• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Da li je ovo voda na Marsu

Started by sashastar, December 07, 2006, 07:02:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


sashastar

To nije priča stara milionima godina. Voda, tvrde američki naučnici, i danas teče na Marsu. Naučnici se, pri tom, pozivaju se na satelitske prikaze Crvene planete, koji pružaju dokaze o sredini pogodnoj za održavanje života.

Slike je zabilježila letilica koja je kružila oko Marsa posljednjih deset godina, "Mars Global Surveyor", sa kojom je NASA nedavno izgubila kontakt.

Neke od posljednjih slika površine Marsa, koje su stigle do Zemlje, naučnici su uporedili s snimcima od prije sedam godina i otkrili da su formirani novi krateri. Tu su i vjerovatni dokazi proticanja vode u dubokim klisurama i kanjonima. Raniji nalazi ukazivali su da je voda tekla Marsom prije više miliona godina, ali nove slike - objavljene i u časopisu "Science" - ukazuju da voda još teče prašnjavom i ogoljelom površinom susjedne planete.

Kenet Edžit, jedan od naučnika koji je prisustvovao prezentaciji neočekivanih nalaza na presskonferenciji NASA-e, u Vašingtonu, kaže da postoje ponovljeni snimci istih klisura i kanjona tokom nekoliko godina, koji pokazuju da je neki tok ostavio u tim udolinama nove nanose. Prema boji i obliku sedimenta, kaže Edžit, radilo se o tečnosti.

Njegov kolega Majkl Malin vjeruje da se radi o "podzemnoj" vodi. Uz to, kaže Malin, materijal tla zahvaćen vodenim tokom svjetlije je boje od okolnog, što ukazuje na mraz koji se stvori čim voda izbije iz na površinu i, u dodiru s hladnim vazduhom, ponovno se pretvori u led.

Novi snimci, međutim, ukazuju i na neke opasnosti za astronaute koji bi eventualno sletjeli na površinu Marsa. Kako izgleda, Crvenu planetu još često pogađaju veći meteori, prema nekim proračunima, u prosjeku i do 12 puta godišnje.Milan Nikolic

   Pođite na virtualno sankanje nad realnim pejsažima Marsa, dobijenih zahvaljujući Nasinom Mars Reconnaissance Orbiter-u:

http://www.youtube.com/watch?v=nPx5geCqHA4