• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Zbrka na AM sajtu!

Started by NShappy, January 09, 2007, 03:04:08 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NShappy

January 09, 2007, 03:04:08 pm Last Edit: January 09, 2007, 03:06:17 pm by NShappy
Zašto je ova strana ubrisana?
http://www.astronomija.co.rs/astronautika/orion/orion.htm

Nemojte brisati stare članke.  >:(

Kada imam vremena čeprkam po AM sajtu i iznenađujem se koliko tu ima vrednih opširnih i lepo napisanih tekstova, može se knjiga o astronautici, astrofizici i astronomiji napisati. Čini mi se da nema opširnijeg sajta sa ovim temama na netu na našem jeziku. Recimo, tekst o Vojadžeru je fantastičan: http://www.astronomija.co.rs/nauke/istorija/letovi/voyager/v1.htm . O Buranu takođe. Ali neverovatno je teško naći nešto konkretno ako se traži. Pokušajte npr. naći text o Pionir sondama. Ima link za pretragu ali ipak predlažem da se svi ti zanimljivi članci nekako sistematizuju i olakšaju za nalaženje tj. pristup.

Sasa

Taj clanak je izbrisan na zahtem autora.

Pretraga je, naravno, uvek velik problem. U AM se nesto moze naci na tri nacina. 1. preko sadrzaja http://www.astronomija.co.rs/sadrzaj/sadrzaj.htm 2. u Arhivi starih brojeva i 3. preko kljucnih reci.

Slazem se da bi pretraga mogla da se znatno popravi, ali to nema ko da radi.

astromilke

Definitivno je potrebno da se AM sajt rredizajnira i osmisli ceo koncept i funkcionisanje sajta. Znam da su pare uvek problem ali ukoliko dodje do toga mogu da preporucim coveka koji izradjuje sajtove za mnogo manje novca zato sto nema firmu i jedan je od ljubitelja astronomija i sto je najvaznije on je neiscrpan izvor originalnih ideja. Kad bude doslo vreme dacu vam linkove sajtova da vidite sta i kako radi!
SW Newton 76/900
EOS 1200D

Sasa

Astronomski magazin je neprofitni sajt i svi rade volonterski. Povremeno ima tu i nekih troskova oko odrzavanja racunara na kome se sajt nalazi. Dakle AM radi sa minusom prihoda. A sad ispada da to nije dovoljno nego da jos treba i da placamo kako bi posetiocima bilo lepse. :)

E pa mnogo je, bre!


NShappy

Jasno je da je sređivanje sajta, s' obzirom na količinu podataka na njemu ogroman posao a tako veliki posao niko neće uraditi džabe. :(

Ali eto, samo kažem da je šteta jer novi posetilac ne može ni da nasluti šta se sve krije na sajtu pa se zbog toga i ne zadrži na njemu.

saki

Sajt je sjajan ali samo po sadrzajima koji na zalost nisu dovoljno pregledni i lako dostupni.
Iznenadim se svaki put kada putem foruma odem na neki od linkova.


Sasa

Pa ja sam se vise puta iznenadio kada sam na Googleu tragao za nekim podacima, pa se ispostavilo da se oni nalaze u AM. Pa uostalom, AM se godinama puni; od kraja 1998.

Jasno je da ima puno mogucnosti za poboljsanje, treba nam nova tehnologija, novi saradnici itd. A i sponzor bi itekako pomogao da se unapredi ceo sajt. Itd.

stameni

Podsećam nas sve ove teme. S obzirom na to da se AM počinje dopunjavati bitno drukčijim sadržajima, predlažem da o tome popričamo pre nego što počnu da nastaju novi orgranizacioni problemi.

Prvo, da li na sajtu / disku postoji dovoljno prostora za smeštanje prezentacija sa predavanja (u smislu MP3 + PowerPoint) za neko "razumno" buduće vreme? Ako je svako astro-predavanje (ili iz neke srodne oblasti) dobrodošlo, onda bi bilo dobro napraviti stavku "Predavanja" u menijima na sajtu, gde bi se dotična taložila.

Takođe, mislim da bi bilo dobro ako bi postojale stavke poput "Fotografija", "Vesti", "Radovi", "Tabele" i sl. Naime, ako ne znam ništa o crnim rupama, odem na "Radove" i pogledam Katarinin tekst. Ako me zanima šta je ufotkala ova japanska sonda -- "Fotografija". Isto i sa vestima, tabelama...

Naravno, ovo drugo je mnogo veći "fizički posao", ali će taj problem sigurno narastati. Zato mislim da je vrlo bitno makar samo predavanja grupisati na jedno mesto.

Sasa

Ima dovoljno prostora za sve - do daljnjeg.

2. Tacno je sve sto kazes. Trebala bi jedna nedelja da se sajt reorganizuje, ali u tom slucaju bi izostalo  popunjavanje novim clancima.


sale11472

Evo ide kraj godine mozda ne bi bilo loše isplanirati jednu takvu rekonstrukciju za period praznika kada verovatno i neće biti previše novih stvari. Da znam da neko to treba i da odradi (ja bih čak i bio dobrovoljac ali imam utisak da dial up i nije baš odgovoarajuća konekcija za takav angažman :(  )
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sasa

Pa dobro, videcemo. Ima raznih ideja za oko Nove godine. Jedna je posebno dobra, a to je da se ceo sadasnji AM ostavi za arhivu, a pocne novi sa novom tehnologijom. Medjutim to zavisi od Milana Milosevica i Atile.

Inace, svi tonski zapisi se mogu naci u okviru radio-astronomije na http://www.astronomija.co.rs/razno/multimedia/radio/2006/radio_am06.htm

Obersturmfuehrer

a da li ste razmisljali o upotrebi nekog CMS-a(Content Management System)?

Sasa

Da, ali to zavisi od Milana Milosevica i njegovog slobodnog vremena.

stameni

Hm... Može li to da se radi po principu "u slobodno vreme, pa koliko uradim"? Zapravo, u čemu se sastoji ceo posao? Ako je to samo formiranje / reorganizacija linkova unutar sajta, onda to nije toliko teško, a može ga raditi više ljudi. Mada, ne bi bilo loše ni fajlove rasporediti po diskovima sajta, lakšeg backupa radi.

Bez obzira, ako mogu pomoći, probao bih. Samo, bar ti znaš, ja teeeško obećavam... :)

mmilan

QuoteAko je to samo formiranje / reorganizacija linkova unutar sajta, onda to nije toliko teško

I nije da nije tesko. Ipak rec je o sajtu koji je online 9 godina (valjda?), pretrazivaci su indexirali 10000 i vise stanica - svako pomeranje i premestanje napravilo bi haos ako se ne uradi kako treba (nista se ne dobija ako posle reorganizacije svaki klik sa googla vodi ka "error 404 - ups strana nije tu")

Mislim da je najpametnije da ono sto postoji ostane tu gde jeste, a ono o cemu treba razmisljati je neki CMS za buducnost (neka Joomla varijanta ili mozda cak i neka blog/Wordpress varijacija). Svi predlozi i saveti su dobrodosli.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz