• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Remont Hubblea

Started by sashastar, November 03, 2006, 12:38:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - objavila je da je promenila raniju odluku i da će ipak 2008. godine poslati ekipu astronauta da izvrši remont svemirskog teleskopa Habl (Hubble).

Naučnici kažu da bi bez popravki Habl mogao da počne da otkazuje već 2009. ili 2010. godine. Habl je lansiran 1990. i odmah je postao jedan od najvažnijih astronomskih instrumenata. Zahvaljujući njemu razrešeni su neki problemi, a otvoreni novi.

Preciznije nego ikada izračunata je takozvana Hablova konstanta, odnosno mera brzine kojom se svemir širi, a koja je u direktnoj vezi sa starošću svemira. Kada se kometa Šumejker-Livi 9 (Shoemaker-Levy 9), 1994. godine, sudarila sa Jupiterom, teleskopom Habl snimljene su do sada nevidjene fotografije takvog retkog dogadjaja.

NASA je prvobitno smatrala da bi remont Habla bio isuviše rizičan za posadu šatla, jer bi se obavljao daleko od Medjunarodne orbitalne stanice, što znači da u slučaju kvara ne bi imali mogićnost čekanja na spasilačku ekipu.

NASA sada kaže da će tokom opravke drugi šatl čekati na zemlji spreman za uzletanje. Inače, tokom remonta izmedju ostalog biće dodate dve nove kamere, zamenjeni dotrajali akumulatori i uredjaji za stabilizaciju i popravljen spektrograf.

Smatra se da će sa tim popravkama na teleskopu Habl sve funkcionisati do 2013. godine. Za one koje to zanima, NASA ima izvanredan sajt o ovom teleskopu, kao i sajt na kome možete da vidite gde se on trenutno nalazi iznad zemlje.

Sasa


charlie

Habl je jedna od retkih stvari sa kojima Amerikanci mogu da se ponose (mnogo losih stvari im zapravo krade plusice  :) ).
Nego, kada ce lansirati Habl 2 ili tako nesto? Jel' ciljaju na to? Ocito je da njegova konstrukcija dobro gura, te bi trebalo da udje u neku vrstu klasika koji bi se posle vecim delom kopirao.

charlie

Neko mi je skrenuo paznju da sam pogresila u svom stavu nazivajuci Hablom jednom od rethih Americkih postignuca, a to htela-ne htela nije tacno. Diznilend npr. Da zivim u Americi, prosto ne bih znala sta cu bez njega  :roll: .

Sasa

Citao sam da je Diznilend zaista nezaboravan za sve koji su ga posetili. Ali imaju, naravno, Amerikanci jos puno nezaboravnih stvari. Recimo Marsove rovere, je l' tako? Pa, Voyagere, pa astronautiku uopste, zatim astronomiju, pa biologiju, meidcinu, fiziku.... zapravo celu nauku na koju mogu da budu ponosni. A i u umetnosti nisu losi, naprotiv. Od 10 najboljih i najznacajnijih filmova koji su ikad snimljeni, vise od trecine, a mozda i citava polovina, snimljena je u SAD. A o sportu da i ne govorimo.

Sich

Ova odluka je propracena dosta mirno. Za razliku od bure komentara kad aje habl trebao biti penzionisan. To mozda znaci da zagovornici habla ovo smatraju nekom normalnom stvari da se njihove zelje ispunjavaju. TTreba ipoak pozdraviti ovu odluku na pravi nacin. Ziveo Habl
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

NShappy

Retko se oglašavam na forumu ali ovu vest moram propratiti sa mnogo radosti.

Konačno se neko opameti i siću para (u odnosu na ostale Američke budžetske troškove) usmeri u pametnu stvar.