• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASIAIR Racunar

Started by Pirocanac, October 08, 2024, 02:22:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pirocanac

October 08, 2024, 02:22:49 pm Last Edit: October 08, 2024, 02:27:58 pm by Pirocanac
Pozdrav, stigao ASIAIR i mogu reci da je veoma zanimljiv uredjaj i olaksava dosta rad. Postavis setup, udjes u sobu, izvalis se i cackas na mobu ili tabletu.

Koristim ga sa DSLR i Star Adventurer 2i Pro. Cisto da se pohvalim, uspeo sam da izguram 5minuta sa mojim teleskopom na ovom build-u za razliku od dosadasnjih 45sec pre star trails-a. Ali, slikacu sa manje vremena za svaki slucaj.

Imam pitanje za korisnike ASIAIR-a, Zašto mi slike ispadnu zelenkaste? Rezultat je sa white balance on, kad ga iskljucim, slika bude tamno zelena, tj. još više tamnija i zelenija.

SkyWatcher 72ED + 0.85 field flattener, Svbony SV165
Canon EOS 2000D stock, ZWO ASI 120mm mono
ASIAIR Plus, HEQ5 Pro, Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2
https://www.flickr.com/photos/200217982@N04/

Ljubo

Čestitke na novom ASIAir-u! Da te dugo i dobro služi - da zaista dosta olakšava posao, pogotovu kada su kolor kamere u pitanju. Ima on i dosta mana, ali glavna prednost mu je što većinu glavnih operacija u astro snimanju može da odradi jednostavno i bez nekog značajnog osvrtanja na kompjuterske anomalije (ako izuzmeo generalno slab Wi-Fi signal koji daje uređaj).

Sve OSC kamere daju zelenkastu notu na astro snimcima. Ovo je posebno slučaj sa nemodifikovanim DSLR-om, jer se u foto industriji WB podešava prema zelenoj boji... Ne treba smetnuti sa uma da su upravo svaka dva od 4 piksela po Bayeru osjetljivi samo na zelenu boju.

Najviše što možeš da učiniš za astrofoto je, dakle, da odradiš astromodifikaciju.

Pirocanac

Quote from: Ljubo on October 08, 2024, 05:14:59 pmNajviše što možeš da učiniš za astrofoto je, dakle, da odradiš astromodifikaciju.

Hvala.

Kad to spomenu, gde mogu to uraditi kod nas, znate li nekoga i koliko to zadovoljstvo kosta?
Sky Watcher 130/900 EQ2

kruska

Imas HLVG plugin za zelenu boju  u photoshopu i mislim da je free, pa ako su ostale boje u histogramu ne treba trositi vreme

Cestitke na Asiair korisna je to stvarcica i realno je treba imati da ne unistavas laptop kad je nocu vlazno

Pirocanac

October 11, 2024, 12:05:08 am #4 Last Edit: October 11, 2024, 12:45:49 am by Pirocanac
ASIAIR Plus 256gb

Mene je ova svar odusevila, cak sam se i snasao relativno lako sa mnogim podesavanjima, doduse ima jos ponesta sta mi nije jasno ali polako, naucice se. Ozbiljno mi je olaksao rad, framing i slikanje generalno, i spasava ledja u mnogome. Ujedno, dodao sam i guiding scope i kameru, tako da sam malo uradio upgrade (da se pohvalim).

