• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Oberwerk 20x110

Started by moonist, January 14, 2015, 01:32:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

moonist

Pozdrav drugari

Zeleo bih da kupim dvogled Oberwerk (ili Garrett ?) 20x110. Da li postoji mogucnost kupiti ga bilo gde u Srbiji, ako ne, na koji nacin najbolje izvesti kupovinu? Porudzbina preko neta iz inostranstva ili putovanje u neku susednu zemlju?

S obzirom na tezinu paketa shipping cost bi bio poprilican... ili bar ja tako mislim, nisam narucivao nista vece pa nisam siguran.

Hvala pozdrav i vedro nebo :)

moonist

I dalje sam zainteresovan za ovaj dvogled... Ako neko ima update neka javi...

Poz...

Ralemasinac

Pozdrav monist... Da  odgovorm na pitanje, malo je teže... Čini mi se da samo par stvari ne gube mnogo na vrednosti sa vremenom, a to su zlato/nakit,nekretnine ali i optika. Najbolje da ti neko kupi i donese iz inostranstva. Imao sam priliku da skinem mere "staklića" sa Helios Apollo 20x110... On je težak preko 7kg, poštarina za tu masu je baš "astronomska". Ali ja spadam u klasu siromašnih pa za mene i hrana postaje skupa... Dakle, znam samo da ti je izbor dobar i da ih ima jako malo na tržištima zbog cene koje drže "vekovima" ali su i slične, valjda monopol ili karteli... :)

sale11472

February 01, 2015, 08:38:30 pm #3 Last Edit: February 01, 2015, 08:47:18 pm by sale11472
Quote from: moonist on January 14, 2015, 01:32:26 pm

Zeleo bih da kupim dvogled Oberwerk (ili Garrett ?) 20x110. Da li postoji mogucnost kupiti ga bilo gde u Srbiji, ako ne, na koji nacin najbolje izvesti kupovinu? Porudzbina preko neta iz inostranstva ili putovanje u neku susednu zemlju?

U Srbiji teško da ćeš ga naći a nisam baš siguran ni da bi ti to pošlo za rukom sa ove strane "bare", naime to je marka (Oberwerk je 2013 kupio Garrett) pod kojom se prodaju "Yunnan Optoelectronics" proizvodi u Americi. U Evropi ih imaš pod raznim markama npr BTC koji možeš da nabaviš u Subotici u Teleskop Centru, ili još bolje ako ti je Nemačka dostupna Telescope Service (ili kraće TS). Sve je to isti proizvod samo sa drugom oznakom.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

moonist

Za taj proizvod proizvod najmanja postarina do Srbije je 15,04 EUR?!? To mi nesto malo... jel to po kilogramu? :)

Znam da je to najsporija opcija i da za ove ostale treba dodati jos 50-ak eura za troskove carinjenja jer, jelte, i spediteri trebaju od necega da zive  :)
Inace, nisam znao da ih ima pod raznim imenima...

Hvala Sale i Rale!

Ralemasinac

Može biti da je to minimalna cena poštarine koju možeš da očekuješ za taj proizvod. Ne po jedinici mase, već za celu njegovu masu. Podsetio sam se slučaja kad sam kupovao alat za eksc.presu iz češke... Firma je davala BESPLATNU poštarinu za sve kupljeno u vrednosti preko 2500KČs (oko 100€) Da ne dužim, to mi moji slovaci konvertuju 5200 č.koruna u evre po kursu koji je njima "zgodan"pa mi naplate carinu. Pretplatio sam ga baš... Ali znam da postoje i oni koji stalno trguju na taj način, ali uspešno. To je ipak mač sa dve oštrice. Neke situacije i ljudi ti otvore vidike a neki oči... ;)

moonist

Koji je po vama bolji, 20 ili 28x110 i zasto?

Da li je to povecanje dosta uocljivo kada se posmatraju DSO?

Video sam negde na netu sliku gde se uporedjuje fov raznih dvogleda.
Slika Andromeda galaksije i preko nje krugovi koji predstavljaju fov za npr 10x50, 20x100...
i tu se vidi sta sve moze da stane u vidno polje instrumenta. u 20x staje skoro cela...

Sada to ne mogu da nadjem... Gde bih mogao da uporedim fov za 20 i 28x110?

Na forumima su misljenja podeljena ali kao da je malo vise favorizovan 20x, kao bolja optika...

Cisto me zanima misljenje oko izbora...

Hvala!

mravic

Hm, moje mišljenje, tj. ja bih uzeo taj od 20x povećanje baš zbog većeg vidnog polja jer to je relativno mala razlika u povećanju da bi bila neka velika uočljiva razlika. Čak sam u jednom momentu naručio iz TS-a TS 20x110 ali ga tada nisu imali a posle 6 meseci kad su ga dobili sam pare potrošio.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk