kočijaša:

Krop Kapele 100%:

M45:

Krop M45 100%:

Sve fotke su rađene sa objektivom 63mm F/4.4 i ekspozicije 30 sekundi na ISO-800. Malo sam se poigrao sa po jednom fotografijom u PhotoShop-u (Levels, Exposure).
I pored gotovo punog Meseca, uspeo sam doseći do 11 magnitude zvezda :D tako da sam (nadam se) spreman za snimanje supernovu SN 2011fe.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Veselo... Mislim da bi bilo sad na redu pronaći neki CHDK za Sony jer snimanje u RAW formatu omogućuje stakiranje i veći dinamički raspon. Ako stakiraš JPG (npr DSS to može) onda su rezultati 50x gori.

CyberianIce

Na zalost nema CHDK za Sony, nema cak ni za sve Canon-e. Jedan od uslova da bi CHDK negde mogao da se portuje je da aparat ima adekvatan DIGIC procesor i operativni sistem (WxWorks ili sta vec).
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Šteta. Mada možda se uskoro neko razgoropadi pa napiše...  ;D

CyberianIce

A ni ne znam koliko je to uopste i bitno, vec ovde ima mnogo hromatske aberacije pa tu prednosti CHDK-a ne nista ne pomazu, mogu jos da pogorsaju.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Ja sam mislio na tačnost interpretacije podataka koje senzor vidi a to je presudno kod stakiranja. Kad stakiraš deset snimka u JPG formatu i deset ista takva u RAW-u dobiješ vidljivu razliku. JPG jednostavno ne radi posao u astrofotografiji...
Znam da neki prozumeri imaju RAW a koliko čujem svi novi micro 4/3 imaju.

CyberianIce

Pa eto jedino to ali sto se tice detalja, bice sacuvano vise detalja ali takodje i jos naglasenija aberacija i shum pa mu prakticno onaj SNR (signal noise ratio) dodje na isto. Nema tu neke velike filozofije, ova naprava jednostavno ne moze bolje.
Telescopius
AstroBin

Yagodinac

Hromatska aberacija se može jednim delom skinuti, doduše u RAW-u. Između ostalog može i u PS-u, filter>distort>lens correction. Doduše to važi za dnevne fotke, na zvezdama to ne pali.
Inače ne vidim neku razliku u hromatskoj aberaciji kod JPG i RAW formata.

Laci

September 19, 2011, 12:09:04 am #8 Last Edit: September 19, 2011, 12:42:01 am by Laci
Ma nema veze ni hroma ni šum ;) Sony sam odradi ekstrakciju dark frejma hteo ja to ili ne tako da se šum bar malo uklanja a "farbanje" slike lažnim bojama dodatno uveseljava celu stvar  ;D :-X
Ovo sam uglavnom namenio za praćenje svetlijih asteroide i promenu sjaja varijabilnih zvezda (zvezdane eklipse, na primer). 30 sekundi pri relativno visokom ISO daje sasvim dovoljno mogućnosti za rad čak i kada je objektiv na Soniju 63mm.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70