• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Refraktor 90/900 eq2 skywarcher vs reflektor 130/900 eq2 skywatcher

Started by ranko997, November 05, 2013, 08:55:32 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ranko997

Ehh, dodje i taj dan-prodje tromesecje, ja sa odlicnim uspehom, znaci dolazi teleskop u skorije vreme( ocekujte oblake) :D ...pre mesec dana sam se raspitivao koji teleskop je dobar za pocetnika i dobih ova 2 teleskopa, sa skoro istom cenom. Treba mi misljenje od nekog ko poseduje, ili je koristio 1 refr i 1 reflektor. Takodje i neka licna iskustva koja su u direktnoj vezi sa gore navedenim teleskopima su dobro dosla :) nadam se da cete prelomiti kako treba. Vi bolje znate od mene pozz :)

Luger

Sudeci po vremenu, neko je vec kupio teleskop, ali mudro cuti   :D
Ja sam za reflektor. Pazi, nije preporuka, samo moje misljenje.Zavisi od tebe sta hoces da posmatras.
Imao sam refraktor, doduse manji, Celestron Astromaster 70/900 na CG2 montazi i nije bio los za planete, i neke svetlije Messier-ove objekte. To brzo pretrcis, pa ti postane dosadno.
Sad imam SW 150/750BD koji je odlican za Deep sky, i onako za planete, ali je taj 130/900 za planete bolji od moga ohoho...
Pisao je Yagodinac o tom teleskopu, samo rijeci hvale.
Montaza je u oba slucaja takva da ne smijes da se nakasljes pored nje.
Srecna trgovina, sta god da kupis.

orion310591

Quote from: ranko997 on November 05, 2013, 08:55:32 pm
Ehh, dodje i taj dan-prodje tromesecje, ja sa odlicnim uspehom, znaci dolazi teleskop u skorije vreme( ocekujte oblake) :D ...pre mesec dana sam se raspitivao koji teleskop je dobar za pocetnika i dobih ova 2 teleskopa, sa skoro istom cenom. Treba mi misljenje od nekog ko poseduje, ili je koristio 1 refr i 1 reflektor. Takodje i neka licna iskustva koja su u direktnoj vezi sa gore navedenim teleskopima su dobro dosla :) nadam se da cete prelomiti kako treba. Vi bolje znate od mene pozz :)

Bolje ti uzmi pare od toga sto oce da ti kupi, i strpi se jos koji mesec, i kad vec kupujes nesto sto nije bas pocetnicko, kupi stabilno...

http://www.teleskop.rs/teleskop/na-dobson-montazi/1501200-dobson-skywatcher