Posto koristim samo Star Tracker (za sada ?!?), bez GoTo, podigao sam vreme slikanja sa dosadasnjih 40-50 sekundi na 2 minuta, mozda bih mogao i vise ali kao i obicno kada kupite novu opremu, vreme vam jednostavno ne da je testirate odmah :)

Jos uvek ucim da ga koristim ali je veoma lako, evo malo primera kako je meni pomogao ovaj uredjaj:

• Polar align
    Pre upotrebe ASIAIR-a: postavljanje celog sistema u pravcu Polarisa, zatim klecanje na zemlji (spustio sam uredjaj maksimalno nisko koliko mi je tripod dozvolio, radi bolje stabilnosti) kako bih u "home" poziciji podesio Polaris u mom traziocu koji je, by the way odlican, ali ono svetlo koje se dobija uz Star Adventurer je uzas, slabo svetli i spada redovno, tako da sam koristio drugi vid osvetljenja kako bih odradio useveravanje. Naravno, sve to sam opet radio i pre nego sto bih poceo sa slikanjem samo uz pomoc aplikacije koja izracunava gde treba biti Polaris kada ste okrenuli teleskop...
    Sa ASIAIR-om: Postavim sistem relativno u pravcu Polarisa, upalim app i odradim polar align prateci uputsvo sa ekrana telefona. Naime, Prvo u home pozici odradi jedno slikanje, zatim mi kaze da okrenem uredjaj za 60 stepeni, odradi jos jedno slikanje i pokaze mi strelice i brojke za koliko moram i u kom pravcu da pomeram uredjaj levo-desno, gore-dole. Vrlo lako i brzo useveravanje bez klecanja.
  • Fokusiranje
    Pre upotrebe ASIAIR-a: U koliko mi je vidljiva neka jarka zvezda nize prema horizontu, podesavanje bude relativno lako ali u koliko moram okrenuti teleskop u horizontali, onda sam nadrljao, nekada cak i lezao na zemlji kako bih video ekran aparata. Naravno koristi se Bathinov maska. Maksimalno dozvoljeno zumiranje na aparatu pa podesavanje spajkova. E ovde mogu pogresiti u koliko sam u nezgodnom polozaju postavio teleskop i kameru jer gledam iz ugla i cini mi se da sam podesio kako treba a vise puta sam pogresno fokusirao.
    Sa ASIAIR-om: Okrenem u pravcu zvezde,i ne moram kadrirati veliku zvezdu, cak sam primetio da fokusiranje odradim bolje na slabijim i manjim zvezdama. Udjem u opciju za fokusiranje, u koliko je neka veca zvezda u kadru, prvo fokusiram na nju, zatim pronadjem na ekranu neku manju zvezdu, postoji opcija da se zumira deo slike koji vi izaberete, u ovom slucaju odaberem manju zvezdu i dodatno podesim fokuser. Tako znam da sam 100% fokusirao dobro. Inace, fokusiranje u aplikaciji radi tako sto konstanto slika po nekoliko sekundi i izbacuje live kadar na vasem ekranu dok vi fokusirate teleskop. Milina.
  • Kadriranje
    Pre upotrebe ASIAIR-a: Sa Orion nebulom je lako, sa ostalim DSO igra macke i misa. Podesim najveci ISO, Upalim Stellarium (Pro verziju koristim, odlicna aplikacija), lociram objekat telefonom, pa onda krene muka, "skakanje" sa zvezde na zvezdu, gore-dole, posto koristim teleskop slika bude zumirana i greska u kadriranju moze biti velika. Kao sto znamo svi, vecina DSO su jedva vidljiva, neki cak nikako (mislim na tebe "Which head nebula"), tako da kadriranje, barem meni, moze potrajati nekada pola sata i vise. Da ne pricam koliko pate noge i kicma pri konstantnom klecanju i gledanju u ekran aparata.
    Sa ASIAIR-om: Upalim opciju za pretrazivanje neba, tu imam opciju za framing, gde mogu videti tacne dimenzije kadra i gde je trenutno uperen teleskop. Posto nemam GoTo, pomeram rucno gore-dole, levo-desno teleskop i povremeno proverim aplikaciju, gde mogu videti koliko sam blizu zeljenog objekta. Na ovaj nacin u milimetar podesim kadar za slikanje, sto nisam nikako mogao pre toga.
  • Guiding (vodjenje teleskopa)
    Veoma prosto funkcionise, otvorite opciju za guiding, podesite kameru (u mom slucaju ZWO 120mm mono) da slika odredjeni br. sekundi, ja sam trenutno postavio 3 sekunde. Bitna stvar je da u koliko koristite star tracker kao ja, morate da podesite vodjenje samo po RA osi, "Dec Mode" podesiti na OFF. Ako vam je kamera fokusirana u guide scope, izabrace od jedne pa do nekoliko zvezda, vase je da pritisnete dugme i posle 1-2minuta ce poceti da "vodi" sistem. Koliko sam istrazio, potrebno je pustiti ga malo da odradi , recimo neki minut da se "smiri" i mozete poceti sa slikanjem.
  • Slikanje
    Pre upotrebe ASIAIR-a: Za svetle slike, koristio sam onaj rucni kontroler (intervalometer) na kome mogu podesiti vreme slikanja, intervale izmedju slikanja kao i broj slika. Veoma lepo radi, korisna svarcica u koliko nemate takve opcije na svom aparatu (nisam siguran ni da li ih bilo koji DSLR ima?!). Pre godinu dana stavio baterije u njemu , evo i dan danas radi bez ikakvih problema. Za dark, bias i flats, morao sam da pridjem teleskopu i podesavam sam DSLR pre bilo kakvih kalibracionih slikanja. I to sam uglavnom slikao rucno flats i bias kadrove.
    Sa ASIAIR-om: Podesite sesiju u aplikaciji, slicno kao i sa intevalometrom, znaci broj slika, vreme i intervale (tu ce vam izracunati automatski i pokazati odprilike koliko ce trajati snimanje sto moze biti veoma korisno za planiranje sesije) i pritisnete play, svaka sledeca slika vam se automatski pojavi na ekranu i mozete je gledati i proveravati do mile volje dok se slika naredna. Za kalibracione slike, samo udjete u sesiju , obrisete trenutnu, podesite sledecu da je recimo dark i pritisnete play, naravno postavljanje poklopca ne moze niko automatizovati, mora malo i da se protegnu noge. Ono sto me odusevilo je da mogu podesiti bias i flats direktno iz aplikacije, bez potrebe da podesavam rucno DSLR, samo izaberete recimo bias ili flats i automatcki palikacija uradi za vas podesavanje aparata.

