• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

molim vase mismisljenje

Started by dexxx72, August 04, 2015, 01:16:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dexxx72

kupio sam teleskop marke vixen model n polaris-80m d=80,fe900 pa me interesuje vase misljenje o njemu,to jest kakav je teleskop u pitanju i sta mogu ocekivati od njega,mislim da je star jedno 10 godina jer sam ga kupio od starije gospodje ciji se muz bavio astronomijom i umro pre sedam godina,od tada nije koriscen stajao u sanduku zajedno sa opremom,molio bih sto veci broj misljenja posto sam vec postavljao ovo kao temu ali dobio misljenje samo jednog clana kome ovaj put zahvaljujem ali posto sam nov u ovome znacilo bi mi jos misljenja,unapred hvala

Darchy

Vixen New Polaris M... nećeš mi verovati, ali još uvek imam katalog. Taj teleskop je star 25 godina i tada je koštao 1390 maraka!
To bi trebalo da je skroz pristojan ahromat... nije Hubble, ali je odličan "first scope" i trebalo bi da nije kinez! Nego imaš li ti sve delove za njega? Ne vidim kliznu šipku i tegove?
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

dexxx72

imam sipku i teg jedan veliki ali ih nisam montirao jer mi smeta u sobi,neznam bas nista o ovom modelu a i na netu nisam nasao nista o njemu

Darchy

Istina, nikada nisam video taj teleskop uživo. Morao bih da ga testiram pa da ti kažem šta si dobio. Treba da proveriš hromatsku aberaciju optike i preciznost praćenja same montaže.
Ae pošalji mi mail adresu u PM da ti pošaljem skenove kataloga.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

dexxx72

ja sam pokusao da o ovoj montazi nadjem nesto na netu cak ni to nisam uspeo,deluje mi da je kao eq3 montaza,dosta je masivna i teska,od eq2 mislim da je veca koliko sam po slikama mogao da vidim,sto se optike tice imam 5 okulara,uglavnom koliko sam cuo nisu nesto posebno,najverovatnije pocetnicki,teleskop sam probao na mesecu i mislim da je dobar,montazu takodje nisam znao kako da useverim pa nisam mogao da probam pracenje,ima i motor ali cu prvo probati da naucim da rucno trazim objekte,imam i severni trazioc na mehanici

Danijel

Ovo je ista tema, nema potrebe da svako malo otvaraš novu raspravu o istoj postojećoj temi jer nastaje konfuzija, samo nastavi pisati dalje u prvoj temi.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

dexxx72

pisao sam na ovu temu ali nisam dobio misljenje koje sam trazio,javio se samo jedan clan koji mi je ukratko objasnio neke stvari ali nedovoljno,mozete obrisati prvi post jer ja neznam kako da ga brisem,ovaj bih zadrzao

marino

Mislim da si dobio komad stakla i zeljeza za koje ces tek.s.vremenom skontat koliko si odlicno prosao!
Vidulini Observatory

dexxx72

za 100e mislim da sam dobro prosao ali me ipak zanima sto vise misljenja u vezi teleskopa da bih shvatio sta imam,pocetnik sam u ovome i znaci mi svako misljenje

Danijel

Naše mišljenje je potpuno nevažno, uzmi teleskop, idi s njime pod zvjezdano nebo, okreni ga gore i uživaj. To je jedino važno. Nađi si društvo, po mogućnosti nekoga tko zna raditi s teleskopima da ti pomogne složiti ga i pokazati par sitnica. Ako ga misliš koristiti. Ako ga misliš prodati, stavi ga u oglasnik, traži 150€ i zaradio si.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

dexxx72

necu ga prodati sigurno,znam da vredi vise od tih 150e ali mi vrednost nije bitna,mene zanima misljenje drugih o samom instrumentu,kvalitet,mogucnosti,mehanika itd....

vlaiv

Ja sam malo bacio pogled na netu i za taj teleskop kazu da je optika sasvim dobra obzirom na klasu teleskopa (mali ahromatski refraktor).

Za te novce si dobro prosao to svakako mislim.

Ono sto ce biti presudni faktor za to da budes zadovoljan tim teleskopom je sto vise vremena pod sto tamnijim nebom (sem za planete, tu nije
tamno nebo od presudnog znacaja, al vreme provedeno svakako jeste, kao i to da osposobis motor za pracenje)

Sam mount cini mi se da je Vixen Polaris.

Imas neku vrstu review-a na sledecem linku (ako znas engleski): http://www.astromart.com/reviews/article.asp?article_id=465
Ako sam u pravu, onda znaci da taj mount radi kao EQ mount ali i kao ALT-AZ (ima 2 moda).

Sve u svemu jedini "sputavajuci" faktor je 80mm precnik objektiva. Sputavajuci je pod navodnicima zato sto to jako zavisi od toga koje mete gledas
i koliko je svetlosno zagadjenje na lokaciji sa koje posmatras, kao i koliko posmatrackog iskustva imas ...
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

dexxx72

mehanika je slicna ovoj sa linka koji si mi dao ali nije ista,ima malo razlike ali ipak lici na nju,nije az vec ekvatorijalna koliko sam mogao da vidim

Darchy

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

dexxx72

hvala na linkovima,nasao sam i ja danas neke od njih,pokusacu jos da proguglam da vidim jos neke stvari koje me interesuju,smatram da sam za ove pare prosao prilicno dobro s obzirom da imam dosta dodatne opreme kao i prizmu koja okrece sliku na normalno gledanje i jos neke sitnice