• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

RegiStax V6 prvi koraci

Started by gile.ms, October 24, 2012, 02:28:44 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gile.ms

U poslednje vreme sam se malo bacio na posmatranje i snimanje Jupitera, a samim tim i na dosta eksperimentisanja u RegiStax-u...
Oprema koju uglavnom koristim je
N 114/900 EQ1 (stari teleskop koji mi pravi društvo na beogradskoj terasi)
Canon EOS 550d sa M48 adapterom na koji je našrafljen skidajući vrh hiperiona od 8mm (ponaša se kao barlow od skoro 5x)
=> ekvivalentni fokus je nešto manji od 4500mm

Mod snimanja: Crop 640x480 @50fps - od celog senzora koristi se samo mali centralni deo, ali zato je svaki piksel iskorišćen bez resize-ovanja  (hvala rendermaxa ;))

Nakon seanse fokusiranja obično usnimim par klipova oko minut - minut i po, tj. ukupno 3 do 5 hiljada pojedinačnih frejmova.
Pošto nemam nikakvo praćenje, puštam da planeta prođe sa jednog kraja displeja na drugi i onda ručno "vratim planetu na početak"...
Od početnih nekoliko hiljada frejmova ostaće tek oko hiljadu do hiljadu i po nakon brisanja onih beskorisnih (u vreme pomeranja i mrdanja).

Pošto EOS 550d snima u QuickTime .mov formatu ne konvertujem ga u .avi, već ga pomoću ACDSee "razbijem" na pojedinačne frejmove.
Ovo mi dozvoljava da lako i brzo prođem kroz sličice, grupno selektujem one koje mi ne trebaju (vreme pomeranja i smirivanja) i obrišem ih...

U početku sam svoje filmove razbijao u .jpg slike ali sam ubrzo shvatio da .jpg format sa sobom nosi gubitak informacija... onda sam se predomislio
i pokušao da koristim .tif. Međutim iz nekog razloga RegiStax ne radi dobro slaganje .tif-ova i muku sam namučio dok nisam shvatio šta je problem...
Sve vreme sam mislio da filmići koje sam snimio nisu dovoljno svetli ili ima previše šuma pa to zbunjuje RegiStax, a onda sam slučajno jedan filmić razbio na .bmp fotke i RegiStax ga je složio iz prve...
Od tad koristim .bmp... (folder ume da ode i na 2GB, pa ga nakon obrade brišem)

Koraci koje primenjujem u RegiStax-u V6:
1) učitam ceo folder sa korisnim frejmovima (obično oko 1000 +/- nekoliko stotina)
2) štikliram "Align by Centre of gravty" i podesim "Lum. Treshold" na 30 ako je slika tamnija ili 40 ako je svetlija...
3) kliknem "Set Alignpoints" i RegiStax po svom nahođenju poređa tačkice po planeti... (ukoliko tačkice izlaze van planete, verovatno treba da se poveća parametar "Lo" pod "Intensity_selection"
4) kliknem "Scan frames" - ovo traje neko vreme i to je proces u kome RegiStax proverava "šta može korisno da izvuče" iz datog mu materijala...
- nakon ovoga, na slici se pojavljuje okvir tzv. "ScanFrame" koji označava koji deo slike će RegiStax kvalitetno složiti...
- ukoliko "ScanFrame" ne obuhvata celu planetu ponavljam sledeći proces:
-- odštikliram "Keep Alignpoints inside ScanFrame", kliknem ponovo "Set Alignpoints", i ponovo "Scan Frames"
-- i tako u krug doklegod nisam zadovoljan pozicijom "ScanFrame"-a ili dok RegiStax ne "zabode" pa moram da ga restartujem  :-\
5) Kada je planeta lepo unutar "ScanFrame"-a kliknem "Align" i sačekam...

