• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

observing report i rad na zvjezdarnici 13012007

Started by marino, February 12, 2007, 09:35:03 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

vidim da fali malcice observing reporta pa evo malo materijala;

posjet i rad na prvoj hrvatskoj privatnoj zvjezdarnici dr andjelka glivara;

cijeli text sa fotografijama mozete pogledati ovdje;

http://www.zvjezdarnica.com/full.php?subaction=showfull&id=1171293518&archive=&start_from=&ucat=3&\%20target=


Hrvatsko Zagorje i Zvjezdarnica

San je svakog astronoma imati svoju zvjezdarnicu, no tek rijetki taj san i ostvare. Jedan od onih koji su to uspjeli je dr. Anđelko Glivar iz Donje Stubice.
Iznad Donje Stubice, na brdu Kamenjak  prije desetak godina započelo je stvaranje prve privatne zvjezdarnice u Hrvatskoj. Danas krov preljepe zagorske kleti krasi prava astronomska kupola (2,8m) ispod koje se krije moćni Celestron 9,25 (235/2350)uparen sa Megrez 80/480 na Losmandy GM8 montaži. 
Foto 1 - Noć pada nad Hrvatskim Zagorjem (Marcela Rasonja i Marino Tumpić)
U subotu, 13. siječnja 2007. nazvali smo  Anđelka i zamolili ga za posjet zvjezdarnici, na što je on rado pristao.   
Kilometar uske i zavojite uzbrdice nismo ni osjetili i već smo se našli ispred zvjezdarnice gdje nas je dočekao Anđelko. Srdačno rukovanje i poziv da uđemo.  Kao pravi domaćin priredio je obilnu  gastronomsku dobrodošlicu od zagorskih specijaliteta i odličnog domaćeg vina, koji su naravno, bili preduvijet za kvalitetna astronomska opažanja.
Nakon gastronomije stigla je na red astronomija.
Po strmim stepenicama popeli smo se  u kupolu i upoznali s instrumentarijem i opremom zvjezdarnice. Pored već navedenih teleskopa i montaže, tu se još nalazi pravi mali arsenal okulara, filtera, polarizatora, reduktora fokusa, Barlow leća, ccd-kamera (Starlight Xpress SXVH M8C), profesionalni digitalni fotoaparat(EOS 350D), prijenosno računalo... i nezaobilazna crvena rasvjeta.
Foto 2 - Anđelko i Marino pored teleskopa u kupoli Zvjezdarnice (Marcela Rasonja)
Kroz otvorena vrata kupole virnuli smo prema zvjezdanom nebu nad hrvatskim zagorjem. Usput, dok je Anđelko spremao instrumente i opremu za opažanje i snimanje, strpljivo nam je objašnjavao način pripreme astronomskog set up-a. Nekoliko trenutaka kasnije računalo je precizno usmjerilo teleskop prema Orionovoj maglici. Pogled kroz Celestron bio je veličanstven i jasno su se mogle razlučiti sve zvijezde u trapezu. Manji je Megrez dalekozorski velikim vidnim poljem prešao sva očekivanja i opravdao svoju visoku cijenu. Još je nekoliko Messierovih objekata plijenilo našu pažnju: M41 u Velikom psu, M45; Plejade u Biku, M46 i M47.... Na poslijetku, na red  je došao Saturn i njegovi djevičanski prstenovi.
Foto 3 - M45 Plejade (Anđelko Glivar, Marcela Rasonja, Marino Tumpić)
A tada su naše oči zamijenile kamere. Sa Canon 350D afokalno montiranim na Megrez snimili smo M42 i M43 a zatim i Plejade, isprobavajući pri tome različite postavke osjetljivosti ccd čipa, otvora blende i dužine ekspozicije. Čak i tako dobivene neobrađene fotografije pokazale su takvu raskoš detalja kakvu ljudsko oko ni u najvećim teleskopima ne može vidjeti.
Foto 4 - M42 i M43 (Anđelko Glivar, Marcela Rasonja, Marino Tumpić)
Promjenivši set up na red je došla i Starlight Xpress SXVH M8C ccd-kamera afokalno montirana na Celestron. Uz pomoć programa Maxim DL vršeno je istovremeno snimanje M42  uz korekcije praćenja prividnog gibanja neba pomoću izabrane zvijezde. Ovaj je postupak puno složeniji od ranije opisanog a uspješnost i kvaliteta fotografije ovisi o izrazito velikom broju parametara, od kojih je dobro fokusiranje jedan od većih problema.
Još smo neko vrijeme ostali u kupoli razgovarajući o opremi, planovima i mogućnostima, gnjevni na astronome južne polutke koji za razliku od nas sada imaju priliku uživati u jednoj od najsjajnijih kometa u novijoj povijesti (Mc Naught).
Foto 5 - Kometa Mc Naught ipak nije pobjegla Anđelku dan prije našeg posjeta (Anđelko Glivar)
Pred jutro  poslikali smo konjukciju Jupitera i Mjeseca a zatim se uz dobro zagorsko vino (od kojeg ne boli glava) pozdravili sa Anđelkom i puni dojmova krenuli svojim kućama.
Foto 6 - Jupiter i Mjesec pred jutro (Marcela Rasonja, Marino Tumpić)
Više o Anđelkovoj zvjezdarnici možete pronaći na www.croastro.com .

Marcela Rasonja & Marino Tumpić
Vidulini Observatory