• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Lansiran je COROT

Started by GENESIS, December 28, 2006, 09:46:10 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GENESIS

Za sve zainteresovane koji zele da prate misiju neka isprobaju link:

http://www.esa.int/SPECIALS/COROT/SEMYOPQJNVE_0.html

sashastar

Francuski satelit 'Koro' lansiran je sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, sa ciljem da traga za planetama sličnim Zemlji, koje gravitiraju oko zvezda kao što je Sunca. Tokom tri godine, opremom tog satelita treba da bude izvršen monitoring oko 120.000 zvezda.

'Koro je pionirska misija, pokrenuta sa malim sredstvima, a njen cilj je da utre put budućim misijama u traganju za novim planetama', izjavila je francuskim medijima Ani Baglen, jedan od naučnika zaduženih za ovu misiju.

'Vrlo malo znamo o onome što se dešava u unutrašnjosti zvezda i zvezdanih sistema', rekla je Baglen, dodajući da su 'atomi od kojih je naše telo sačinjeno, formirani nakon što su određeni broj puta prošli kroz unutrašnjošt zvezda'.

Prva planeta van Sunčevog sistema otkrivena je 1994. godine, od kada su zemaljske observatorije otkrile više od 200 sličnih objekata. Očekuje se da će 'Koro' znatno uvećati taj spisak, ne samo planeta tipa Jupiter, nego i planeta tipa Zemlje, Marsa i Venere, na kojima je teoretski moguće postojanje života.

Lansiranje satelita 'Koro' rezultat je petnaestogodišnjeg rada francuskih naučnika. Francuska je uložila 75 odsto sredstava od 170 miliona evra, koliko je koštao projekat, što je redak slučaj, jer je najveći broj svemirskih misija rezultat šire međunarodne saradnje. Projekat je pokrenut početkom 90-ih godina prošlog veka, sa ciljem da se istraži dubinski sastav zvezda i bolje razume njihovo funkcionisanje.

Francuski projekat pretekao je planiranu misiju američke sonde 'Kepler', koje je najavljeno za kraj 2008. godine. 'Kepler' je jača, preciznija i pet puta skuplja svemirska sonda, čiji je cilj da istraži svemir i pronađe druge planete veličine i karakteristika Zemlje.