• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Novi teleskop = opet

Started by Mika, December 20, 2015, 09:49:53 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mika

Salete me interesovanje opet a i ispunjavam jos neke uslove .
  Misljenje ?

:http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-n-150-1200-messier-exos-2-goto/p,14212
http://www.astroshop.eu/bresser-telescope-n-150-750-messier-exos-2-goto/p,20905

Za deep sky  i eventualno pocetnicki astrophoto  posto mi klima ovde ne dozvoljava previse osmatranja.

Ili imate neke druge predloge.. ne bih nista glomazno dob i slicno, ...
Interesuje me takodje  eventualno povezivanje na comp kameru i osmatranje na monitoru zbog radi zimeeee.

Yagodinac

Iskreno, ne znam puno o kvalitetu Bresser teleskopa (a da su kvalitetni verovatno bih znao  :D ), svakako ne spadaju u premijum brend. A tek o montaži pojma nemam, deluje povoljno i piše da je nosivost 13kg što je dobro. Takođe ima i Goto.

Ovo bi mogla da bude dobra kupovina, ali isto tako i loša. Umesto tog Bressera razmisli o Skywatcheru 150/750 i (H)EQ5 što je 100x provereno u praksi, a za malo veći novac:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3939_Skywatcher-Explorer-150PDS-on-EQ5-Synscan-GoTo---Telescope.html

A imaš i EQ3 synscan verziju, ali je nosivost te montaže sa DSLR-om već prilično problematična, naročito ako duva vetar recimo.

vlaiv

Ono sto sam ja uspeo da skontam je sledece:

Pre bi ti pasovala verzija F5 (150/750) nego F8 (150/1200), bar sto se tice fotografije. Sto se tice vizuelnog
mozda je bolja druga verzija (isti precnik, istu kolicinu svetlosti ces moci da uhvatis, ali ces mozda imati bolju sliku u F8 - okulari uglavnom
bolje saradjuju sa vecim fokalnim duzinama, losa kolimacija manje utice na kvalitet slike, bolji ce biti za planetarna osmatranja - ako budes zainteresovan i za to)

Yagodinac je vec pomenuo alternativu, ja bih dodao par stvari vezano za alternativu i zasto je skuplja (bar koliko sam skontao).

- Bresser koliko sam procitao isto nabavlja optiku na istoku, tako da mislim da nece biti prevelike razlike (ili synta ili gso ogledalo verovatno), sto se tice mehanike,
citao sam da je bresser ok mehanicki (Bar kod malo skupljih modela).

- Ovaj EXOS2 mount mi deluje da je isti kao i (N)EQ5 (ne i HEQ5), u istom je cenovnom rangu (kad se zasebno kupuje) i negde u specifikacijama sam nasao da je 144:1
odnos na worm-u (isto kao i EQ4/5 i Vixen GPDX) znaci manje vise isti mehanizam, ista nosivost. Ono sto ne znam da li ce da radi, a moze ti biti korisno u astrofotografiji
jeste da li ce raditi sa EQMod-om, odnosno da li ces moci da ga povezes sa kompjuterom.

- Sam ota je u rangu standardnog skywatcher 150/750P i GSO newton-a 150mm F5 (cca 250-270e) i ima 2" rack & pinion fokuser bez mikrofokusera. Ovaj drugi skywatcher sto je Yagodinac pomenuo (a i ja sam razmisljao da ga spomenem) 150PDS ima 10:1 mikrofokuser koji je bolji.

Razlika u novcu izmedju ove skywatcher i bresser ponude se izgleda svodi na sledece:
- PDS verzija je skuplja zbog mikrofokusera (+ 50e do 60e)
- Bresser daje popust na OTA+mount kada se kupuje u kombinaciji za razliku od skywatcher-a (Bresser OTA: ~240e, EXOS2 mount: ~715e zajedno daje: ~950e dok je ova ponuda 890e, kod
skywatcher-a bi bilo 150PDS OTA: ~320e, EQ5 goto verzija: ~780e to zajedno daje: ~1100e dok je bundle verzija: ~1130e - znaci okulari i sitnice dodju ~30e i nema popusta :D )

Znaci ako je izmedju ostalog zbog radi zime bitan kompjuter, ja bi ti preporucio ondak ovu drugu varijantu, doduse tu za skroz funkcionalan sistem "gledam iz sobe" moras da uracunas
i par dodatnih sitnica poput:

