• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

observing report 15012007

Started by marino, February 12, 2007, 09:38:11 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

observing report sa skolskom populacijom kolegice marcele rasonja;

cijeli tekst sa fotografijama mozete naci ovdje;

http://www.zvjezdarnica.com/full.php?subaction=showfull&id=1170622065&archive=&start_from=&ucat=3&\%20target=OROSLAVLJE
15.01.2007. Observing report

Početkom novog polugodišta astronomska grupa iz srednje škole Oroslavje, s mojom malenkosti kao voditeljicom grupe (Marcela Rasonja, prof.), krenula je i sa nastavom praktične astronomije -  astrognozijom.

Na četvrtom školskom satu zaključeno je kako bi večer mogla biti savršena za prvo zajedničko promatranje zvijezda, sazviježđa i drugih objekata noćnog neba te je na brzinu dogovoreno;
u 20:00 na Kamenjaku!

Opskrbili smo se fotoaparatima, jednim fotografskim stalkom, tri - četiri dalekozora, kartama neba, bilježnicama, flomasterima, i naravno toplom odjećom te krenuli put Stubičkih Toplica i Kamenjaka.
Stigavši na brdo, oduševili smo se noćnim nebom jer rasvjete ovdje nema, pa se vidi mnoštvo zvijezda. Gradska nam je rasvjeta jedino onemogućila promatranje zvijezda šeste magnitude i  zviježđa tik nad horizontom.

I umjesto da se orjentiramo pomoću zviježđa Velikog i Malog Medvjeda i odredimo strane svijeta da bismo se mogli služiti vrtećom kartom neba, pogled nam je zastao na veličanstvenom Orionu..
A zatim:
..prva slika noćnog neba (Orion), prvo promatranje dalekozorom, prvo uočavanje maglice M42 ..wooow.., ,,malo desno i malo gore"  i tu su!! M45-Plejade; otvoreni skup mladih zvijezda. Naravno, vide se i golim okom, ali s dalekozorom...!

Foto 1. Prva (prva uopće) astrofotografija zviježđa Orion Astronomske grupe SŠ iz Oroslavlja

Kad je uzbuđenje malo splasnulo, potražili smo Velika kola i na zvijezdama Mizar i Alkor provjerili koliko imamo dobar vid.
Naučili smo koristiti vrteću kartu neba i pronašli cirkumpolarna zviježđa  i većinu zviježđa zimskog neba. Uočili smo i Andromedinu galaksiju, najudaljeniji objekt na nebu koji se vidi golim okom.

Foto 2. Velika kola iznad vikendica na Kamenjaku nedaleko Stubičkih Toplica

Uslijedio je zaokret prema istoku i ...Saturn u zviježđu Lava... prizor koji smo odlučili ovjekovječiti s nama u prvom planu! Pa iako astronomi ne podnose  bliceve, iskoristili smo mali trik po stručnom navođenju  kolege Marina Tumpića iz Istre, i slika je uspjela.

Mi, i zvijezde!

Foto 3. Marino nas je savjetovao da napravimo fotografiju zvijezda sa ekspozicijom od 15 sekundi a aparatu u postavkama naredimo da najprije okine blic kako bi na fotografiji ostali i mi i zvijezde. Nakon blica rastrčali smo se na sve strane da ne bi bilo pomaka naših figura na fotografiji.

Prije nego što smo promrzli i oduševljeni, i puni emocija krenuli svojim kućama, jedan nas je prekrasn objekt  zadržao još deset minuta na promatranju: M44, Jaslice, otvoreni skup zvijezda u zviježđu Raka. Tada smo odlučno zaključili: pod hitno nam je potreban teleskop i profesionalni fotoaparat!

Marcela Rasonja, prof!
Vidulini Observatory