Takodje, sam uredjaj moze da stakuje uzivo slike u koliko pak zelite i takav vid slikanja i mozete pratiti live na vasem ekranu kako slika postaje sve bolja.
Sto se tice slika i transfera istih na racunar, postoje vise opcija. U koliko imate slobodan flash drive i slobodan usb slot na ASIAIR-u, mozete ga iskoristiti da direktno slika na njemu. U koliko pak slikate direktno u ASIAR-u, slike mozete prebaciti naknadno na Flash drive pa na racunar. Ili pak, mozete , u koliko imate lap-top ili racunar sa wifi, da se povezete na ASAIR mrezu samog uredjaja i prebacite slike preko WIFI.

Aplikaciju mozete koristiti kako na telefonu, tako i na tabletu. Koliko sam istrazio, nisam probao, mozete instalirati i aplikaciju "BlueStacks" na vasem racunaru i tu instalirati ASIAIR palikaciju i povezati se preko kompjutera sto je WOW!

Negativna strana ovog uredjaja je da "trenutno" mogu da se koriste samo ZWO kamere, fokuseri i ZWO oprema sa ovim kompjuterom ili podrzani DSLR aparati a spisak mozete proveriti na zvanicnom sajtu. Sto se tice dometa, ja imam srece da mi je kuca kao i soba, relativno blizu uredjaja , mozda desetak metara i nemam problema sa povezivanjem, mreza bude slabija ali funkcionise. Sto vise pregradnih zidova i veca razdaljina od samog uredjaja, jacina signala opada, tako da to morate imati u vidu.