- Kamera
- Motorizovani fokuser koji moze na usb (moze obican motorizovani pa da ga modujes za usb, ima na netu)
- USB hub (do jedno 10m udaljenosti od sobe, ili pak mali racunar + ethernet veza za vece udaljenosti)
- Mozda cak i guiding sistem (guider kamera nakacena na trazilac)
- grejac sekundara ako pocne da magli? :D

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

marko

Ako se radi o istom primarnom zrcalu kao i kod SW 150/750 te TS150/750 onda je optički vjerovatno dobar. Bitno je da je zrcalo parabolično, što vjerovatno jest. Skoro sva se zrcala danas proizvode kod istog Kineza, samo su drugačije naljepnice "proizvođača". ;)

Ima 2" fokuser što je također dobro, no koristi sistem zupčaste letve što baš i nije dobro (kod fokusiranja pri astrofotografiji). Tu je jedina vidljiva prednost SW, jer on ima 1:10 mikrofokuser s kojim se može savršeno fokusirati.

Montaža mi na prvu izgleda kao neki EQ5 klon (a i EQ5 je Vixen klon), ima čelične nogare-opet dobro.

Sve u svemu, ovako na prvu djeluje OK. Kakav je u stvari-ono što se sa slike ne vidi, to nitko ne može znati. Potraži internet, možda je netko imao već iskustva s takvim teleskopom. 

Jedina vidljiva mana bi bio već spomenuti fokuser, a da ga ideš mijenjati s ovim kao što je na SW, došlo bi te cca. 150€.

A za premijum brend, iskreno govoreći meni ni SW, ni Celestron, ni TS, ni GSO nisu premium brendovi. Nisu savršeni, ali isprobani jesu i dosta ih ljudi koristi, pa im to povjerenje kupaca na neki način "daje za pravo" da iz godine u godinu dižu cijene astro opreme bez realne potrebe.
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Mika

Iskreno Hvala na ovako isrcpnim odgovorima, verovatno pazarim SW 150 kao sto ste se i slozili , znam da je potrebno jos opreme za bih moglo iz sobe, ali da ostavim to za prolece.
I da svidja mi se ovaj 10:1 microfokuser kao opcija. Kako generalno izgledaju SW mislim izrada posto ove Bressere hvale pored da su fino odradjeni (bar neki= ako izuzmemo kvalitet
samog osmatranja posto su malo zastupljeni u Srbiji ili na Balkanu....
Cisto da pitam,
u cemu je razlika EQ5 i NEQ 5?

marko

Uspoređivati EQ5 (koja se pod tim imenom više ne proizvodi) i NEQ5 je kao da ideš uspoređivati Juga 55 iz 1983. i Yuga Koral 55 iz 1990. Različita imena za istu montažu. Razlike su jedino u boji (NEQ ima karakterističnu SW bijelu boju :D), siguran sam 99% da su mehanički potpuno iste, osim što današnji NEQ5 ima vjerovatno bolju završnu obradu i kontrolu kvalitete.

HEQ5 je sasvim drugi par rukava.
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Luger

Jesu iste montaze, s tim sto EQ5 nema motere, dok NEQ5 dolazi sa ugradjenim motorima, polarnim traziocem i sistemom za pracenje. Postoji i NEQ5 sa GoTo funkcijom.

www.teleskop.rs/teleskop-katalog/oprema-za-teleskope/mehanika

Yagodinac

Quote from: marko on December 20, 2015, 11:49:31 pm

A za premijum brend, iskreno govoreći meni ni SW, ni Celestron, ni TS, ni GSO nisu premium brendovi. Nisu savršeni, ali isprobani jesu i dosta ih ljudi koristi, pa im to povjerenje kupaca na neki način "daje za pravo" da iz godine u godinu dižu cijene astro opreme bez realne potrebe.

Apsolutno se slažem. Činjenica da gomila astrofotografa u svetu zadnju deceniju koristi EQ6 bez nekih realnih problema - to je činjenica koja iz godine u godinu toj montaži dodaje po koju stotinicu na cenu. A u suštini to je isti proizvod, nego se proizvođač setio kako da bolje da zaradi, kad se montaže već dobro prodaju.

vlaiv

Mislim da je porast cena u poslednje dve godine pre zbog odnosa euro-dolar, kinezi trguju u dolarima ...
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC