• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kolimatori

Started by kostur, March 16, 2012, 04:32:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kostur

Da li neko zna da mi objasni razliku između klasičog i laserskog kolimatora. Planiram ovih dana da naručim 150/750 na eq3 montaži, i znam da bih trebao da uzmem kolimator, ali ne znam koji. Gledao sam tutorial samo sa laserskim, a nigde sa klasičnim.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

zozo83

Jeste da sam laik ali sam cuo da ne moras da ga kolminiras, kada je nov..e sada nije nemoguce i da se raskolminira dok se treansportuje. Kako mozes da provalis da nije nastelovano,  brarem iz mog iskustva, jer sam pozajmio 200/800 od kruske i hvala mu na tome... nisam uspevao da izostrim svezdu, u stvari nisam mogao da je dobijem kao tackicu, predpostavio sam da je do kolminacije, potrazio sam na netu i uspeo da nadjem rucno stelovanje, e sada nije ni to toliko precizno, ali sam uspeo da napravim tackicu od zvezde sto mi jebio i cilj...Kada sam vratio teleskop, pitao sam krusku da proveri i kaze da je priblizno nastelovano skor pa perfektno. e sada po meni je glupo mozda da dajes pare na to odmah, bolje naruci barlovo i jos jedan okular ili samo barlovo ista cena, a ovo se snadjes kao i ja

evo ti linka pa pogledaj kako je je rucno a posle ima i laserski, videces jedan kao okular u stvari je valjda tackica kroz koju gledas, ja sam to inprovizovao i napravio od kutije za filmove (kutija za filmove od starih fotoaparata).... probusio na sredini rupici malo izvuces fokuser, barem sam ja tako da se ne vidi u cevki....ostalo gledaj na linku, nijoe mnogo tesko....

mozda sam ti pomogao malo

http://www.youtube.com/watch?v=YAVGcGEBmCE&feature=related
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Sekula

Kolimator je neophodni deo opreme svih vlasnika njutn teleskopa.  U procesu kolimacije proverava se i sekundarno i primarno ogledalo. Preporuka je uzeti laserski kolimator.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

kostur

barlow mi ne treba, dobija se 2 x. vazniji mi je kolimator. link je koristan, ali mene zanima da li iko ima iskustva sa klasicnim.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator

Laci

March 17, 2012, 01:36:57 pm #4 Last Edit: March 17, 2012, 01:58:22 pm by Laci
Koristim Češer kolimator koji spada u one "klasične" mada vidim da je danas prevaga ka laserskim tako da je verovatno u pitanju to što je stariji dizajn. Sa ovim kolimatorom postižem da mi je Njutn za svega par minuta kolimiran (i primar i sekundar). Bukvalno onoliko vremena koliko treba odvrnuti i zavrnuti vijke na primaru i sekundaru, nekada kraće i od minute. Naravno, pre svake upotrebe teleskopa se proveri kolimacija (u pitanju su sekunde ako teleskop "drži" kolimaciju od predhodnog puta). Inače, teleskop mi se sasvim pristojno ponaša pa ne iziskuje čestu kolimaciju ;)

I još nešto, sa ovakvom kolimacijom lepo postižem detalje na planetama, recimo, Kasinijevu pukotinu Saturnovih prstenova ili one detalje na Marsu koje možeš videti na mojim fotkama.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

zozo83

gde si ti porucio teleskop kada dobijas barlovo 2x
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
durbin 20*50,

mravic

Ja imam i laserki fabricki i pravljeni laserki i obican i imam iskustva deset godina, i svi govore da je kolimacija dva minuta ali kod mene nije tako.
Ima iskustva i u pravljenju teleskopa (napravio sam ih dvadesetak) nisam laik, ali kolimacija mi je jos uvek komplikovan stvar.
Laserom podesim, idealno, kad pogledam kroz fokuser vidim da mi nije sve centricno kako treba vec sekundar malo bezi...
Podesim posle malo obicnim pa malo laserom i desavalo mi se da kolimiram satima i opet nisam zadovoljan. Cak sam pravio i novi nosac sekundara i ko zna sta jos i jos i dan danas nisam bas zadovoljan.
Nisam ni jedini sa ovim problemom.
Samo da objasnim. Moze sekundar biti malko zakrenut, milimetar dva i sa laserom se moze dovesti da pokazuje da je sve ok a ono jok.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

kostur

nista onda, uzecu laserski pa sta bude bice. Pricao sam sa covekom iz teleskop centra, on mi je rekao da uz 150/750 na eq3 dobijam okulare 25 i 10 i barlow 2x
moram da cekam sad, na lageru je tek pocetkom aprila. Opet cu promasiti oriona :S
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator

zozo83

to su promenili posta kada sam ja zvao u decembru nisu slali sa barlivim
durbin 20*50,

Bosi72

Koliko sam upućen, inicijalni problem sa Hablom je bio u tome što je laserski kolimator bio "raštelovan".
Kolimacija kolimatora se proverava tako što se kolimator stavi u fokuser ali se ne pritegne do kraja nego se ostavi taman toliko da može da se vrti u krug oko svoje ose. Ako na je primarnom ogledalu tačka u istom mestu onda je kolimator dobar, a ako pravi krug onda je raštelovan i treba ga kolimirati.
Nije veliki problem ako ogledala nisu savršeno kolimirana, ali je VELIKI problem ako šrafciger padne na primarno ogledalo...
Takodje čuvajte oči, uvek prvo rukom proveriti ispred otvora da li laser maši sekundarno ogledalo, pa tek onda gledati kroz otvor.

Pozdrav