• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Dobson teleskop 150mm F/3,3

Started by Laci, October 10, 2011, 12:59:55 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

October 10, 2011, 12:59:55 am Last Edit: October 10, 2011, 01:09:35 am by Laci
Ima već više godina kako sam sagradio Dobsona:

Primarno ogledalo 150mm F/3,3 je Jankov ručni rad a sekundar je prizma veličine 25mm je iz jednog rashodovanog kineskog dvogleda. Cev je limena načinjena kod limara dok sam ostale delove sam izradio: fokuser (1.25") je od vodovodnih elemenata naj jednostavnijeg tipa šelnom, klizni ležaj kojim se *OTA oslanja na Dobson montažu je komad kanalizacione cevi 150mm (širine oko 40mm) i sama montaže je od iverice a ručke koje ujedno fiksiraju ležajeve OTA-e su od tvrđeg drveta. Rotacioni deo montaže se na statični deo oslanja preko teflonskih diskova. Kao što se vidi ništa bez VKZ (vodovod & kanalizacija) ;D

a kada se skine poklopac:

i baci pogled na primar:

Tražioc je 1X u kraćoj vodovodnoj cevi:

Fokuser:

pogled kroz fokuser i odraz od primara:

Ležaj OTA-e:

Montaža:

Dugo vremena nisam bio zadovoljan slikom ovog teleskopa ali sam posle više godine shvatio da nije valjano kolimiran. Sama kolimacija je morala biti vrlo pažljivo urađena i iziskivala je čak i male prepravke sekundarnog nosača. Sada teleskop daje sasvim dobru sliku sa okularima 32mm, 25mm i 16mm, odnosno, daje svetlu sliku maglina ali traži nebo odlične transparencije kada "tuče" 150/750 na objektima kao što su Severna Amerika NGC7000 i Veil nebula. Kada se njime pogleda Labud i šara Mlečnim putem to se ne može iskazati rečima koliko je tu zvezda. Vrlo je praktičan za kućnu upotrebu: visina baštenskog stola i kratkog tubusa (500mm) taman omogućuju komotno posmatranje iz stolice objekata u zenitu :)

*OTA - teleskopska cev sa kompletnom pripadajućom optikom
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Bravo i za Janka i za tebe!
;D ;D
Nije ni čudo da traži transparenciju, kad su povećanja sa okularima od 15 do 30 puta  ???
Samo mi reci kakav je sa komom, da li smeta u spoljnoj trećini?

kruska

gde si kupio trazilac ;)  ;D 
sa tolikim F mogu misliti koliko se zvezda vidi...
ja cu sad konacno da napravim dobsona od slicnog newtona f 3.7

Laci

Nema značajnije varijacije kvaliteta slike u poslednjoj trećini. Gledao sam Severnu Ameriku od ruba do ruba vidnog polja a da nisam imao osećaj smetnje usled distorzija u vidu izduženih ili razlivenih zvezdi. Povećanje od 30-tak puta je i ograničenje a naj lepša slika je sa onim 32mm :) Sve preko toga čini zvezde zamućenijom kao kada kuva atmosfera pa pogled na, recimo, M13 sa okularom 15mm i nije preterano impresivan a sa 6mm nije ni za pomenuti. Iskreno rečeno, ovaj teleskop nije upotrebljiv za zvezdolike objekte i one koje se od njih sastoje (zvezdana jata i dvojne zvezde) ali tamne magline i Mlečni put u globalu su kao stvoreni za njega :) Imam ideju da ga skiciram njime jednog lepog leta.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Laci

October 10, 2011, 11:32:56 am #4 Last Edit: October 10, 2011, 11:39:21 am by Laci
Da, tražioc "vadi" celu stvar ;D onako, zbrzao sam ga ali moguća su i poboljšanja... Šljaka i sa njime jer je ovaj teleskop poput nekog velikog dvogleda sa 32mm okularom.

Puno sreće sa izradom Dobsona ;) Šteluj visinu montaže tako da imaš prijatan položaj sedenja i na običnoj stolici (ovo sam prevideo u mojoj konstrukciji pa su mi posle toga noge smetale ;D ;D ;D ali sam se izvukao sa stolom ;))
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Laci

E, da, da dodam i to što je možda ostalo ne dorečeno. Sekundar jeste premali za njega ali stavljao sam i veći sa lošijim rezultatom (koma). Ovaj teleskop čak i kada se upotrebi samo deo svetlosti primara može da da svetliju sliku nego F/5 :D Ipak je taj sekundar ograničenje kod Njutna ;)
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Quote from: Laci on October 10, 2011, 12:00:22 pm
E, da, da dodam i to što je možda ostalo ne dorečeno. Sekundar jeste premali za njega ali stavljao sam i veći sa lošijim rezultatom (koma). Ovaj teleskop čak i kada se upotrebi samo deo svetlosti primara može da da svetliju sliku nego F/5 :D Ipak je taj sekundar ograničenje kod Njutna ;)

Moguće je da isporučuje samo deo svetosti pa odbacuje komu. Svejedno, zauzdao si ga  ;D
A mislim i da deo gubitka svetlosti ide i na ruku cevi koja ima prečnik isto kao primar. Preporučuje se da bar nekoliko cm bude šira.

A da probaš neko widefield fotkanje? Ekspozicije bi bile veselo kratke a neko uvećanje i nije potrebno.

Laci

Za fotkanje stvarno nisam siguran kako bih prošao (DSLR) ali ovde bih imao nekoliko problema. Jedan lakši bi bio da prilagodim prečnik cevi onome na fabričkom teleskopu kako bi stao u iste prstene glave montaže. Tu bi se snašao jer je kod Dobsona manji prečnik nego kod cevi od teleskopa F/5. Ono što je problem jeste fokuser koji bi morao biti mnogo kvalitetniji, veće nosivosti i što je naj važnije, nisko profilni (kratak fokuser) tako da čak ne bih mogao da premestim Krajforda sa F/5 teleskopa.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Za prstenove rešenje može da bude ćebe, peškir ili slično platno. Vrlo džentlmenski se tako rešava pitanje pritezanja teleskopa  ;D
A propo fotkanja nisam mislio na dslr, pre bi bilo izvodljivo staviti Sony preko adaptera na okular. Slr bi imao veće polje puno distorzija - čak i kad bi bio rešen problem fokusera. A tu je i večito pitanje da li je fokuser dobro pozinioniran (dovoljno back i front fokusa). Recimo da moj 130/900 na svom fokuseru nema fokus na beskonačno kad se stavi DSLR i to je konstrukciona mana tog fokusera.
Eto teme za razmišljanje i Lacijeve inovacije... ::)