• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Delta

Started by sashastar, October 26, 2006, 09:25:15 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Bespilotna letjelica 'Delta' lansirana je iz američkog centra Kejp Kanaveral na Floridi u misiju nadgledanja solarnih oluja i pravljenja trodimenzionalnih snimaka Sunca.

Specijalani aparat za posmatranje Sunca, nazvan 'Stereo', trebalo bi da napravi trodimenzionalne snimke eksplozija na Suncu, kako bi naučnici mogli da prate kretanje oluja na njegovoj površini.

Erupcije naelektrisanoh čestica na Suncu mogu da izazovu prekid rada zemaljskih komunikacionih i navigacionih satelita, da utiču na avione u blizini Zemljinih polova i izazovu prekid rada mreža za prenos električne energije.

'Sa 3D snimcima moći ćemo da utvrdimo osnovne stvari o brzini erupcija, o tome da li se dižu ili usporavaju', izjavio je Teri Kucera, zamenik glavnog naučnika ovog projekta. Kucera je dodao da je važno da naučnici budu u stanju da predvide kakav će uticaj na Zemlju imati odreÄ'eni dogaÄ'aji na Suncu.

'Delta' je ponela dva sateilta i privremeno se nalazi Zemljinoj orbiti. Prvi satelit će 15. decembra biti lansiran u solarnu orbitu zahvaljujući lunarnoj gravitaciji.