• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Poletanje sa marsa

Started by Alchemist, December 16, 2014, 01:11:13 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alchemist

Питање за форумаше. Како је могуће да се полети с површини Марса? пратећи Слс и Орион програм још нисам дошао до те информације. Не видим како је планирано да се људска мисија 2030их са Марса врати на Земљу без одговарајућих ракетних система. Уколико имате неки пост, видео... волео бих да поделите са мном. Поздрав.

NShappy

Malo si poranio. :)

Program leta na Mars još nije odobren. SLS i Orion su univerzalne letelice, koje će možda biti korišćene između ostalog, i za let na Mars. Nisu strogo namenske k'o što je bio Apolo. Kako će konkretno biti realizovan let na Mars, sletanje, poletanje, povratak, tek će da se diskutuje kada program bude odobren i kada se krene u realizaciju. A to će da potraje. :(

Sam Orion, teško da će u njemu da se gužvaju do Marsa. Biće korišćen za napuštanje Zemlje, i eventualno za kraće relacije, Mesec ili neki asteroid. Ali sam put do Marsa i nazad će verovatno biti u nečem malo "komfornijem" za višemesečna putovanja. U nečem što će biti ranije lansirano i sastavljeno u orbiti.

Poletanje s' Marsa? Ima mnogo ideja i idejnih rešenja, ali veoma malo izabranih kao optimalnih i najpovoljnijih. Recimo, još uvek se ne zna tačno da li će gorivo da proizvode na licu mesta, na Marsu (vodeni led -> voda -> vodonik + kiseonik = gorivo za raketu) ili će da ga vuku sa Zemlje. Ima mnogo konkretnih inženjerskih i tehničkih problema koja će tek trebati da se rešavaju onog momenta kada program zaista bude i krene. Kako sa površine Marsa doći u orbitu je tek jedan od njih.

A lično, kao ljubitelj astronautike, moram izraziti sumnju da će do toga uopšte doći za naših života. Čak i u ovom veku. Sumnja nije zasnovana na tehničkim problemima, već na finansijskim, političkim, idejnim, motivacionim... :(

BTW, imamo celu sobu nazvanu astronautika gde jeste mesto za ovakvu temu, pre nego za ovde gde si započeo.

Alchemist

Da, moja greska u vezi teme. postavicu pitanje tamo. Pa ko je rad da diskutuje neka diskutuje. Pozdrav.