• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kupovina Ritchey Chretien 152mm f/9

Started by milos.p, December 01, 2015, 09:55:45 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

milos.p

Već duže koristim Bresser Messier N150 ali ta cijev je mnogo dugačka i jednostavno nije praktična za transport. Razmišljam da kupim http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php?products_id=2445#cs pa me interesuje vaše mišljenje?
Bresser Messier N150/1200, TS 6 inch f/9 Ritchey-Chretien Astrograph,
MON2 Bresser Mount (Exos2 GOTO Kit),
PoleMaster - QHYCCD, Atik 16IC, ASI120MM.

vlaiv

A za koju namenu? Vizuelno ili fotografija?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

milos.p

Prevashodno za fotografiju ali vidim da TS set ne uključuje extension rings za razliku od ponude Orion-a ili AstroTech-a.

vlaiv

Pa ja kolko sam citao o toj seriji teleskopa (6", 8", 10", jedino je 6" f/9 ostali su f/8) svi oni dolaze iz iste fabrike bar sto se optike
tice. To je GSO. Znaci sto se optike tice neces promasiti, ostalo su dodaci i sam tubus (mislim da svako sastavlja svoj model).
Jedino sto je primeceno na ranijim modelima (ne znam da li je ispravljeno u ovim serijama) jeste da postoji prolaz svetlosti
za full frame chipove izmedju sekundara i tubusa, koji pada direkt na fokalnu ravan.

Sad cu da ti nadjem sliku da vidis o cemu se radi.
http://interferometer-tests.blogspot.rs/2013/06/2542000-10-ritchey-chretien-gso.html

Mozes i da procitas review ako baratas engleskim, ako ne, pogledaj slike, 8. i 9. po redu bez anotacija ispod a pre sekcije o kolimaciji.
To je za model od 10", ne znam da li i 6" ima ovaj problem, al on kao sto rekoh zavisi od velicine senzora koji se koristi i bio je na ranijim modelima,
procitao sam negde da je neko ko je radio test i video ovo javio proizvidjacu i da je navodno problem sredjen sa odgovarajucim ekstenderom (dodati baffles u cev ekstendera
ili tako nesto).

Sve u svemu kazu da je dobar teleskop za AP, ja planiram 8" jednog lepog i suncanog dana, kada vreme ($$$) dozvoli :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

milos.p

Hvala na vrijednim informacijama! Pretpostavljam da postoji razlog zbog kojeg je 6"na sniženju već duže vrijeme? Shvatio sam da sve radi GSO a da radnje udaraju svoje naljepnice. Koja vrsta kolimatora se koristi za RC?

vlaiv

Na snizenju? nisam ispratio, al koliko vidim vec duze vreme mu je ista cena.

Ako mislis na onu precrtanu cenu iznad na linku koji si naveo, ja se ne bih obazirao na to :D
Cini mi se da je u pitanju marketinski trik, pre nego realno snizenje cena.

Sto se tice kolimacije, uh, ne znam, ja ne koristim nikakva specijalna pomagala. Zapravo koristim, koristim web/planetarnu kameru
i radim kolimaciju prvo na in/out fokusu dok ne dobijem koncentricne prstenove (u programima za snimanje tipa SharpCap i sl imas da ukljucis
reticle na ekranu kojem mozes podesavati centar i radijus, pa namestis na zvezdu i podesis da bude velicine prstenova u out/in fokusu i onda
kolimiras dok sami prstenovi ne budu koncentricni i kruzni). Posle radim kolimaciju na airy paternu pomocu MetaGuide-a, koji ima lep mali marker koji
se postavi na centar zvezde ako je kolimacija skroz kako treba.

A evo nekog vodica sa par videa koji ti moze biti od koristi za RC : http://deepspaceplace.com/gso8rccollimate.php