• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Orion Dobson N 203/1200 XT8

Started by juhuhihi, March 11, 2015, 09:13:21 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

juhuhihi

Kakva iskustva imate sa ovim Orionom i da li da ga pazarim ili da se opredelim za neki SkyWatcher?http://www.astroshop.eu/orion-n-203-1200-skyquest-xt8-classic-dobsonian-set/p,23800 :)

Lp.

Yagodinac

Ma to su OK teleskopi, nisu nikakva greška. Fora je u tome da je sve to veoma slično i ne bih se začudio da ista kineska firma pravi optiku za oba ova teleskopa. Koliko vidim na tom sajtu razlika između Oriona i Skywatcher-a je 4e...  ;D
Pritom uz SW dobijaš dva okulara (10 i 25mm) koji jesu smešni za ozbiljan rad ali uz Orion se dobija jedan takav 25mm i plus Orion nema normalan tražilac nego red-dot. SW ima 9x50 koji je, recimo, bolji u klasi. Znači meni je pobednik jasan da ja treba da kupujem. Plus SW je beo pa je to plus danju ako posmatraš Sunce jer ima nešto manje grejanje i termičku degradaciju slike zbog turbulencije.

Što se tiče direktnih iskustava sa Orionom, slabo šta od tog proizvođača ima kod nas. To je firma povezana sa Synthom isto kao i SW (imaju udela u vlasništvu), s tim da je Orion malo više zastupljen u Americi a SW u Evropi i ostatku sveta. Npr imaju mnoge praktično iste modele pod dva imena.

Danijel

Ja bih samo rekao da se meni više sviža red dot nego klasični tražioc jer on pokazuje ono što vidiš očima i ne izokreće sliku pa se lakše orijentirati. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

marko

Ja ne lajkam red dot jer jeftini potamne sliku i onda ne vidiš sitnije zvijezde, a iz grada ni veće...
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)