• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Misterija mezosfere

Started by Selenvid, October 11, 2004, 05:02:22 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Selenvid

 Grof od Nauke upozorava me da je ovo forum nauke a ne bajki.Evo pitanje za plemenitig grofa od Nauke:

Mezosfera, omotac oko Zemlje na visini od oko...od 17 km po nekima, od 40 km, od 50 km; po nekima do 80 km ili do 90 km ili do 100 km ...dakle ne zna se tacno odakle pocinje i gdje se zavrsava ovaj dio atmosfere ili MEZOSFERA (mesosphere)
tj.srednji sloj(napomena:meso izmedju koze i kostiju je srednji sloj).
Mozda ova visina varira pa je nekad bliza nekad visa od Zemlje.                          No vratimo se temi.
Danasnja nauka kaze da je mezosfera omotac u kome izgaraju meteori i shatl Columbija.A izgaraju iz razloga,kaze nauka, sto tu trenje materije kroz atmosferu
izaziva veliku temperaturu pa materija pocinje da gori.
Vidi vraga?
Ova ista nauka tvrdi da je temperatura u mezosferi cak do - 90C (neki kazu i do -100), a da je gustina atmosfere NEKOLIKO molekula po kvadratu, tj. 99,9 % vazdusne mase nalazi se ispod ovog sloja. Za mjerenje tempereture u mezosferi potrebni su specijalni metodi i instrumenti, jer na obicni termometar nema vazduha da prenese hladnocu.
A vidjeli smo kako odbaceni dijelovi raketa sagorijevaju u tom sloju:vazduha nema o metalni dio gori!? Kolubija je sva izgorila.O cemu se ovdje radi? Sta pali vatru tamo gdje je - 100C i gdje nema vazduha.Zanimljivo je jos i ovo:svi sateliti i rakete koji tek lete od Zemlje kroz ovaj sloj ne bivaju napadnuti od tajanstvene vatre, vec samo oni koji se vracaju na Zemlju.
Drevni "astronomi" znali su za ovaj pojas oko Zemlje i dali su mu ime:ignis,tj. vatra.
Nije li ovo zastitni sloj oko Zemlje, svojevrsno peto stanje materije ili plazma?

Cekam razumne odgovore, a ne filozofska nadmudrivanja! :lol:
 

Maxscope

 Kao prvo preci cu preko onoga "grof od nauke", sto smatram da je jos jedno od Vidusinih omalovazavanja, a zazmuricu i na ono von Denikensko "drevni" astronomi, mada bih voleo da znam na koga se to i odnosi, pa cu napisati par stvari u vezi sredine ovog pitanja. (Iako se Selenvid nece vratiti po sopstvenom uveravanju).
Mezosfera se nalazi na visini od 30-60km. pa do 80-100km. izmedju stratosfere i termosfere. Mesopauza je uzak pojas na visini od oko 80 km. gde temperatura doseze do -80 stepeni a ne duz cele mezosfere kao sto pise u pitanju.
Ovo nije i jedina netacnost u pitanju.
Kao prvo nije tacno da je Columbija satl ceo izgoreo prolazeci kroz ovaj pojas. Na zemlju je palo skoro tri cetvrtine satla sto su Nasini tehnicari sakupili i na osnovu cega su dosli do zakljucaka o uzroku pada letelice.
Prema tome nije tacno da je letelica cela izgorela, tim pre sto su delovi tela samih astronauta nadjeni na zemlji, kao i izmedju ostalog...kontejner sa zivim glistama koje su na satl doneli astronauti za eksperimente.
Dalje satl pri sletanju ulazi u atmosferu brzinom mnogo vecom od brzine  rakete kojom polece.  Prema tome u pitanju je razlicita ulazna i izlazna brzina rakete sto je verovatno i razlog zasto "tajanstvena vatra" ne napada letelica pri uzletanju.
Meteoriti sa druge strane "ulecu" u atmosferu brzinom vecom od  40 km u sekundi. Metori sagorevaju na visini od oko 100km. usled frikcije ili trenja pri proletanju kroz atmosferu, ali svetleci trag koji se vidi kao na primer tokom meteorske kise nije od meteora vec od jonizovanog vazduha koji svetli usled rekombinovanja zagrejanih atoma. Prema tome konstatacija da "nesto pali vatru tamo gde nema vazduha" je jos jedna netacnost.
I odgovor na zadnje pitanje je : Nije.
Zastitni sloj oko Zemlje je magnetosfera (Van Alenov pojas) koja se nalazi na visini od 1.000km izvan domasaja gravitacije gde nastaje aurora.
Sastav sacinjava pretezno plazma.