Sve u svemu, moja iskrena poreporuka za ovaj uredjaj svakome ko moze da ga priusti naravno i u koliko imate kompatibilnu opremu za rad sa njim.

Citamo se.
Sky Watcher 130/900 EQ2

Pirocanac

Sto se tice povezivanja, mozete se povezati putem ASIAIR mreze, tako sto cete se povezati na mrezu uredjaja ali na taj nacin gubite internet na vasem telefonu/tabletu i domet moze da varira i nije veliki. Drugi nacin je takozvani "Station mode", gde povezete vas ASIAIR Plus na kucnu mrezu a zatim kroz vas wifi povezete uredjaj sa telefonom sto bi trebalo da znaci mnogo bolji signal i kvalitetnji rad. E sad, ovo jos uvek nisam testirao tako da ne znam kako radi, zvuci veoma zanimljivo, kad budem probao javicu utiske. Treci nacin povezivanja je preko LAN kabla tako sto povezete ASIAIR Plus sa wifi ruterom sto bi trebalo da je i najstabilnije povezivanje sa konstantnom brzinom protoka podataka ali koliko je prakticno razvlacenje kabla do sobe ili rutera ne znam... Sa LAN kablom se takodje mogu prebacivati i slike.  Postoji i opcija postavljanja prenosivog wi-fi rutera direktno pored ili na teleskopu pa da sa njim pojacate signal ali to je po meni samo dodatni trosak. Naj bitnije je da imate pregrst opcija za povezivanje, pa kome sta pase .
Sky Watcher 130/900 EQ2

Yagodinac

E ovo mi je trebalo, rewiev na našem jeziku sa svim pratećim detaljima; na engleskom nađem gomilu toga ali ne ovako konkretno i na jednom mestu.
Thnx i čestitke. Očekujemo dalja iskustva.

Ljubo

October 11, 2024, 09:09:05 am #7 Last Edit: October 11, 2024, 09:20:09 am by Ljubo
Quote from: undefined...naravno postavljanje poklopca ne moze niko automatizovati, mora malo i da se protegnu noge.

Aaa, ne bih baš rekao... Mislili su braća slovenci i na nas crnogorce: https://shop.deepskydad.com/product/asiair-cable-for-deep-sky-dad-fp1/

Podesiš slajder za napon u ASIAir app-u na nula volti i pucaš darkove. Ako hoćeš fletove, malko pomjeriš slajder udesno koliko ti treba :)

kruska

Znaci ako nista, ASIAIR preporucujes bar za polar alignment.😅🤣

Astro_fun_times

Quote from: Pirocanac on October 08, 2024, 02:22:49 pmPozdrav, stigao ASIAIR i mogu reci da je veoma zanimljiv uredjaj i olaksava dosta rad. Postavis setup, udjes u sobu, izvalis se i cackas na mobu ili tabletu.

Koristim ga sa DSLR i Star Adventurer 2i Pro. Cisto da se pohvalim, uspeo sam da izguram 5minuta sa mojim teleskopom na ovom build-u za razliku od dosadasnjih 45sec pre star trails-a. Ali, slikacu sa manje vremena za svaki slucaj.

Imam pitanje za korisnike ASIAIR-a, Zašto mi slike ispadnu zelenkaste? Rezultat je sa white balance on, kad ga iskljucim, slika bude tamno zelena, tj. još više tamnija i zelenija.

Cestitam na novoj opremi.
Vec su ti kolege odgovorile ali da i ja kazem nesto.
Razlog za zelenkastu sliku je RGGB bayer pattern tj filter ispred senzora. Svaki pixel ima taj filter ispred sebe i onda se na osnovu signala odredi koja je boja. Zbog 2 green a po jednog red i blue filtera ocigledno je zasto je slika zelenkasta. DSLR kamere su namenjene za dnevnu fotografiju. Ljudsko oko je osetljivije na zelenu boju a i u prirodi ima puno vise zelene boje.

