• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pluton - Planeta Ili Ne?

Started by Sich, April 10, 2004, 08:02:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

 Jos pocetkom devedesetih pocela je rasprava o tome da li treba Plutona ostaviti medju planetama, jer se tada poceli otkrivati prvi asteroidi u Kajperovom pojasu odmah iza Neptunove orbite.

Kako je broj tih asteroida rastao, povecao se i obim rasprava. Sve do 1999. kada je IAU (International Astronomical Union) stavila tacku na rasprave i proglasila Plutona za trajnog clana planetske druzine.

Medjutim nadjeni su sve veci i veci ovjekti. Nedavno pronadjena Sedna ima oko 1500km u precniku (Pluton im precnik 2350km) i ponovo je pokrenuta siroka rasprava da li IAU treba da jos jednom razmotri svoju odluku.
Izgleda da ce Pluton i dalje da ostane deveta planeta.

A da li ce se naci jos koji objekat negove velicine i sta mislite da li ce IAU biti prinudjena nekad da Plutona spusti medju asteroide?

Ja glasam za devetu planetu. Iako je clan Kajperovog pojasa, mislim da je daleko najveci njegov clan, a pored toga jos i dvojni objekat. Do 50 astronomskih jedinica (1 aj= rastojanje Zemlja-Sunce) verovatno nema tako velikog objekta. Mislim da je jedino pitanje da li iza toga postoji toliki objekat. 
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Dule_smor

 Takodje mislim da treba da ostane planeta.A asteroidi u kajperovom pojasu mozda imaju velicinu, ali su im orbite mnogo ekcentricnije nego plutonova, razlog vise da on ostane 9 planeta...a i zbog jednog od mojih omiljenih astronoma-Klajda Tomboa:).

marino

 Tombo je 18.veljace ucino dobrim datumom,
moja kcerka tada ima rodjendan,
stoga,
ja sam ZA da Pluton ostane - planet
(bar na papiru, kada to u stvarnosti - nije!)

sori na ot,
prvi post na ovom forumu, sve najbolje i pozdrav svima

marino
Vidulini Observatory

Maxscope

 Pluton i treba da ostane deveta planeta. Cak i ako ne ispunjava uslove, Pluton ipak ne zasluzuje da izgubi status planete.
Ni Tomba to ne zasluzuje. Sta da je kojim slucajem jos uvek ziv.
Kako bi to bilo tuzno kada bi mu neko iz IAU rekao:" Gospodine Tomba, zao nam je ali Vi niste pronasli planetu..."
Tomba je ziveo 67. godina sa saznanjem da je pronasao novu planetu u Suncevom sistemu sto mu je donelo "besmrtnost", i po cemu ga ceo svet pamti.
Niko nema prava da mu to sada oduzme.    

Miranda

 Takodje sam za da Pluton ostane planeta! Jednom planeta-uvek planeta! Ako je sad skinu sa liste, za (recimo)50 godina ce da dodje neko drugi i da je opet stavi za planetu! Ili ce mozda naci jos neku....?

Sich

 Pa, ne verujem da bi ga neko ponovo stavljao na listu planeta, jer on zaista odskace po fizickim karakteristikama od ostale druzine
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Pa i treba da odskace po mom misljenju....kao sto je slucaj sa unutrasnjim i spoljnim planetama.... tako posle gasovitih recimo idu zaledjene....