6) Sad su svi frejmovi poređani, i pre stack-iranja treba da odaberemo koliko njih će ući u finalnu obradu... tu imam par "fora" koje primenjujem, a sve su vezane za "Limit Setup"
- štiklirate "Best frames" i podešavate procente gore dole... kadgod promenite procenat, na ekranu se prikaže najgori frejm koji ulazi u obradu... ako niste zadovoljni izgledom tog frejma, smanjite procenat da bi se odbacilo što više loših... važi i obrnuto...
- zatim pritisnem "Limit" i RegiStax automatski prelazi na sledeću sekciju "Stack" i prikazuje na slici neke zelene linije... koliko sam razumeo te zelene linije su "putanje" po kojoj idu tačke za poravnavanje, i ako nisu paralelne to nije dobro... barem ja imam takav utisak, i ako ne dobijem paralelne linije vratim se na sekciju "Align", smanjim procenat "Best frames" i ponovo kliknem "Limit"... i tako dok mi zelene linije ne postanu paralelne...

7) u sekciji "Stack" obično kliknem veliko zeleno dugme na kome piše "Stack" :) ali, ipak ima par stvari koje sam primetio i ovde:
- ako sam prethodno koristio "Region of interest" i ovde pod "StackSize" ostane obeleženo "R. of interest" RegiStax će da zabode i sve mora ispočetka... (zato više ne koristim ove opcije)
- ako imate brz procesor, "Use Nearestby Alignpoints" povećajte na 4 (produžava vreme obrade, ali mislim da se baš oseti poboljšanje)

8} Nakon stakiranja dolazi završna obrada pomoću "Wavelet"-a... tu već glavnu ulogu igraju eksperimentisanje i ukus onoga koji eksperimentiše...

A evo i rezultata:

Link ka albumu: https://picasaweb.google.com/gile.ms/Jupiter
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

kruska

odlicno!!!
da budem prvi... da pohvalim

rendermaxa

Super je Gile :)

Postoji software kojim mozes da povecas video transfer(poboljsas kvalitet) na sd karticu cak do 3 puta u odnosu na fabricki. Ja to koristim i mogu ti reci da super radi. Jedina
investicija je super brza sd kartica koja je oko 45 evra od 16 gb.
Baci oko na:
http://magiclantern.wikia.com/wiki/Release_2011Dec22
SW 200/1000 B    EQ6    Canon eos 550d mod     QHY5

Laci

Fan-tastično :o

Posebno mi se dopada animacija :D
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Luger

Bravo Gile.ms! Ja sam dosad samo radio Align>limit>stack i na kraju..duplo golo  ;D
Sad je lakse   ::)

lajosk

Yagodinac

Bravo, kvalitet je odličan imajući u vidu teleskop kojim je snimano. Rekao bih da je to dobrim delom zbog toga što ima veoma malo optičkih elemenata na putu od Jupitera do senzora.
Na dobrom si putu!
8)

gile.ms

Hvala svima, ali hajde da ne ispadne da se samo hvalim, često mi rezultat ispadne ovako:
Uploaded with ImageShack.us
mada ima još dosta horor varijanti na temu poput razvučene planete preko cele slike i sl...

Na ovu konkretnu fotku polagao sam puno nade jer sam je snimao kroz BD 150/750, ali je bilo malo maglovito vreme pa je na snimku Jupitar čas svetliji čas tamniji.
Pretpostavljam da to zbunjuje RegiStax - pokušaću kada budem imao vremena da pobrišem frejmove koji su tamniji pa ću javiti rezultat... saveti su dobrodošli :)
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Laci

Kada snimaš, obavezno prati histogram. Beži iz područja niske osvetljenosti (nekako podesi ekspoziciju) i gledaj da pri tom ne odeš u saturaciju i RegiStax će se kulturno ponašati. Snimanje u gore opisanim uslovima može biti problematično iz razloga podešavanja parametara za započinjanje snimanja, te bi bilo dobro da za početak imaš duže intervale dobre transparencije.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70