• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mlecni put photo stacking

Started by masterjoda, October 12, 2014, 09:05:44 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

masterjoda

Dobro vece, odlucio sam da napravim fotku mlecnog puta i okacim o zid sobe. U potrazi za raznim tehnikama fotografisanja naidjem na ovog lika. Posto od opreme imam samo canon 650D sa 18-55 ovo mi je delovalo kao najrealnije da odradim. Fotkao sam po 20sec, fotke sam posle stackovao koristeci DeepSkyStacker, koji je odlicno odradio posao. E sada na ovom linku sto sam ostavio u jednom koraku on kaze da je nekako modelovao nebo da bi uklonio svetlosno zagadjenje, i taj korak mu je znacajno istakao mlecni put. Da li imate ideju kako bih to mogao da izmodelujem nebo kao on da bih izolovao zagadjenje. Ja sam exportovanu fotku iz DeepSkyStackera posle obradjivao u PS, i dobio ovako nesto. Fotka je crno bela jer nisam mogao da dobijem lepe boje, ali bih zeleo da uradim i u boji pa da uporedim.

Milky way by aleksandarbukva, on Flickr

Yagodinac

Dobrodošao  :)
Fotka ti je odlčna obzirom na opremu. Jako teško je dobiti Mlečni Put sa tripoda (verujem da si koristio tripod a ne ekvatorijalnu montažu) i posle to složiti u DSS-u. Razlog nije DSS niti bilo koji drugi mod stakiranja, već veoma kompleksna distorzija objektiva 18-55 koja uopšte nije uniformna po kadru. Možda negde ima softvera koji to može da opegla, ali verujem da postoje profili samo za skuplja stakla.
Čak i kad bi koristio neko uber-dobro staklo koje nema distorziju, neki rektilinearni širokougaoni - dolazimo do drugog problema a to je što delovi neba rotiraju različitim brzinama. To je isto problem za stakiranje pa zvezde na rubovima često i posle stakiranja budu crtice.

Najbolje je koristiti širokougaone objektive i ekvatorijalnu montažu koja sama prati rotaciju. Nije baš jeftino nabaviti montažu samo za ovo, ali to je po meni jedino dovoljno dobro rešenje. Ako nemaš montažu onda što širi objektiv, ISO koliko može (na FF recimo 4-6000), blenda 2.8 i 15-30sec. To bi bila jedna slika, zvezde iole tačkice i dovoljno mesa za obradu.
Sa montaže prednost je što možeš da uzmeš koliko hoćeš snimaka, dužine koliko hoćeš pa posle stakiranje.

Posle dolaze na red trikovi: npr obrađuješ po gradijentu, ili posebno snimaš za donji deo (zemlju) malo dužu ekspoziciju, a posebno gornji deo - nebo. U obradi se to lepo uklopi i veselje. A još jedan hint za DSS: kad se završi stakiranje na finalnoj slici digneš saturaciju za 20-30% i tako je snimiš. Boje često budu čudne ali to je zaštitni znak DSS-a, posle u PS možeš malo i da ispraviš.

masterjoda

Hvala  :). Da imam samo obican tripod ali meni nije problem to sto su zvezde po krajevima malo izduzene, nego u onom linku sto sam postavio, lik koji je obradjivao sliku a ima slicnu opremu kao i ja, je u jednom koraku nekako modelovao to svetlosno zagadjenje i posle ga samo oduzeo od prvobitne fotografije. Taj korak bih i ja zeleo da reprodukujem ali ne znam, kako. A ovo sa povecavanjem saturacije cu probati obavezno da vidim da li ce biti ista bolje.

vasja

Zdravo,

Ja sam koristio sledeću metodu koja i nije tako loša (instrukcije za PS):

1. Dupliraj osnovni layer
2. Isključi originalni layer a na duplikatu uradi median a kao parametar za širinu oblasti za median stavi 2000 piksela
3. Rezultat ove obrade je usrednjen "fon" neba na drugom layer-u
4. Oduzmi od orginalnog layer-a drugi layer sa "fonom" neba
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

blackbee045

dolazimo do drugog problema a to je što delovi neba rotiraju različitim brzinama. To je isto problem za stakiranje pa zvezde na rubovima često i posle stakiranja budu crtice.

Najbolje je koristiti širokougaone objektive i ekvatorijalnu montažu koja sama prati rotaciju. Nije baš jeftino nabaviti montažu samo za ovo, ali to je po meni jedino dovoljno dobro rešenje. Ako nemaš montažu onda što širi objektiv, ISO koliko može (na FF recimo 4-6000), blenda 2.8 i 15-30sec. To bi bila jedna slika, zvezde iole tačkice i dovoljno mesa za obradu.
Sa montaže prednost je što možeš da uzmeš koliko hoćeš snimaka, dužine koliko hoćeš pa posle stakiranje.

Yagodinac

Ovo što Vasja kaže je super, ja koristim 500 za veštački flat. Mana je što oduzme svuda pa zatamni i Mlečni Put, zemlju i sve na kadru. Uz malo veštine možeš da sačuvaš treći layer sa koga ćeš oprezno da "vratiš" Mlečni Put, tj njegove delove. Ovde je vrlo lako preterati  ;)

kruska

svaka slika je dobrodosla, do it .