Kada se odradi astromodifikovanje kamere gde se radi ili kompletno vadjenje LPF2 filtera koji se menja sa providnim staklom, koji se nalazi ispred senzora (ne vezano za RGGB bayer pattern) kamera postaje full spectrum i postaje osetljiva na ceo spektar, logicno, ili...

Ili se opet vadi taj LPF2 filter (koji ogranicava tj odseca deo crvenog spektra u kome se nalazi Ha signal koji mi bas i zelimo da uslikamo i koga za razliku od zelene boje ima puno vise na nebu) i umesto tog filtera se ubacuje zamenski UV/IR cut filter koji propusta spektar od 400-700nm.

Kada se to odradi, white balance se poremeti i slika onda vise nece biti zelenkasta vec crvenkasta.

Ja sam sam radio astromodifilaciju moje Canon 600D kamere. Nije strasno a ni tesko.
Samo sto sam ja napravio peh neki totalno bezpotrebno 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Pirocanac

Auuu ja verujem da mogu odraditi modifikaciju sam uz neki video, takodje sam 100% siguran i da ću napraviti neku pakost . Zato ne pipam :)
Sky Watcher 130/900 EQ2

Astro_fun_times

Ja sam nasao youtube snimak astromodifikovanja bas moje kamere i bio je neki step by step sajt pa sam pratio to. Nakon toga sam je rastavljao jos nekih 8 puta (jer nije neki od kablova bio dobro uštekan pa nije htela da se upali ili nije hteo da prepozna SD karticu ili nisu radili dugmici, sve posledica toga da neki od brojnih flat kablova nije bio utaknut kako treba).
Mogu reci da to sve prvi put kada se radi deluje kao strasan bauk i nije svejedno ali iskreno, rastavljao sma je dosta i sad je to rutinski, lako ide i nikakav problem.
Naravno, ako nisi spreman sam da to odradis, plati nekome da ti to odradi.
E sad, ako je modujes, kao sto rekoh, slike ce imati crvenkastu notu.
U tom slucaju, moras da odradis "custom white balance" da bi koliko toliko mogao da koristis kameru za dnevnu fotografiju.
Ako ti je taj DSLR samo za astro slikanje, onda je modovanje "a must".
Ako je koristis za svakodnevno slikanje, nije najpametnije.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Pirocanac

October 15, 2024, 03:57:16 pm #12 Last Edit: October 15, 2024, 04:03:37 pm by Pirocanac
Pozdrav,

Imam ovakva dva grejaca, jedan za teleskop drugi za guide. Oba su na usb i  napajaju se preko power banka ali mi se ne svidja em mnogo jedu bateriju em imam visak kablova na sve strane.
Pitanje je sledece, da li mogu napraviti  neki kabl da sa jedne strane bude zenski usb a na drugoj strani onaj konektor 5,5x2.1mm i da to spojim preko ASIAIR-a?

Mene buni to sto je usb na 5V, dok je izlaz na ASI-ju 12V...

https://www.aliexpress.com/item/1005005620375334.html?srcSns=com.microsoft.emmx&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60822606591&aff_fcid=215bfc8d09404d31bbd3820c5afabd1e-1729000172932-05686-_Ew5Eow1&tt=MG&aff_fsk=_Ew5Eow1&aff_platform=default&sk=_Ew5Eow1&aff_trace_key=215bfc8d09404d31bbd3820c5afabd1e-1729000172932-05686-_Ew5Eow1&shareId=60822606591&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=a67db8162cde4055bf85b6c58b6e4997&afSmartRedirect=y

Edit: ja mogu da porucim da mi naprave takav kablic, ali je pitanje da li moze to da radi tako...
Sky Watcher 130/900 EQ2

Ljubo

A zašto bi išta pravio kad na ASIAir-u imaš USB portove na koji možeš nakačiti ove grijače?

Ili si sve njih već iskoristio za nešta drugo?